x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Orban, din ce în ce mai mic. Ponta nu-l votează

Guvernul Orban, din ce în ce mai mic. Ponta nu-l votează

de Ion Alexandru    |    18 Oct 2019   •   10:30
Guvernul Orban, din ce în ce mai mic. Ponta nu-l votează
Sursa foto: DIANA OROS

Șansele ca Guvernul Ludovic Orban să primească, pe 24 octombrie, votul de învestitură din partea Parlamentului sunt, practic, nule, în urma negocierilor purtate, în primă rundă, cu doi dintre cei mai importanți lideri ai partidelor de opoziție. Victor Ponta a afirmat, ieri, că în niciun caz Pro România nu va acorda votul pentru instalarea acestui Guvern, iar Kelemen Hunor pune condiții stricte, de la care nu va abdica, pentru o eventuală susținere. UDMR vrea acord scris cu PNL că nu va umbla la legile justiției și la legislația electorală, acestea fiind, însă, obiectivele principale ale liberalilor cu care se prezintă în fața electoratului.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ieri, la Parlament, după negocierile purtate cu echipa liberalilor conduși de Ludovic Orban, pentru votul la învestirea guvernului PNL, că maghiarii nu au promis susținere, întrucât încrederea lor este una foarte scăzută în PNL. “Am discutat de modificările care trebuie făcute la Ordonanța de Urgență a Guvernului 114. Aici, suntem foarte aproape să vedem lucrurile asemănător. Am discutat de OUG, am cerut fără OUG pe legile justiției, fără OUG pe sistemul electoral și fără asumarea răspunderii în fața Parlamentului. Să nu schimbăm legea electorală prin intervenția guvernului. Este nevoie de 6% din PIB pentru educație”, a zis liderul UDMR. Acesta a precizat că IDMR nu i-a oferit sprijinul lui Ludovic Orban. “Am spus că vom discuta cu grupurile noastre parlamentare săptămâna viitoare, pentru că încrederea între PNL și UDMR e la un nivel scăzut”, a adăugat liderul UDMR. Mai mult, maghiarii condiționează continuarea negocierilor de semnarea de către PNL a unui acord scris.

Dacă Orban mai speră, încă, într-o susținere din partea UDMR, în ceea ce privește un sprijin din partea Pro România, lucrurile par închise. Victor Ponta a discutat, la rândul lui, ieri, cu liberalii, la sfârșitul întâlnirii anunând foarte sigur pe el că nu se pune problema ca Pro România să voteze în Parlament Guvernul Orban. Victor Ponta a spus că el are obiectivul de a reconstrui stânga în România, dar a precizat că mai avea loc o discuție cu PNL săptămâna viitoare.

„Discuțiile au fost scurte și nu puteau să avanseze să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de așa ceva. Suntem 35 de parlamentari la Pro România destul de uniți și avem obiectivul de a reconstrui stânga în România”, a declarat Ponta. În realitate, Pro România are 31 de parlamentari. Liderul Pro România a precizat că susține chiar organizarea de alegeri anticipate, care să fie organizate, anul viitor, în luna mai sau chiar iunie.

×