x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, blocat. Premierul îl somează pe Iohannis să nu refuze miniștri fără temei

Guvernul, blocat. Premierul îl somează pe Iohannis să nu refuze miniștri fără temei

de Ion Alexandru    |    04 Sep 2019   •   14:57
Guvernul, blocat. Premierul îl somează pe Iohannis să nu refuze miniștri fără temei

Situație incertă cu privire la activitatea Guvernului. Deși, la începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că “în cel mai scurt timp” îi va comunica decizia luată în privința interimatelor de la minsterele părăsite de ALDE, răspunsul șefului statului întârzie. Mâine urmează să expire termenul legal prevăzut de Codul Administrativ, iar deocamdată, Guvernul nu mai poate avea ședințe, întrucât nu există un ministru pentru Relația cu Parlamentul. Dăncilă îl somează pe Iohannis să “nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei”.

 

Comunicarea dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni se face, mai nou, prin intermediul rețelelor de socializare. Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a scris, ieri, președintelui Klaus Iohannis, pe Facebook, că așteaptă din partea lui “un răspuns privind propunerile de miniștri interimari pentru Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul”. “Au trecut deja câteva zile. Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înțelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea țării. Așa cum încă mai sper să realizeze că vendetele cu care ne-a obișnuit fac rău în primul rând oamenilor, și nu adversarilor dumnealui politici”, susține șeful Guvernului într-o postare pe rețeaua de socializare.

Viorica Dăncilă mai arată că “România are nevoie de un guvern funcțional. Fac, așadar, un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei, pentru că un adevărat șef de stat nu își exercită niciodată puterea în moduri distructive și contraproductive pentru țara lui”.

Nu se pot emite și aproba acte normative

 

Reacția prim-ministrului vine în condițiile în care, până la închiderea ediției, nu a fost convocată ședința săptămânală, de astăzi, a Executivului. Ar fi pentru prima dată când Guvernul ar trebui să se întrunească după demisiile înaintate de trei dintre cei partu miniștri ai ALDE. Odată cu vacantarea celor trei posturi de membri ai Executivului, respingând totodată și propunerile de remaniere formulate de către PSD, dar lăsând, în același timp, în aer răspunsul cu privire la propunerile de interimari, lucrurile sunt extrem de complicate în ceea ce privește activitatea curentă a guvernului. Asta, deși chiar dacă s-ar întruni într-o ședință de Guvern, minștrii și prim-ministrul nu pot, în acest moment, nici să înainteze hotărâri de Guvern, nici să aprobe ordonanțe de urgență.

 

Amenințări până la Curtea Constituțională

 

Deblocarea acestei situații ar fi ca președintele Iohannis să accepte numirea interimară a lui Nicolae Bădălău, la Energie, a lui Ioan Deneș, la Mediu, și a lui Ștefan Radu Oprea la Minsterul pentru Relația cu Parlamentul. Iar Dăncilă a primit asigurări, la începutul acestei săptămâni, de la Klaus Iohannis că se va pronunța “în cel mai surt timp” în această privință, fără să lase de înțeles dacă va accepta sau nu propunerile făcute.

Premierul a amenințat, anterior, că, în cazul în care președintele va tergiversa această situație, se va adresa Curții Constituționale. Mai ales în condițiile în care, conform prevederilor Codului Administrativ, Iohannis are termen până astăzi să ia o decizie.

×