x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, îngropat cu lăutari

Guvernul, îngropat cu lăutari

de Florina Zainescu    |    Lacrima Andreica    |    Adriana Duţulescu    |    02 Oct 2009   •   00:00
Guvernul, îngropat cu lăutari
Sursa foto: Lacrima Andreica/JURNALUL NAŢIONAL

Joi, 1 octombrie, a devenit pentru preşedintele Traian Băsescu ziua în care şi-a năruit visul pe care îl vedea cu ochii la 23 decembrie 2009: "Un guvern desemnat de o amplă majoritate parlamentară". El a semnat decretul de revocare din funcţie a ministrului de Interne pesedist, Dan Nica, provocând ieşirea PSD de la guvernare prin demisia miniştrilor social-democraţi şi lăsând la cârma ţării un guvern interimar, monocolor şi minoritar, reprezentat de PD-L.



Jurnalul Naţional vă prezintă cronica zilei în care Parteneriatul PSD+PC - PD-L pentru România s-a rupt după nouă luni de guvernare.

10:30. Pe site-ul Preşedinţiei apare decretul de demitere din funcţie a lui Dan Nica şi decretul de numire ca interimar la MAI a lui Vasile Blaga. În acest timp, preşedintele Băsescu se află la Cluj, într-o vizită electorală.

11:00. Liderul social-democrat, Mircea Geoană, îi convoacă la Senat pe miniştrii PSD şi pe liderii partidului. Miniştrii vin cu demisiile în buzunar. Ilie Sârbu anunţă că are două, pentru că i-a lăsat-o şi ginerele său, Victor Ponta, pe a sa. Ponta se află în Spania, la un raliu de maşini. Ecaterina Andronescu lipseşte motivat, având o întâlnire cu studenţii. Liderii social-democraţi stabilesc planul de atac după ruperea Coaliţiei şi transmit în teritoriu semnalul de luptă: acolo unde se poate, oamenii partidului să rămână în funcţii. La aceeaşi oră s-au adunat şi liderii PD-L la sediul lor. Se zvoneau numiri de interimari la ministerele PSD. Emil Boc era dat ca interimar la Educaţie, Elena Udrea, la Mediu, Adriean Videanu, la Sănătate, Radu Berceanu, la Agricultură.

11:15. Înainte ca miniştrii PSD să îşi anunţe oficial ieşirea de la guvernare, îşi dă demisia şeful DGIPI, Gelu Drăjneanu. Peste câteva ore, noul şef de la Interne, Vasile Blaga, declara că şeful serviciului secret al ministerului "nu trebuia să se grăbească".

11:30. Traian Băsescu joacă hora cu studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Sosit în Cluj la ora 10:00, preşedintele Traian Băsescu s-a dus aţă la Institutul Oncologic "Ioan Chiricuţă" din Cluj, care serbează Zilele Oncologiei şi 80 de ani de oncologie la Cluj. Au lipsit declaraţiile politice, deşi la Bucureşti, pe pagina de internet a Guvernului, fusese postată remanierea ministrului de Interne, Dan Nica, înainte de a fi anunţată prin viu grai. După discursul adresat specialiştilor în oncologie clujeni, preşedintele a plecat spre Universitatea Tehnică (UT), pentru a marca începutul anului universitar. La ora 11:30, preşedintele intra pe uşa UT şi încingea hora cu studenţii Ansamblului "Românaşul". Deşi întrebat, preşedintele Traian Băsescu n-a făcut vreo declaraţie cu privire la situaţia politică pe care Capitala o trăia la acel moment al zilei. După deschiderea anului universitar la UT, preşedintele României s-a îndreptat spre USAMV, după care şi-a întrerupt brusc vizita la Cluj şi a plecat direct spre Bucureşti, motivând situaţia politică existentă în capitala ţării. La Cluj, la ora 15:00, era aşteptat în Primărie de toţi primarii din judeţul Cluj şi de şefii deconcentratelor cu care ar fi trebuit să se întâlnească, dar şi de Fritz Schramma, primarul Kölnului, cunoştinţă veche a preşedintelui României şi cel care i-a acordat lui Traian Băsescu Premiul Konrad Adenauer, pe care Băsescu l-a primit în anul 2006. A fost anulată şi participarea preşedintelui alături de 2.000 de pensionari clujeni la o masă festivă pe care Primăria clujeană a decis să le-o ofere acestora. Singurele declaraţii pe care Traian Băsescu le-a făcut s-au referit la situaţia medicinei româneşti, care se confruntă cu un management defectuos, şi la Legea educaţiei, căreia i-a făcut un scurt istoric în prezenţa profesorilor UT, fără a se referi nici un moment nici la criza economică, nici la criza socială ori politică prin care România trece în acest moment.

