x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern - Ies Pogea si Dobre, intra Berceanu

Guvern - Ies Pogea si Dobre, intra Berceanu

de Nina Marcu    |    13 Iun 2006   •   00:00
Guvern  -  Ies Pogea si Dobre, intra Berceanu

Dupa o consultare pana la miezul noptii cu seful statului, pedistii au decis ieri sa le suceasca bratul liberalilor, facand restructurare si remaniere pe felia PD din Guvern: vicepremierul Pogea a fost scos din Guvern, iar Gheorghe Dobre din Ministerul Transporturilor.

"In Guvernul asta sunt doar trei formatiuni: Alianta, PC si UDMR. Alianta va plati costurile guvenarii, nu PC, nu UDMR, care tot 7% va avea de la populatia maghiara. Asa ca Alianta trebuie sa se gandeasca ce face!" Avertismentul le-a fost transmis ieri liberalilor de secretarul general al PD, Vasile Blaga, care a tinut sa dea "un mesaj politic" restructurarii pe care democratii au tinut sa o faca pe felia lor, dupa ce in Coalitie au fost refuzati. Ca atare, PD si-a retras ieri vicepremierul din Guvern, pe Gheorghe Pogea, anuntand ca nu vor mai face alta nominalizare si nici nu va putea un alt partid membru al Coalitiei sa faca numirea pe postul lor. Potrivit liderului PD Emil Boc, Pogea a fost "dedicat muncii de vicepremier" si s-a implicat in rezolvarea multor crize la nivelul Guvernului, insa posturile de vicepremier nu se mai justifica, ele fiind acceptate la formarea Guvernului doar pe criterii politice, nu de eficienta. Pogea, a carui ramanere in Guvern a fost sustinuta in BPN doar de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, s-a declarat impacat ieri cu decizia partidului, aratand ca este nevoie de aceasta restructurare, iar oamenii politici "trebuie sa inteleaga".

DOBRE, SLAB DOAR LA IMAGINE. La capitolul remaniere, singurul cap ministerial care a cazut este cel al lui Gheorghe Dobre de la Transporturi. Presa a scris cam in fiecare luna de schimbarea lui Dobre, iar de fiecare data PD dadea declaratii de sprijin, cu toate ca in interiorul sedintelor de partid, Boc ajunsese sa ii dea ultimatumuri ministrului, in special legate de Autostrada Bechtel. Pe atunci insa, liderii PD spuneau ca nu il pot inlocui pe Dobre pentru ca e sustinut de Traian Basescu. Seful statului a dat insa de dinainte de criza de hernie de disc unda verde pentru remanierea lui Dobre, asigurandu-i pe sefii PD ca el doar i-ar fi dat "asaaaaa o sansa" ministrului, "dar daca nu poate, nu poate". Asa ca functia de "putut" i-a fost transmisa de ieri fostului titular de la Industrii in guvernarea CDR Radu Berceanu. Insa o corectie se cade a fi facuta: Dobre nu a "putut" doar la capitolul imagine. Partidul nu are nimic a-i reprosa, a facut "multe lucruri pentru banii pe care i-a avut", dar nu a stiut sa le comunice, a spus Emil Boc. Acum, sarcina lui Berceanu este sa si "dinamizeze politic" ministerul.

OK-UL LUI BASESCU. Fireste, o asemenea decizie politica nu putea fi luata de conducerea PD fara binecuvantarea sefului sau suprem, Traian Basescu. Varfurile pediste si seful statului trebuia sa se vada duminica la Neptun, la vila de protocol a presedintelui. Acesta a anuntat insa ca nu e in stare sa se deplaseze la mare nici macar cu elicopterul, asa ca "taina" s-a tinut in Bucuresti, pana aproape de miezul noptii. Veste buna pentru ministrul Hardau, care a scapat astfel neremaniat pe considerentul ca ar fi sustinut de sindicate. Potrivit lui Boc insa, seful statului ar fi fost informat despre decizia PD abia inaintea conferintei de presa, o data cu apelul dat premierului Tariceanu.

