x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Ponta 3 promite emisiuni extinse în limba maghiară și dă liber la arborarea steagului secuiesc

Guvernul Ponta 3 promite emisiuni extinse în limba maghiară și dă liber la arborarea steagului secuiesc

07 Mar 2014   •   13:36
Guvernul Ponta 3 promite emisiuni extinse în limba maghiară și dă liber la arborarea steagului secuiesc

Programul politic pentru care Guvernul Ponta își va asuma răspunderea săptămâna viitoare prevede, printre altele, "asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional".

"În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei", se menționează în programul politic.

VEZI aici programul complet al noului Guvern


Guvernul îşi propune, în programul aprobat, la capitolulul "Minorităţi", crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului.

"Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului de a-şi păstra şi dezvolta liber exprimarea identităţii etnice pentru toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viaţa publică, în administraţie şi justiţie, în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei, vieţii publice, în conformitate cu Constituţia României, cu angajamentele României în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum şi cu documentele europene şi internaţionale în materie. Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice", se arată în document.

Totodată, Guvernul își angajează răspunderea pentru „stabilirea cadrului  legal cu privire la posibilitatea autorităților locale de a arbora numai pe instituțiile proprii, și numai împreună cu drapelul României și drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităților administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă”.

×