x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Boc, faţă-n faţă cu a zecea moţiune de cenzură: "După 22 de ani, democraţia în pericol"

Guvernul Boc, faţă-n faţă cu a zecea moţiune de cenzură: "După 22 de ani, democraţia în pericol"

de Gabriela Antoniu    |    18 Dec 2011   •   21:00
Guvernul Boc, faţă-n faţă cu a zecea moţiune de cenzură: "După 22 de ani, democraţia în pericol"

Reprezentantii USL vor citi in aceasta dupa-amiaza, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", urmand ca documentul sa fie dez­batut si supus votului in sedinta de joi, 22 decembrie. Motiunea de cen­zu­ra a fost depusa de USL saptamana tre­cuta, dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe legea privind co­ma­sarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 si pe legea privind promovarea judecatorilor la instanta suprema. Potrivit cdep.ro, este a zecea motiune de cenzura depusa de opozitie impotriva Guvernului Boc din 2008 incoace si a doua din acest an, cu mentiunea ca motiunea depusa pe 16 decembrie anul trecut, intitulata "Legea salarizarii guvernului iresponsabil", nu a mai fost dezbatuta.

USL arata ca prin legea comasarii alegerilor vor exista alesi locali nelegi­timi si un parlament nereprezentativ. "Vom avea alesi locali nelegi­timi, un parlament nereprezentativ, pe mo­delul celui din ultimii ani, cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati to­xice nesocotind vointa electoratu­lui", se arata in motiune. De asemenea, Opozitia atrage atentia ca pro­iec­tul de lege privind comasarea ale­ge­rilor este un "demers discretionar, uni­lateral si antidemocratic al ac­tua­lei puteri, elaborat fara consultarea so­­cietatii civile si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia de­mocratica". Semnatarii motiunii de cenzura considera ca "interesul po­litic meschin" de a se mentine la pu­tere cu orice pret ii impinge pe de­mo­crat-liberali sa incalce cu buna stiin­ta practici europene in materie ele­c­torala, si anume recomandari ale Con­siliului Europei adoptate de Co­mi­sia de la Venetia. "Comasarea ale­ge­rilor va economiseste niste bani, insa nu de la buget, asa cum ati argumentat, ci din fondul Partidului De­mo­crat destinat mitei electorale, astfel veti cumpara voturi cu sacosa doar o data", arata semnatarii motiunii. Pe de alta parte, ei afirma ca manda­tul de ales local, respectiv de parl­a­men­tar, este guvernat de regimuri ju­ri­dice distincte. De asemenea, ei arata ca prelungirea mandatelor alesilor locali in functii reprezinta schimbarea regulilor in timpul jocului si se arata ca nu se intrunesc nici una dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice aceasta prelungire. Mai mult, opozitia sustine ca fraudarea alegerilor reprezinta adevarata miza a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in Parlament asupra unui program, a unei declaratii de politica ge­ne­rala sau a unui proiect de lege. Gu­ver­nul este demis daca o motiune de cen­zura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a de­cla­ratiei de politica generala sau a pro­iectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si se­na­torilor. Daca Guvernul nu a fost de­mis prin motiunea de cenzura, pro­iec­tul de lege prezentat se considera adop­tat. Din 2008 si pana in prezent, o singura motiune a fost adoptata.

S-a intamplat in 6 octombrie 2009, inain­tea alegerilor prezidentiale, iar do­cumentul s-a intitulat "11 impotriva Romaniei", iar dupa caderea Gu­vernului Boc a fost instalat tot un... Guvern Boc. Copresedintele USL, Victor Ponta, a precizat joia trecuta ca, daca mo­tiunea de cenzura a USL nu va fi adoptata de Parlament, va ataca legea la Curtea Constitutionala.

×
Subiecte în articol: politica guvern motiune de cenzura USL