x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a primit 159 de bile albe de la Opoziție

Guvernul a primit 159 de bile albe de la Opoziție

de Ion Alexandru    |    24 Noi 2017   •   14:00
Guvernul a primit 159 de bile albe de la Opoziție
Sursa foto: Foto: Karina Knapek / Jurnalul

Moțiune cu final anunțat în Parlamentul României. După mai multe ore de circ de tot felul pigmentat cu ouă Kinder, jucării şi schimb de replici , aleșii au votat. Sau, dacă este să ne luăm după numărul de voturi exprimate, 185 dintr-un total de 465 de parlamentari, putem spune că aleșii nu au votat pentru dărâmarea Guvernului Tudose.

Într-o atmosferă cu care ne-au obișnuit la mai toate evenimentele de acest gen, aleșii din fiecară tabără au dus în derizoriu ceea ce trebuia să fie un demers democratic. Înarmați cu ouă Kinder și vorbe de ocară, liberalii au venit hotărâți ieri în Parlament să-i facă loc lui Ludovic Orban în capul mesei de la Palatul Victoria. Numai că socoteala de acasă nu pare să se potrivească deloc cu cea din Casa Poporului, astfel că, la finalul votului, nici Opoziția, care și-a dat mâna în acest demers, nu a votat întru totul pentru. Concret, din cei 168 de parlamentari ai PNL, USR și PMP, au votat pentru căderea Guvernului Tudose 159. Numărul ar putea fi însă mult mai mic dacă luăm în calcul faptul că și prin PSD ar putea fi nemulțumiți ori prin tabara neafiliaților sau minorităţilor. În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Florin Roman a adus la tribuna Parlamentului alimente, printre care ouă, unt, carne, pâine, anunţând că o familie de oameni simpli l-a rugat să facă acest gest, făcând trimitere la preţurile tot mai mari ale acestor produse de bază. La sfârșitul discursului, i-a oferit premierului un ou de ciocolată și i-a „predat” ștafeta cartonului cu ouă fostului preşedinte Traian Băsescu. Replica premierului Tudose a venit rapid: „Ceea ce, totuşi, rămâne definitoriu pentru zona pe care o reprezentanţi, unii, cel puţin, stimaţi colegi liberali, care de la o familie săracă, în loc să ia pâinea de un leu, a luat-o pe cea de şase lei. Că de, probabil era o familie săracă liberală". Potrivit datelor oficiale, moţiunea a fost votată „pentru” de 159 de aleşi, respinsă de trei şi 23 s-au abţinut. Pentru a fi demis Guvernul ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi „pentru”. Din cei 465 de parlamentari au fost prezenţi 317 şi au votat 185.

 "Am considerat o obligație morală pentru PNL să depun această moțiune de cenzură într-un moment în care este evident că guvernarea PSDragnea duce România spre nicăieri (...) Indiferent ce se întâmplă astăzi, PNL va continua să lupte cu această putere abuzivă”,

Ludovic Orban

×
Subiecte în articol: moţiune