x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: Alegerile comasate sunt ca o pisică închisă într-un sac: când îi dai drumul, nu ştii unde se va duce şi pe cine va zgâria

Gyorgy Frunda: Alegerile comasate sunt ca o pisică închisă într-un sac: când îi dai drumul, nu ştii unde se va duce şi pe cine va zgâria

06 Dec 2011   •   10:52
Gyorgy Frunda: Alegerile comasate sunt ca o pisică închisă într-un sac: când îi dai drumul, nu ştii unde se va duce şi pe cine va zgâria

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera gresita comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012. Argumentul financiar de economisire a banilor prin organizarea simultana a celor doua scrutine este "de neacceptat", a declarat, la RFI, senatorul Gyorgy Frunda.

"Cred ca la ora actuala nimeni nu poate face un calcul real, daca aceasta comasare avantajeaza un partid sau altul. Nu am avut asemenea experienta in Romania, nu am avut un sondaj de opinie, sa stim care este parerea cetateanului mediu asupra acestui lucru. Orice calcul ar fi artificial. Un lucru este cert: daca alegerile vor fi comasate, va fi un interes comun al tuturor celor care urmeaza sa fie alesi, de la consilieri locali pana la deputati si senatori, sa faca un efort comun pentru a determina lumea sa vina la alegeri. Dar rezultatul acestora, dupa parerea mea, este o necunoscuta", a spus Frunda.

Despre economia de 20 de milioane de euro avuta in vedere de ministerul Administratiei si Internelor, senatorul UDMR sustine ca este "mult prea mica".

"Sunt prea putini bani economisiti ca sa merite efortul. Eu vorbesc din punct de vedere al principiului alegerilor. Din acest punct de vedere, comasarea, dupa parerea mea, este gresita, pentru ca dreptul cetateanului de a alege nu inseamna doar posibilitatea de a-i pune in fata o lista cu multe nume, sau a permite multor partide sa isi prezinte cate un candidat, ci inseamna, in primul rand, dreptul de a-si forma o imagine clara asupra deciziei pe care urmeaza sa o ia. (...) Daca alegerile vor fi comasate ceea ce, intr-adevar, nu este nicaieri in UE si nu poate sa ramana asa, cum le vei decomasa? Cum le vei separa peste patru ani de zile? Doar prin reducerea unuia dintre mandate, ceea ce ridica o serie de semne de intrebare. (...) Altfel, aceste alegeri comasate sunt ca o pisica ce este inchisa intr-un sac: cand ii dai drumul, nu stii incotro se va indrepta si pe cine va zgaria. Nu poti prevedea rezultatul lor. Eu nu cred ca are cineva de castigat. Argumentul financiar nu este de acceptat. Chiar daca e adevarat, e prea putin ca sa poata fi luat in considerare. De aceea, cred ca ar trebui sa ne gandim la o alta solutie", a mai spus senatorul Frunda.

Coalitia guvernamentala isi va asuma, spre sfarsitul lunii, raspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale si parlamentare. Reducerea numarului de alesi a fost amanata insa pentru anul viitor, acest aspect necesitand noi negocieri in randurile puterii.

×