12:00. Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu anunţă că PD-L se bazează pe sprijinul parlamentarilor de la alte partide, pentru a supravieţui cu un guvern minoritar.

12:15. Mircea Geoană anunţă ruperea Guvernului şi demisiile miniştrilor social-democraţi: Dan Nica (MAI), Cristian Diaconescu (MAE), Ilie Sârbu (Agricultură), Marian Sârbu (Muncă), Ecaterina Andronescu (Educaţie), Ion Bazac (Sănătate), Nicolae Nemirschi (Mediu), Constantin Niţă (IMM-uri) şi Victor Ponta (Relaţia cu Parlamentul). "Băsescu este vinovat pentru această criză de proporţii", acuză liderul PSD. El a spus că şeful statului, "acest om nu are nimic sfânt", ci doar interes electoral şi că premierul Emil Boc este "umila slugă" a şefului statului. Liderul PSD a dat asigurări că "este ultima dată când PSD-ul va fi pe poziţia a doua într-o guvernare". "Este poate momentul eliberării noastre de un parteneriat care într-adevăr a fost poate oportun în urmă cu câteva luni şi care în mod clar astăzi este denunţat, în mod brutal, de Traian Băsescu şi executat de umila sa slugă, domnul Emil Boc", a afirmat Geoană. Preşedintele PSD s-a arătat "absolut convins" că acest "gest de demnitate va fi bine înţeles de toţi românii". El a adăugat că PSD a încercat "din răsputeri" să menţină stabilitatea politică, de multe ori "cu preţul demnităţii" şi a "intereselor" de partid. "Traian Băsescu este singurul responsabil pentru o perioadă dificilă pentru România. Astăzi, prin semnarea revocării viceprim-ministrului PSD, domnului Dan Nica, Traian Băsescu a arătat în mod public că este principalul iniţiator şi principalul responsabil pentru declanşarea unei crize cu efecte grave asupra societăţii româneşti", a explicat Geoană. Miniştrii PSD pleacă la Palatul Victoria pentru a depune demisiile la Cabinetul lui Emil Boc. Surse oficiale spun că miniştrii PSD s-au adunat în biroul lui Dan Nica şi şi-au trimis hârtiile de retragere din funcţie la biroul premierului Emil Boc prin curier, fără să aibă nici o discuţie cu şeful Guvernului.

12:40. PNL face apel la Traian Băsescu să declanşeze consultări cu partidele, pentru un guvern de tehnocraţi şi anunţă o moţiune de cenzură. "În legătură cu acest guvern, vom vedea cine va lua Ministerul de Externe: doamna Udrea, doamna Plăcintă, domnul Gabi Sandu? Vom vedea cum îşi împart acum interimatele şi fără îndoială că punctul nostru de vedere se va exprima, probabil, într-o moţiune de cenzură, pentru că e un guvern care nu mai are nici o majoritate parlamentară", a declarat liderul PNL, Crin Antonescu. Întrebat dacă liberalii au negociat formarea unui nou guvern cu PSD sau PD-L, Antonescu a replicat: "PNL n-a negociat şi nu negociază cu nici unul dintre aceste două partide care trebuie să îşi asume răspunderea în faţa românilor pentru dezastrul, pentru criza în care au adus ţara".

12:45. Miniştrii PSD anunţă demisia într-o conferinţă de presă comună la Palatul Victoria. Ecaterina Andronescu, prinsă în trafic, întârzie. Dan Nica declară că decizia Guvernului de a tăia zece zile din salariu este una total imorală, atât timp cât simultan este stimulat furtul a miliarde de lei, bani care ar trebui vărsaţi la bugetul de stat, dar în practică sunt "sifonaţi" de crima organizată şi grupările mafiote. El a mai spus că singura lui vină a fost aceea de a trage un semnal în privinţa fraudării alegerilor prezidenţiale şi a fost demis ca urmare a acestor declaraţii.

13:00. Liderul UDMR prezintă alternativele ca urmare a retragerii PSD de la guvernare: formarea unui nou guvern rezultat în urma negocierilor dintre partidele parlamentare sau un guvern interimar. "UDMR nu este dispus să intre în Guvern înainte de alegerile prezidenţiale şi putem să acordăm susţinere unui guvern interimar, dar nu înainte de a vedea care sunt condiţiile, ce vom face, ce măsuri vor lua", a mai spus Marko Bela. Surse democrat-liberale declară  că varianta luată în calcul este aceea a unui guvern interimar, care va acoperi perioada până la alegeri, inclusiv primul tur al prezidenţialelor, după care, între scrutine, va fi format un guvern minoritar, care va fi trecut prin Parlament cu sprijinul UDMR şi mizându-se şi pe social-democraţii care s-ar putea orienta către PD-L, numulţumiţi de retragerea PSD de la guvernare.
13:15. Traian Băsescu îşi scurtează vizita la Cluj şi anunţă că se întoarce la Bucureşti.

