x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează starea de alertă

VIDEO. Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează starea de alertă

11 Mai 2020   •   13:57
VIDEO. Guvernul a adoptat proiectul de lege care reglementează starea de alertă
Sursa foto: Gov.ro

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a oferit detalii despre proiectul de lege adoptat în sedința de guvern de luni.

Principalele declarații: „Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieții cetățenilor în perioada următoare, pentru reglementarea stării de alertă care va fi instituită după terminarea stării de urgență. În absența unor reglementări clare de lege, în acest context, atât viața românilor, cât și sănătatea lor ar putea fi puse în pericol. Proiectul a fost trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență.”, a declarat Ionel Dancă la finalul ședinței.

 

11 mai- Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern #IonelDanca #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Luni, 11 mai 2020

În domeniul economic, va fi permisă comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nonalcoolice, dacă nu se staționează în acele spații, precum spațiile drive-in, room-service sau livrare la cilenți. Vânzarea produselor electronice și electrocasnice este permisă, dacă produsele sunt livrate acasă. Este permisă activitatea din centrele comerciale de tip mall, care au acces din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.”, a precizat Ionel Dancă. 

În domeniul sănătății, se păstrează prevederea actuală și este instituită în proiect: pe peioada stării de alertă, posturile vacante pot fi ocupate fără organizarea concursului, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă.”

„Pe perioada stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise, spații comerciale, în mijloace de transport în comun și la muncă. În instituțiile publice și în companiile de stat cu număr mai mare de 50 de angajați, se instituie obligația de a se face programe de muncă, individualizate, astfel încât aceștia să înceapă programul și să îl termine în interval de oră între ture. Pe perioada stării de alertă, angajatorii pot stabili programe de protecție pentru persoanele vulnerabile. Instituțiile și autoritățile pot angaja personal, fără concurs, pe durată determinată, de șase luni.”

În domeniul transporturilor, sunt prevăzute măsuri restrictive în privința transportului aerian, naval și terestru.”

În educație, pe perioada stării de alertă, unitățile de învățământ preuniversitar organizează cursurile online. Acolo unde nu e posibil, autoritățile au obligația de a asigura accesul acestora la școala online. În baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și prin ordin comun al Ministerului Educației se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în scopul finalizării anului școlar și pentru pregătirea viitorului an școlar, în mod special în ceea ce privește activitatea pentru susținerea examenelor naționale în perioada 2-12 iunie 2020.”

În ceea ce priveşte cultele religioase, potrivit proiectului, activitatea acestora se exercită liber, cu repectarea regulilor sanitare.”

„Sunt prevăzute măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, decalarea unor termene, pentru agenții economici și prevederi privind executarea pedepselor și drepturile deținuților.”

„În baza proiectului de lege, s-a schimbat regimul juridic al contravențiilor, care este asimilat și pus în acord cu Ordonanța nr. 2, pe 2001, pentru a evita situația ivită, prin care amenzile instituite prin Ordonanța nr. 1 au fost declarate neconstituționale.”

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare este nevoie de votul Parlamentului, până vineri.

×
Subiecte în articol: stare de alerta sedinta guvern Ionel Dancă