x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, somat să taie super-bugetele serviciilor

Guvernul, somat să taie super-bugetele serviciilor

de Ion Alexandru    |    04 Feb 2019   •   08:06
Guvernul, somat să taie super-bugetele serviciilor

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să reanalizeze bugetele serviciilor de informații, majorate nejustifcat cu sume importante față de anul 2018. Discuția a avut loc în ședința CEX a partidului unde, printre altele, s-au pus la cale strategiile PSD pentru alegerile europarlamentare din acest an, precum și alegerile interne de la nivelul mai multor organizații județene. Nu în ultimul rând, o temă de dispută a avut legătură cu bugetele autorităților publice locale, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, un opozant vocal al proiecției bugetare din acest punct de vedere, fiind amenințat cu excluderea din partid.

 

Unul dintre cele mai importante decizii discutate, ieri, în ședința CEX al PSD este legat de bugetul serviciilor secrete, care, conform proiectului Legii Bugetului, inițiat de către Guvern, a majorat cu sume consistente bugetele serviciilor de informații. Liviu Dragnea a precizat că le-a cerut, atât premierului Viorica Dăncilă cât și ministrului finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorivici, să reanalizeze aceste sume, mai exact să taie bugetele propuse pentru instituțiile de forță și să redistribuie aceste fonduri către sănătate.

Președintele PSD a amenințat chiar că, în situația în care Executivul nu va reevalua această situație, va depune el însuși, în perioada imediat următoare, un amendament în acest sens în Parlament. “I-am rugat să analizeze sumele serviciilor secrete Cred că sume importante de aici pot fi relocate în Sănătate, spre exemplu. Mă gândesc că un program de acordare gratuită de vitamina D pentru toți copiii este tot un program de siguranță națională”, a afirmat Dragnea, care a adăugat că, atât premierul, cât și ministrul finanțelor vor analiza propunerea.

 

Robert Negoiță, amenințat cu excluderea

Proiectul Legii Bugetului prevede bani mai mulți pentru SRI, SIE, STS și SPP, față de anul 2018, fapt ce a nemulțumit mai multă lume, atât din mediul politic cât și din societatea civilă. SRI, spre exemplu, a primit cu 2,4 miliarde de lei mai mult, în timp ce STS poate beneficia de o majorare a bugetului cu 604 milioane de lei. De asemenea, bugetul SPP ar putea avea cu 233 de milioane de lei mai mult decât în 2018, în tip ce SIE este vizat de o majorare bugetară cu 309 milioane de lei.

În timp ce conducerea PSD acuză că serviciile au primit prea mulți bani,  primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, și primarul general, Gabriela Firea, acuză că administrațiile locale au primit prea puțini. Negoiță  a declarat, ieri, că de la buget au fost tăiate sume enorme şi mare parte din primării nu pot suporta cheltuielile, subliniind că prin proiectul de buget pe 2019 nu este respectat programul de guvernare, de aceea vrea ca Liviu Dragnea să discute şi cu primarii sectoarelor. În final, s-a stabilit că, până marți, vor avea loc discuții aplicate din acest punct de vedere. În replică, însă, președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, vicepreședinte PSD, l-a amenințat pe Robert Negoiță că, dacă pe viitor va mai avea astfel de ieșiri, va propune excuderea acestuia din partid. Mai mult, Oprișan a avertizat că va propune, de asemenea, și destituirea lui Negoiță din funcția de președinte al Ligii primarilor de municipii.

 

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul finanțelor Eugen Orlando Teodorovici l-au asigurat pe președintele PSD că vor reanaliza situația fondurilor alocate acestor structuri

 

Dragnea: “Dacă ei nu vor, voi depune eu însumi un amendament în Parlament”

 

Alegeri în 13 organizații județene

Un alt subiect dezbătut la ședința de ieri are legătură cu strategiile PSD în vederea alegerilor europarlamentare care vor avea loc în această primăvară, lista candidaților nefiind încă definitivată, dar și în legătură cu alegerile interne din partid, care vor avea loc la nivelul mai multor organizații județene. De altfel, există, în prezent, 12 organizații județene unde conducerea și-a terminat mandatul, iar la o a treisprezecea, respectiv la Târgu Jiu, județul Gorj, președintele a demisionat pentru a putea fi organizat un congres.

Aceste alegeri interne vor afecta aproape un sfert din forța teritorială a PSD, în pragul alegerilor euro-parlamentare și al celor prezdențiale, pe listă aflându-se și organizația de București, condusă, până anul trecut, de către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. În prezent, funcția de președinte interimar al acestei organizații a fost preluată de primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, care, cel mai probabil va și candida la viitorul congres.

 

 

Canditatul pentru Cotroceni, încă o enigmă

CEx-ul e ieri al PSD nu a tranșat problema candidaturii pentru alegerile prezidențiale. Asta, în condițiile în care președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că ia foarte în serios, să își depună candidatura pentru Palatul Cotroceni. Vicepreședitele PSD, Doina Pană, acredita, înainte de ședința CEx, că era posibil să se ia în discuție o eventuală susținere comună PSD-ALDE a lui Tăriceanu pentru funcția supremă în stat. Această discuție se pare, însă, că nu a mai avut loc.

×