13:20 Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, îşi  exprimă îngrijorarea privind săvârşirea unor fraude electorale masive la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care toate instituţiile statului vor fi controlate de un guvern monocolor PD-L. "După câte eforturi a făcut preşedintele Băsescu pentru a obţine Ministerul de Interne - mă aştept la ce-i mai rău. PD-L-ul nu a făcut degeaba tot acest circ. Este ca în afaceri, au investit enorm, la alegeri vor încerca să-şi încaseze profitul. În condiţiile în care Traian Băsescu este cel care controlează autoritar toate instituţiile statului, singura posibilitate pentru a limita proporţiile fraudelor electorale este aducerea unui număr masiv de observatori străini. Voi solicita personal domnului Cristian Pârvulescu, preşedinte al ProDemocraţia, să ceară tuturor organizaţiilor internaţionale cu care este în contact să-şi trimită cât mai mulţi reprezentanţi în România. În acest moment, Traian Băsescu a început războiul şi cu societatea civilă. Este un război pe care, într-un stat european, nici un dictator nu-l mai poate câştiga", a declarat Dan Voiculescu.  

13:30. Adriean Videanu anunţă că PD-L îşi va asuma guvernarea, numind miniştri interimari pe posturile eliberate de PSD. Întrebat ce se va întâmpla cu posturile descoperite din cadrul Guvernului, în urma retragerii de la guvernare a PSD-ului, Videanu a spus: "Nu am făcut o împărţire, dar una din soluţiile legale şi constituţionale este aceea a asigurării unui interimat de către membrii Cabinetului". În privinţa celorlalte funcţii de la nivel central şi local care aparţineau PSD, Videanu a spus că PD-L va utiliza toate mijloacele legale şi constituţionale, astfel încât actul de guvernare să nu fie afectat în această perioadă.

Vasile Blaga se duce la Ministerul de Interne, să preia cheile de la Dan Nica, şi anunţă că nu va fi şef de campanie pentru Traian Băsescu dacă acesta se va decide să candideze. El a adăugat că nu va modifica, de la şefia MAI, nici un act referitor la alegeri care a fost deja stabilit de fosta conducere a ministerului.

Între timp, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, declară că "nu trebuie să aruncăm asupra PD-L în totalitate lipsa noastră de simpatie în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu. În momentul de faţă, PD-L este un partid ostatic, care funcţionează aiurea datorită acestei presiuni enorme pe care Traian Băsescu o realizează în ceea ce îi priveşte. Sper ca după alegeri să revenim cu toţii la situaţia de normalitate, inclusiv PD-L, şi să ne gândim
împreună la problemele ţării".

13:45. Emil Boc convoacă o şedinţă de guvern, prima din noua istorie a guvernului monocolor al PD-L, în care să fie analizată situaţia politică creată în urma demisiei miniştrilor PSD. În baza Legii privind responsabilitatea ministerială, miniştrii PSD demisionari ar putea rămâne în funcţie încă 15 zile. Surse PD-L susţin că în această şedinţă Guvernul ar urma să discute schimbarea din funcţie a prefecţilor susţinuţi de PSD, eventual prin retragerea acestora în posturi de inspector guvernamental. Ministrul demisionar al Muncii, Marian Sârbu, declară că nu a primit invitaţie la şedinţa de guvern, dar dacă premierul Emil Boc ar considera că este absolut necesară prezenţa miniştrilor demisionari, nu crede că acest lucru ar fi o problemă.

15:00. Începe la Guvern întâlnirea premierului Boc cu ambsadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti la puţin timp după ce miniştrii PSD au demisionat. Cu acest prilej, Boc le transmite că Guvernul va reuşi să menţină stabilitatea politică şi economică şi după ieşirea de la guvernare a PSD. Boc le-a mai spus ambasadorilor UE că nu va forma un guvern de coaliţie, ci unul minoritar, în care va numi interimari fără a fi necesar ca Executivul să mai treacă prin Parlament.

15:40. Preşedintele Traian Băsescu ajunge la Palatul Cotroceni, după ce şi-a scurtat programul deplasării pe care a făcut-o în cursul zilei la Cluj. Băsescu a plecat imediat după întâlnirea cu rectorii universităţilor clujene, care a avut loc la sediul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Întrebat, la ieşirea de la întâlnirea cu rectorii universităţilor clujene, dacă va pleca direct la Bucureşti, şeful statului a răspuns: "Da", după care a dat mâna cu mai mulţi studenţi aflaţi în faţa rectoratului USAMV din Cluj-Napoca şi s-a urcat în maşină, îndreptându-se spre aeroport. Traian Băsescu a refuzat să facă alte declaraţii.

