x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Orban riscă o moțiune de cenzură pe Legea Bugetului

Guvernul Orban riscă o moțiune de cenzură pe Legea Bugetului

de Ion Alexandru    |    19 Dec 2019   •   08:36
Guvernul Orban riscă o moțiune de cenzură pe Legea Bugetului

Social-democrații se vor întruni, luni, într-o ședință a Comitetului Executiv Național, în cadrul căreia vor analiza foarte serios posibilitatea inițierii unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Motivul este faptul că Executivul liberal își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat și pe Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, fapt fără precedent nu doar în istoria României, dar neîntâlnit în niciunul dintre statele europene. Anunțul a fost făcut ieri, de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, acesta precizând că urmează să analizeze cu atenție proiectele de lege. Surse politice afirmă însă că și în cazul în care PSD nu va depune moțiunea de cenzură, Bugetul de stat pe anul 2020, pe forma asumării răspunderii Guvernului, va fi atacat la Curtea Constituțională.

 

Inițial, ieri, conducerile celor două Camere ale Parlamentului ar fi vrut ca ședința de plen reunit în care cabinetul condus de Ludovic Orban să își asume răspunderea pe Legea Bugetului să fie organizată sâmbătă, 21 decembrie, după ședința în care președintele României, Klaus Iohannis, va depune jurământul în fața Legislativului. Însă, în cele din urmă, Birourile Permanente Reunite au decis ca această angajare a răspunderii să aibă loc luni, 23 decembrie, după-amiază. Asta, în condițiile în care ședința de Guvern în cadrul căreia se va emite decizia de asumare va avea loc la ora 15.00, iar, până la ora 13.00 parlamentarii urmează să depună amendamente, în cazul în care consideră necesar.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că, aseară, social-democrații urmau să se întrunească, într-o ședință informală, cu specialiști din domeniul economic, care să studieze proiectul Bugetului. „În ceea ce privește o eventuală sesizare la Curtea Constituțională, este o decizie politică pe care doresc să o iau în cadrul partidului. O să vorbesc cu colegii mei astăzi (ieri – n.red.) să facem un Comitet Executiv în principal pe această temă în ziua de luni”, a precizat Ciolacu, adăugând că nu exclude chiar depunerea unei moțiuni de cenzură. „Cred că ar fi cea mai stufoasă moțiunea de cenzură, dar în acest moment, matematic, vorbind există o majoritate. În primul rând, să vedem forma. O să analizăm în detaliu să vedem exact ce cuprinde bugetul”, a adăugat președintele interimar al PSD.

 

Concesie făcută Executivului

Aceste afirmații au fost făcute după ce, tot ieri, plenul Camerei Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. În urmă cu două zile, atât prim-ministrul Ludovic Orban, cât și vicepremierul Raluca Turcan spuneau că, dacă această lege nu trece, atunci Executivul nu poate să muncească în vacanța parlamentară și că va fi obligat să emită ordonanțe de urgență și să cheme parlamentarii la muncă, în sesiune extraordinară.

Potrivit proiectului, Guvernul îşi propune să emită ordonanţe simple în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020. Domeniile în care Executivul vrea să emită ordonanţe simple sunt finanţe publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, cultură, fonduri europene și sănătate.

×