x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Boc, acuzat ca e marioneta lui Viktor Orban

Guvernul Boc, acuzat ca e marioneta lui Viktor Orban

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    16 Mar 2011   •   22:56
Guvernul Boc, acuzat ca e marioneta lui Viktor Orban
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

156651-dm-dma-2983.jpgReunit miercuri pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, Parlamentul a încheiat ziua aducând în atenţia opiniei publice declaraţiile iredentiste şi antiromâneşti făcute la Târgu-Mureş de premierul ungar, Viktor Orban, şi de preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo. Iniţiativa a aparţinut opoziţiei, care a taxat astfel pasivitatea guvernanţilor români faţă de declaraţiile celor doi oficiali ungari, dar şi faţă de  condam­narea şi executarea simbolică a lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc.

De altfel, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat concesiile făcute de actuala putere UDMR pentru a o păstra în coaliţia guvernamentală. „Noi am venit aici în numele unor oameni. Ştim foarte bine pe cine reprezentăm aici, sub semnătură. În numele cui veniţi dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu ideologii dumnea­voastră, cu şmecherii dumneavoastră de toate culorile? În numele cui veniţi atât de vesel aici? În numele angajatorilor, al mediului de afaceri, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu, în legătură cu care nu vreţi să ştiţi nimic şi nu daţi doi bani ca să nu supăraţi noul stăpân, care nu mai e Traian Băsescu, ci e Viktor Orban?”, a spus Antonescu.

Propunerea adoptării declaraţiei, făcută de liberalul Puiu Haşotti, a fost acceptată cu 212 voturi, după aproape jumătate de oră de controverse şi negocieri pe tema modificării ordinii de zi. Ca urmare, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a acordat o pauză de 15 minute pentru consultări pe margi­nea conţinutului declaraţiei. „Procedural, preşedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. După 15 minute revenim în procedură. Nu s-a efectuat nici un vot. A fost anunţat un vot «pentru», nu a întrebat nimeni nici «îm­po­trivă», nimic”, a interve­nit preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. După pauza de consultări, şedinţa comună a Parlamentului s-a reluat, dar controversele au reînceput de unde fuseseră întrerupte. Fostul premier Adrian Năstase a spus că adoptarea unei hotărâri de protest faţă de mesajul premierului ungar ţine de demnitatea naţională.

„Nu sunt de acord să acceptăm o campanie electorală a lui Viktor Orban în România, iar Guvernul să nu se pronunţe pe aceste chestiuni. Dacă preşedintele României, dacă Guvernul s-ar fi pronunţat, probabil că nu am fi avut această discuţie aici”, a afirmat Năstase. „Iniţiativa de adoptare a unei declaraţii a Parlamentului care să sancţioneze aceste derapaje politice ale unor lideri din Ungaria mi se pare un demers necesar, în absenţa oricăror alte reacţii din partea Guvernului, a primului-mi­nistru, a ministrului de Externe sau a preşedintelui – toţi cu atribuţii în domeniul relaţiilor externe. Este evident că Parlamentul a rămas în acest moment singura instituţie capabilă să adopte o atitudine articulată pe acest subiect”, a spus şi fostul premier Tăriceanu, arătând că importanţa subiectului necesită o discuţie mai amplă, care să implice participarea tuturor părţilor politice.

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat că o eventuală declaraţie a Parlamentului trebuie să fie examinată ante­rior de comisiile de politică externă, de toţi liderii şi toate partidele politice şi nu ar trebui impusă „pe bază de majoritate sau pe bază de opoziţie”. „Eu însumi resping orice ameninţare la adresa acestei construcţii importante. Să vină aici din România, să vină aici din Ungaria sau să vină din altă parte mesaje nepotrivite, mesaje periculoase. Eu însumi le resping, aşa cum le respingeţi şi dumneavoastră”, a precizat senatorul UDMR. „Avem în sală doi foşti prim-miniştri. Există în această sală vreun cetăţean care este acum prim-ministru? Există în această sală vreun cetăţean care este cumva ministru de Externe? Există în această sală, în afară de UDMR, care prin vocea fostului preşedinte s-a simţit faţă de această jignire, mai există vreun alt partid care gu­vernează să vină şi să spună măcar ce a spus Marko? Aveţi idee? Dar candidaţii? Domnul Boc? Domnul Blaga? Domnul cu interesul naţional, domnul general al popotei lui Bă­sescu, Oprea?”, s-a întrebat Antonescu, în uralele de susţinere ale sălii. „Avem un prim-ministru care nu spune altceva decât ce a fost programat să spună”, a reluat tirul criticilor Crin Antonescu, adăugând că el nu este „un lustruitor de pantofi ai preşedintelui”.

Deşi în timpul tirului de acuze al lui Antonescu ministrul de Externe Baconschi i-a cerut permisiunea lui Emil Boc să spună ceva, acesta nu i-a dat voie, el fiind cel care a răspuns acu­zelor. Premierul a susţinut că opo­zi­ţia nu a făcut altceva decât să aplice o strategie de dezbinare a PDL şi UDMR prin abordarea acestui su­biect şi a afirmat că deţine mesajul ori­ginal al omologului maghiar, care ar fi diferit de cel pe care îl prezentase plenului un deputat PSD. Boc a sus­ţinut că toate respectivele completări la mesajul lui Viktor Orban au fost făcute de cel care citise respectiva scrisoare şi nu i-ar fi aparţinut premierului ungar.
În final, Boc a cerut ca afirmaţiile oficialilor maghiari, în baza documentelor oficiale, dar şi a mesajelor citite, să fie discutate în comisiile parlamentare de specialitate. Disputele pe acest subiect au fost încheiate fără vreo concluzie fermă de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care, în ciuda protestelor celor din sală, a impus trecerea la votul moţiunii de cenzură care a fost respinsă cu 212 voturi pentru, 4 împotrivă, iar 2 au fost anulate. Pentru a fi adoptată era nevoie de 236 de voturi pentru.

 

Ce declaraţii au făcut premierul şi şeful Parlamentului ungar
Partidul Civic Maghiar, Consiliul Naţional Secuiesc şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au organizat o manifestare la Târgu-Mureş, cu ocazia zilei de 15 martie, unde a fost citit mesajul premierului ungar, Viktor Orban, un mesaj virulent primit cu urale din partea maghiarilor prezenţi. „De fapt, Ardealul a fost luat de la noi de ţările şi puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a aţâţa naţiunile şi de a desena nişte graniţe la care ei să fie în continuare puternici şi dirijori. (...)  Un lucru este foarte important: să nu lăsăm steagul să cadă la pământ, pentru că, dacă va cădea, cineva tot trebuie să-l ridice. Trebuie să predăm generaţiilor tinere capacitatea noastră intelectuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloana noastră vertebrală. Este un mesaj de viitor, de speranţă. Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”, a precizat Orban în mesajul său. Declaraţiile lui Orban vin după ce sâmbătă seară, la Târgu-Mureş, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat că statul ungar sprijină dorinţa de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) este „legal, corect şi modern”, este „viitorul naţiei şi porunca lui Dumnezeu”. Kover Laszlo a spus că dorinţa de obţinere a autonomiei este întemeiată şi din punct de vedere moral, „corespunde voinţei Creatorului şi voinţei oamenilor”, iar maghiarii trebuie să aibă încredere în „succesul politicii naţionale”. „Avem încredere în forţa noastră, cerem doar drepturile care ni se cuvin în mod firesc”, a mai spus Kover. (Raluca Creţ)

×