x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, la măna Senatului

Guvernul, la măna Senatului

de Aniela Nine    |    18 Sep 2007   •   00:00
Guvernul, la măna Senatului
Sursa foto: Andreea Diaconu/

Dezbaterea OUG 25/2007 azi de Senat şi posibilitatea "picării" acestui act normativ prin votul "contra" al PSD au determinat alimentarea unor scenarii privind căderea Cabinetului Tăriceanu II.

Dezbaterea OUG 25/2007 azi de Senat şi posibilitatea "picării" acestui act normativ prin votul "contra" al PSD au determinat alimentarea unor scenarii privind căderea Cabinetului Tăriceanu II.

Executivul ar putea primi un cartonaş galben azi in şedinţa de plen a Senatului, pe ordinea de zi figurănd OU nr. 25/2007 privind reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului care, spun surse parlamentare, ar urma să fie "trăntită" prin votul "impotrivă" al senatorilor PSD. Senatul este camera decizională in privinţa proiectului de lege de adoptare a OUG 25/2007, iar pentru adoptarea legii ar fi nevoie de minimum 69 de voturi "pentru". PNL şi UDMR, partidele care formează Guvernul, nu reuşesc insă să străngă decăt 34 de voturi, asta cu condiţia ca inclusiv miniştrii care sunt şi senatori să fie prezenţi la vot. Potrivit unor surse parlamentare citate de Mediafax, această ordonanţă a reprezentat una dintre temele de negociere dintre PNL şi PSD, social-democraţii ameninţăndu-i pe liberali că vor respinge ordonanţa, iar Guvernul Tăriceanu II va intra in ilegalitate.

FĂRĂ EFECTUL SCONTAT. Respingerea OUG 25/2007 nu va insemna insă şi căderea Guvernului Tăriceanu, căci acest act normativ nu vizează structura şi componenţa Guvernului, susţine reprezentantul Executivului, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Cristina Pocora. "Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/2007 vizează doar organizarea şi eficientizarea aparatului de lucru al Guvernului şi nu se referă la structura ministerială şi componenţa Executivului. Ordonanţa reglementează niveluri inferioare ale activităţii Guvernului, operănd reaşezări doar la nivel de Secretariat General al Guvernului, Cancelaria Primului Ministru, agenţii şi departamente guvernamentale. O decizie de respingere a actului normativ ar bulversa buna funcţionare a aparatului de lucru al Executivului", a declarat Pocora. Ordonanţa 24/2007, actul normativ care conţine hotărărea Parlamentului nr. 19/3 aprilie 2007 de investitură a noului guvern, se află şi ea inregistrată la Senat, dar nu este inscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de azi. "Dacă ordonanţele pică in Senat, vom iniţia o contestaţie la Curtea Constituţională. De asemenea, există posibilitatea unei solicitări de reexaminare venită din partea preşedintelui Traian Băsescu", a mai spus Pocora.

"Ordonanţa are şanse să treacă"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri la Ploieşti că ordonanţa care reglementează organizarea şi funcţionarea Guvernului şi care va fi dezbătută azi in Senat are toate şansele să nu fie votată şi că, in consecinţă, Executivul nu va mai avea nici o bază juridică şi legală.

Mircea Geoană a mai spus că textul moţiunii de cenzură anunţată de PSD a fost finalizat şi că astăzi Biroul Permanent Naţional al partidului "va acorda prima lectură in forma finală a moţiunii", urmănd ca măine reprezentanţii PSD din toate judeţele să poarte discuţii pe textul moţiunii.

Liderul PC face apel la Geoană

Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri că o eventuală respingere de Senat a ordonanţei privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului ar duce la "un blocaj total al administrării ţării", "la un vid de autoritate" şi a făcut apel la preşedintele PSD Mircea Geoană "să chibzuiască bine inainte de a genera o situaţie de haos". "Respingerea ordonanţei semnifică de fapt că PSD işi negociază intrarea la putere cu preţul subminării administrării ţării. Devine de neinţeles comportamentul PSD, mai ales in contextul in care acesta a avut o atitudine responsabilă in tot acest timp in care a evitat haosul politic, ajutănd ca ţara să fie guvernată. Ordonanţa nu este, aşa cum vrea să dea de inţeles PSD, un proiect fără semnificaţie socială, ci dimpotrivă, are importante consecinţe sociale", a mai spus liderul PC. El a criticat "dorinţa PSD de a prelua puterea cu orice preţ", calificănd conduita acestui partid ca pe o "expresie" a unor jocuri interne. "Social-democraţii trebuie să inţeleagă că tocmai forţa lor parlamentară ii obligă la răspundere. Una este moţiunea de cenzură, care este pănă la urmă un demers firesc al opoziţiei şi cu totul altceva este blocarea totală in mod premeditat a activităţii Guvernului. PSD trebuie să facă diferenţa dintre guvern şi guvernare. Problema nu este schimbarea culorii politice a Guvernului, ci generarea unei situaţii de neguvernare care ar afecta in primul rănd instituţiile şi prin asta cetăţeanul", a conchis Dan Voiculescu. (Dana Piciu)

"Parlamentul să dea dovadă de reţinere"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a recomandat parlamentarilor să-şi tempereze elanul cu care votează măriri salariale, mai ales in domeniul educaţiei. Tăriceanu a declarat ieri, la o şcoală din comuna Mogoşoaia, unde a participat la deschiderea anului şcolar, că Parlamentul trebuie să fie "reţinut şi responsabil" cănd vine vorba despre majorările salariale in educaţie ca să nu creeze inflaţie.

