x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern - Praf in ochii anticomuniştilor

Guvern - Praf in ochii anticomuniştilor

de Ilarion Tiu    |    20 Noi 2007   •   00:00

Muncitorii care s-au revoltat la 15 noiembrie 1987 la Braşov impotriva regimului comunist au fost incă o dată amăgiţi de guvernanţi, culmea, la 20 de ani de la aniversarea evenimentelor.



Muncitorii care s-au revoltat la 15 noiembrie 1987 la Braşov impotriva regimului comunist au fost incă o dată amăgiţi de guvernanţi, culmea, la 20 de ani de la aniversarea evenimentelor.

Din cauza bătăilor crunte pe care le-au primit la Securitate au rămas cu boli grave, iar costurile pentru medicamente sunt exorbitante in raport cu veniturile lor. Prin intermediul consilierului Stejărel Olaru, prim-ministrul Tăriceanu le promisese ca va da o ordonanţă de urgenţă prin care ii va introduce printre beneficiarii "legii recunoştinţei".

Braşovenii au aşteptat in zadar joi, 15 noiembrie, acea ordonanţă, promiţăndu-li-se că luni, 19 noiembrie, vor avea parte de vestea bună de la Guvern. Din nou in zadar! Ieri, Executivul a anunţat că a terminat lucrările la un proiect de lege prin care "Persoanele condamnate politic in perioada regimului comunist vor beneficia de ştergerea tuturor consecinţelor penale şi vor fi repuse in drepturi, avănd dreptul şi la despăgubiri pentru prejudiciul moral, dacă este cazul, in baza unei decizii a instanţei de judecată".

După 18 ani de aşteptări, muncitorilor braşoveni li se spune să meargă din nou in instanţe pentru a-şi obţine drepturile de deţinuţi politic. Nu este sigur că Parlamentul va aproba acest proiect de lege, aşadar cei care s-au revoltat contra comunismului sunt din nou uitaţi de societate. Toate acestea se petrec intr-un timp in care politicienii şi "societatea civilă" işi fac imagine pe seama "luptei contra comunismului", cu costuri enorme. Numai pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului - un singur institut din cele circa zece cu asemenea "profil" infiinţate in Romănia in ultimii ani! - s-au alocat in 2006 peste 21 miliarde de lei, conform bugetului postat pe site-ul instituţiei.

×
Subiecte în articol: politic