POGEA SI-A DEPUS DEMISIA
Vicepremierul Pogea si-a depus aseara demisia la Cabinetul premierului, afirmand ca se conformeaza astfel unei decizii politice si ca isi mentine declaratiile critice de saptamana trecuta la adresa prim-ministrului. El a spus atunci ca o eventuala decizie de a nu aloca Educatiei fonduri consistente la rectificarea bugetara din luna iunie va presupune "anumite consecinte" ce il vor determina sa nominalizeze public persoanele care nu au respectat acordul. Pogea a apreciat declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, privind retragerea sa din functie drept o incercare "de a drege busuiocul" si de "a trage spuza pe turta premierului". "Solidaritatea guvernamentala este valabila atunci cand cei lasati in fata beneficiaza de ajutor si sustinere din partea colegilor. Mie nu trebuie sa mi se dea lectii de solidaritate", a declarat Pogea. Oana Marinescu a afirmat ca premierul considera retragerea lui Pogea ca fiind un gest firesc, dupa declaratiile din ultimele zile ale acestuia.

"DECIZIE RESPECTATA"
Liderul democrat Adriean Videanu a declarat aseara, dupa sedinta CNC al Aliantei, ca premierul Tariceanu nu a cerut niciodata schimbarea ministrului Transporturilor, aceasta fiind decizia PD si numai a PD. El a precizat ca retragerea lui Pogea din Guvern si inlocuirea lui Dobre cu Berceanu reprezinta un demers care "nu se vrea a fi un element de presiune asupra colegilor din Coalitie". Videanu a sustinut ca, in sedinta de aseara, premierul "a respectat decizia PD si nu a facut nici un fel de apreciere" la schimbarile anuntate de democrati. El a mai spus ca premierul l-a asigurat ca astazi va inainta sefului statului propunerea de schimbare a lui Dobre. "Ceea ce a tinut de PD am facut, ramane sa vedem si reactia celorlalti colegi de Coalitie", a spus Videanu.

PARIUL AUTOSTRAZILOR
Gheorghe Dobre si-a inceput in forta mandatul de ministru al Transporturilor in ianuarie 2005, cu descinderi in miez de noapte la benzinarii pentru a verifica modul de distributie al rovinietelor. Din pacate, timp de un an nu s-a finaliazat nici un kilometru de autostrada, insa Dobre a anuntat cu surle si trambite fiecare imprumut semnat cu institutiile financiare internationale pentru constructia de autostrazi sau sosele de centura, explicand cat de indelungat este acest proces. Ceea ce a pus capac mandatului sau a fost negocierea contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Discutiile au durat un an, lucrarile au stagnat mai bine de 12 luni, ca in final sa se obtina o economie de 126 de milioane de euro. Un alt domeniu unde Gheorghe Dobre nu a actionat nici macar in planul declaratiilor este turismul. Alte momente care au marcat mandatul lui Dobre au fost greva prelungita a lucratorilor de la CFR din iunie 2005, inundatiile, care au dat peste cap infrastructura, problemele cu celebrul pod de la Maracineni. (Iohanna Onaca Purdea)

HARDAU, CRITICAT DIN NOU
Premierul Tariceanu l-a criticat din nou, ieri, pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau (foto). El a aratat ca suma alocata ministerului pentru investitii (100 de milioane de euro) "este suficienta pentru a demara toate proiectele pe care le avem convenite" si ca pana acum nu a vazut nici un proiect serios care sa duca la imbunatatirea calitatii invatamantului. Cat priveste inlocuirea lui Dobre, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ca a fost "salutata" si "solicitata" de premierul Tariceanu din cauza intarzierii proiectelor de infrastructura. In privinta retragerii lui Pogea, ea a spus ca "e un gest firesc", dupa ce acesta a afirmat ca se incalca acordul cu sindicatele daca nu sunt alocate fonduri Educatiei la viitoarea rectificare bugetara. (Dana Piciu)

TENSIUNI IN COALITIE
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, considera ca decizia PD de a-l retrage pe ministrul de stat Gheorghe Pogea din Guvern si de a nu mai face alta nominalizare pentru acest post va genera discutii aprinse in Coalitie. Pentru vicepresedintele PC, Sabin Cutas, gestul PD de a-l retrage pe Pogea este unul populist. Mai mult, initiativa democratilor de a solicita o restructurare a Executivului ascundea de fapt, considera Cutas, intentia de a-i schimba pe cei doi ministri, de care nu erau multumiti. "PD este cam inconsecvent. Ori propun sa aiba portofolii si raspundere mai mare, ori propun desfiintarea acestora (n.r. - functiile de vicepremier)", a declarat la randul sau liderul UDMR, Marko Bela. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic gheorghe guvern dobre pogea