SCOP. "Parlamentul a vrut să se dea popular, ceea ce poate avea efecte negative, pentru că introduce o distorsiune in sistem, iar ceilalţi se simt dezavantajaţi pe bună dreptate. Cred că Parlamentul trebuie să dea dovadă de o mai mare reţinere şi responsabilitate la nivelul comisiilor, deoarece nu in felul acesta căştigăm adeziunea şi inimile cadrelor didactice", a afirmat şeful Guvernului, acuzănd Parlamentul din legislatura 2000-2004 că a vrut "să se facă iubit de popor" şi a decis mărirea salariilor profesorilor fără să aibă o bază economică.

Dar după ce i-a ponegrit pe parlamentari, Tăriceanu a anunţat că Guvernul va aloca anul viitor 6% din PIB pentru educaţie, "un record absolut pentru Romănia nu numai postdecembristă, dar şi dinainte de decembrie 1989".

"Vom realiza cea mai mare alocare pentru invăţămănt care va permite continuarea programului de investiţii la nivel preuniversitar şi universitar, dar şi o valorizare a corpului profesoral", a anunţat premierul.

MOŢIUNEA PSD. In faţa elevilor şi a profesorilor din Mogoşoaia, Tăriceanu a făcut, hodoronc-tronc, şi o antiteză intre propria persoană şi PSD. Prin moţiunea de cenzură, PSD dovedeşte că este preocupat de jocuri politicianiste, in timp ce preocupările sale ca premier sunt educaţia, sănătatea, agricultura, a declarat Tăriceanu. La final, rugat de invăţătoare să le scrie ceva pe tablă elevilor, Tăriceanu a luat creta şi a lăsat scris: "Să invăţaţi bine şi cu spor pentru al vostru viitor!". (Monica Iordache Apostol)

Partidele, invitate la discuţii pe buget

Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri că invită toate partidele şi grupurile parlamentare la discuţii pe tema legii bugetului pentru 2008, inainte ca proiectul să intre in comisiile de specilitate din cele două Camere, pentru analiza solicitărilor formulate de fiecare partid. "Am elaborat o bază de buget foarte generoasă, cel mai generos buget din ultimii 16 ani, chiar dacă nu este un buget populist. Noi oferim un buget care, dacă este votat impotrivă, să insemne un risc politic mare. A vota impotriva acestui buget inseamnă a vota impotriva creşterilor de pensii şi suplimentării fondurilor pentru educaţie", a afirmatVosganian.

REACŢII LA INVITAŢIE. Purtătorul de cuvănt al PSD, Cristian Diaconescu, a anunţat că social-democraţii aşteaptă mai intăi ca Guvernul să prezinte proiectul de buget pentru anul 2008, pentru a decide dacă vor participa sau nu la consultările anunţate de Varujan Vosganian. Potrivit preşedintelui Consiliului Executiv al PC, Codruţ Sereş, conservatorii vor răspunde invitaţiei lui Vosganian şi ii vor prezenta ministrului Finanţelor care sunt, in opinia lor, priorităţile bugetului de stat pe 2008. Printre acestea se numără acordarea majorărilor de pensii promise, bani pentru infrastructură şi sistemul sanitar. De asemenea, PC va dori să vadă şi dacă este justificat ceea ce a spus Guvernul, că nu se poate reduce TVA la produsele alimentare de bază, pentru că s-ar diminua sursele bugetare şi va arăta că nu este de acord cu alocarea a 2,38% PIB pentru apărare. Conducerea PRM va decide azi dacă va merge sau nu la consultări, vicepreşedintele Lucian Bolcaş arătănd că temele partidului in privinţa bugetului de stat pe anul 2008 vizează invăţămăntul, domeniul social şi repartizarea pe regiuni a fondurilor bugetare. Liderul democrat Emil Boc a declarat la răndul său că PD se va pronunţa asupra bugetului de stat pe anul 2008 atunci cănd va primi un document oficial in acest sens, el răspunzănd astfel invitaţiei la discuţii lansată de ministrul Varujan Vosganian. (Gabriela Antoniu)

Â

In stand-by

"Cănd vom primi un document oficial, ne vom pronunţa"

Emil Boc,liderul PD

×