x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern fara vicepremieri, dupa restructurare

Guvern fara vicepremieri, dupa restructurare

15 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
Noua formula guvernamentala, pe care PNL si PD intentioneaza sa o discute cu partenerii de coalitie, presupune o schema cu doar 16 ministere, precum si renuntarea la posturile de vicepremieri, sustin surse din Alianta.
OANA STANCU

DISCUTII. Adriean Videanu a refuzat sa renunte la demisia din postul de vicepremier, asa cum i-a cerut luni seara la Cotroceni seful statului
Restructurarea Guvernului, pe care o anunta recent primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, ar urma sa restranga Cabinetul la doar 16 ministere, care sa corespunda modelului Comisiei Europene. Varianta cu 14-16 ministere a fost vehiculata de PNL-PD si in campania electorala in momentul prezentarii programului de guvernare, renuntandu-se la ea in momentul constituirii Guvernului, cand s-a respectat organigrama PSD, intrucat Guvernul trebuia constituit rapid, pentru a putea fi adoptata pana la sfarsitul anului cota unica de impozitare.

Noutatea introdusa a fost cea a numirii celor trei vicepremieri, o data cu constituirea coalitiei guvernamentale. Acum, la restructurare, posturile de ministri de stat ar urma sa fie eliminate.

MIZA MICA LA PD. Masura a fost confirmata ieri de surse din PD care au aratat ca din acest motiv numirea unui vicepremier in locul lui Adriean Videanu nu mai reprezinta o miza prea mare pentru partid. Pana la restructurare, democratii intentioneaza totusi sa numesca un succesor pentru Videanu, astazi in Biroul Permanent National urmand a fi stabilite trei propuneri pe care PD sa le prezinte presedintelui Traian Basescu. Doua nume sunt deja stabilite: Radu Berceanu si Vasile Blaga. Primul pentru varianta in care se mentine un vicepremier pentru coordonarea ministerelor economice, al doilea pentru o formula noua in care Blaga si-ar pastra portofoliul de la Interne si ar coordona si Armata si Justitia.

Surse din PD sustin insa ca seful statului ar fi avut luni seara o intalnire cu vicepremierul Adriean Videanu in care i-ar fi cerut acestuia sa nu demisioneze din Guvern pana la finalizarea negocierilor cu FMI, promitandu-i chiar ca va iesi public pentru a justifica el insusi necesitatea ca Videanu sa-si continue mandatul de negociator-sef cu Fondul. In acelasi timp insa, sursele amintite sustin ca Videanu, care a promis sa renunte la functia din Guvern o data cu inceperea campaniei electorale pentru Primaria Capitalei, in care acesta s-a inscris deja ca si candidat al Aliantei PNL-PD, isi va mentine promisiunea.

DEMISIE. Astfel, el ar urma sa anunte vineri demisia din Guvern, PD ramanand sa decida acum, impreuna cu presedintele, ce sa faca cu postul vacant. Potrivit surselor amintite, Videanu era asteptat din nou ieri seara la Cotroceni pentru lamurirea situatiei sale.

La aceasta a doua intalnire, Adriean Videanu urma sa fie insotit si de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, pentru "a-i pleda cauza".
×
Subiecte în articol: politic videanu