Încep să curgă demisii de la secretarii de stat, însă şi declaraţii reţinute din partea unora dintre ei, care nu se grăbesc să-şi părăsească funcţiile.

18:45. Preşedintele Băsescu anunţă că a semnat revocarea miniştrilor PSD.

19:15. Premierul Boc anunţă noua componenţă a Guvernului.

20:30. Prefecţii PSD sunt înlocuiţi din funcţie şi sunt numiţi noi şefi la DGIPI şi Jandarmerie.

Decretele de numire, semnate de Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decretele de numire, ca interimari, pentru miniştrii PDL în funcţiile deţinute, anterior, de social-democraţii: Dan Nica, ministrul Administraţiei şi Internelor şi vicepremier, Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Marian Sârbu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, Nicolae Nemirschi, minstrul Mediului, Constantin Niţă, ministrul pentru IMM-uri, şi Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Preşedinţia a anunţat, într-un comunicat că şeful statului a semnat decretul pentru constatarea vacanţei unor posturi de membru al Guvernului, prin care se ia act de demisia lui Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu, Marian Sârbu, Ilie Sârbu, Ion Bazac, Nicolae Nemirschi, Constantin Niţă, Victor-Viorel Ponta. De asemenea, Băsescu a semnat desemnarea ca miniştri interimari pentru Emil Boc - Educaţie, Gheorghe Pogea - Muncă, Gabriel Sandu - Comunicaţii, Radu Mircea Berceanu - Agricultură, Elena Gabriela Udrea - Mediu, Cătălin Marian Predoiu - Afaceri Externe, Adriean Videanu - Sănătate, Sorina Luminiţa Plăcintă - Relaţia cu Parlamentul.


Mircea Geoană - preşedintele PSD
"Este poate momentul eliberării noastre de un parteneriat care într-adevăr a fost poate oportun în urmă cu câteva luni, dar care este în mod clar azi denunţat în mod brutal de Traian Băsescu şi executat de umila sa slugă, Emil Boc. Acest om nu are nimic sfânt, nu are interesul naţional în faţa sa, ci doar interesul său electoral."


Ion Iliescu - preşedintele de onoare al PSD
"Preşedintele Băsescu a dezvăluit astăzi ceea ce ştia lumea de la început. El a vrut numai să facă un joc de mascare a intenţiei iniţiale. Nu i-a aparţinut lui Boc această iniţiativă. Iniţiativa îi aparţine total lui Băsescu, iar Boc nu a făcut decât rolul de interpret în acest joc dictat de Băsescu. Este clar că Băsescu a vrut să aibă un guvern pe care să îl manipuleze cum vrea în campania electorală."


Adrian Năstase - preşedintele Consiliului Naţional al PSD
"Este clar pentru toată lumea acum că Traian Băsescu a demarat o lovitură de stat de catifea prin demontarea coaliţiei, prin Ordonanţa de Urgenţă referitoare la referendum, prin referendum. Este clar că decizia din 2004 de a-l alege pe Traian Băsescu şi rezultatul fraudat al alegerii au creat o paranteză de istorie de cinci ani de haos, de dezordine şi lipsă de speranţă."


Dan Nica - fost ministru de Interne PSD
"Mi se pare total imoral să tai zece zile din salariu şi în acelaşi timp să accepţi, să stimulezi sau să întreţii furtul a miliarde de lei, bani care ar trebui să vină la bugetul de stat şi care acum sunt sifonaţi de crima organizată şi grupările mafiote."


Dan Voiculescu - preşedintele fondator al PC
"După câte eforturi a făcut preşedintele Băsescu pentru a obţine Ministerul de Interne - mă aştept la ce-i mai rău. PD-L-ul nu a făcut degeaba tot acest circ. Este ca în afaceri, au investit enorm, la alegeri vor încerca să-şi încaseze profitul. În condiţiile în care Traian Băsescu este cel care controlează autoritar toate instituţiile statului, singura posibilitate pentru a limita proporţiile fraudelor electorale este aducerea unui număr masiv de observatori străini."


Adriean Videanu - prim-vicepreşedintele PD-L
"PD-L a luat act de decizia PSD, prezentată public de Mircea Geoană, de rupere a Parteneriatului pentru România. Astfel, PSD sacrifică o ţară pentru un om, sacrifică stabilitatea ţării, Parteneriatul pentru România, interesele românilor."


Crin Antonescu - preşedintele PNL
"Este o criză falsă. Este o operaţiune care a pornit de la Palatul Cotroceni, care s-a operat prin intermediul premierului şi prin care domnul Traian Băsescu îşi realizează încă un punct din agenda sa, şi anume acela de a ajunge cu un guvern personal la alegeri. "

×
Subiecte în articol: politic DGIPI dan