x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda, pentru Nepszabadsag: ”România nu este stat naţional”

Gyorgy Frunda, pentru Nepszabadsag: ”România nu este stat naţional”

de Istvan Deak    |    12 Ian 2013   •   14:26
Gyorgy Frunda, pentru Nepszabadsag: ”România nu este stat naţional”

La nici o zi de la numirea sa în funcţia de consilier personal al premierului Victor Ponta, politicianul UDMR, Gyorgy Frunda, a acordat un interviu cotidianului ungar Nepszabadsag în care vorbeşte deschis despre premisele colaborării cu liderul USL, dar şi despre poziţia sa faţă de Constituţia României. „Victor Ponta m-a căutat la o săptămână după alegeri. Eram în Bucureşti şi rezolvam ultimele formalităţi în Senat. Numirea mea nu înseamnă că UDMR a revenit la guvernare. Este cât se poate de clar că acest lucru nu este adevărat, chiar dacă avem un secretar de stat, în persoana lui Kiraly Andras care se va ocupa de învăţământul minoritar din Ministerul Educaţiei. Victor Ponta a promis public că Guvernul său va continua discuţiile cu UDMR, în privinţa deciziilor legate de problemele drepturilor minorităţilor. Numirea mea nu are caracter politic. Sunt maghiar şi membru UDMR, însă funcţia mi-a fost oferită doar mie personal. Ponta nu a propus UDMR să desemneze un expert pentru această funcţie, care să reprezinte Uniunea, ci m-a contactat direct pe mine. Este o onoare pentru mine, o recunoaştere a activităţii mele de până acum şi o spun fără lipsă de modestie, că este o mână de ajutor dată de mine premierului, fiindcă ar fi fost păcat ca experienţa şi cunoştinţele adunate de mine în atâţia ani să se piardă aşa uşor… Cu Victor Ponta ne-am înţeles să colaborăm în trei domenii: problemele minorităţilor şi ale drepturilor omului, politica naţională şi relaţia cu Consiliul Europei”, descrie Frunda circumstanţele colaborării cu Victor Ponta.

„România a renunţat la suveranitatea sa”

Frunda reia tema lansată de UDMR şi propagată de preşedintele Kelemen Hunor în presa ungară şi recunoaşte că noua sa funcţie nu îl poate obliga să accepte articolul 1 din Constituţie. „Nu mi-am vândut sufletul. Am aceleaşi convingeri şi principii. Încă din 1990, când am fost secretarul organizaţiei de elaborare a Constituţiei, am subliniat sistematic că România nu este stat naţional. În realitate, astăzi nu este nici cât era atunci, deoarece este membru al Uniunii Europene, membru NATO, membru al Consiliului Europei, a renunţat parţial la suveranitatea sa, în sensul în care o împarte cu instituţiile europene de care aparţine. Consider că premierul m-a numit tocmai pe mine consilierul său personal, tocmai fiindcă de-a lungul carierei mele am rămas loial principiilor mele, credinţei mele şi nu ca să mă oblige să renunţ la ceva”.

„Eu am plătit pentru coaliţia cu PDL”!

Cât despre eşecul său la alegerile parlamentare, când şi-a pierdut mandatul pentru următorii patru ani, politicianul regretă că el a fost cel care a plătit pentru coaliţia cu PDL. „Acum sunt mult mai liniştit, însă, când s-a confirmat că nu am intrat în Parlament, am fost decepţionat, mâniat şi consternat. Am simţit că am fost nedreptăţit să fiu tocmai eu cel care pierde mandatul, când ani de zile am subliniat public că trebuie să ieşim din coaliţia de guvernare. Am gândit mereu că UDMR ar fi reuşit rezultate mult mai bune dacă ducea o altă politică. Am fost extrem de consternat că eu a trebuit să plătesc pentru greşelile altora. Viaţa merge înainte. Mi-am acceptat situaţia cu un gust amar şi eram deja pregătit să îmi continui activitatea doar ca avocat”, şochează Frunda, dezvăluind astfel că intenţiona să părăsească viaţa politică.

Nu se aplică legea

|ntrebat despre reorganizarea administrativ-teritorială a României, Frunda este circumspect în privinţa şanselor UDMR de a influenţa acest demers. „Vă spun sincer că nu ştiu ce putem face din actuala poziţie. Cert este că parlamentarii UDMR trebuie să susţină în continuare recomandările date la alcătuirea Constituţiei din 1991 şi în timpul reformării ei din 2003, şi să încerce să facă un pas înainte. Luând în considerare situaţia politică actuală, cred că ar fi un rezultat pozitiv dacă drepturile existente ar intra şi în noua Constituţie. La nivel de principiu, România a mai remediat drepturile minorităţilor din punct de vedere constituţional, însă problemele apar şi persistă în special la aplicarea legilor ”, consideră Frunda.

„UDMR să continue politica deşteaptă”

În privinţa reformării Constituţiei, Frunda recomandă parlamentarilor UDMR să colaboreze cu USL în aşa fel încât drepturile etnicilor maghiari să nu aibă de suferit. „La reformarea Constituţiei din 2003, dar mai ales la constituirea ei din 1990-1991, senatorii şi deputaţii au jucat un rol important. Fiecare partid a elaborat în interiorul ei propria poziţie, unele puncte fiind dezbătute până dimineaţa. Politica nu era condusă piramidal, conducerea partidului nu decidea în fiecare punct în parte. De atunci partidele de la noi s-au întărit considerabil şi liderii decid totul. Tocmai de asta, dar mai ales având în vedere că noua Constituţie va afecta soarta ţării în următoarele decenii, este foarte important ca UDMR să continue politica deşteaptă, să discute cu liderii USL, ca nu cumva să ni se îngrădească drepturile, respectiv ca noua Constituţie să asigure statul de drept”, a completat fostul senator.

O lovitură dată Fidesz?

Gyorgy Frunda dezminte speculaţiile presei ungare conform cărora, prin numirea sa în funcţa de consilier, premierul Victor Ponta a încercat să dea o lovitură Fidesz, partidul aflat la putere n Ungaria, susţinând UDMR şi îngrădind şansa PPMT de a se întări. „Nu cred în această versiune. Este clar că Fidesz şi Uniunea Social-Liberală nu sunt tocmai apropiate. Deşi ar trebui să colaboreze, un viitor poate fi construit doar împreună, chiar dacă cele două Guverne au orientări diferite. Înainte erau în faza de încercare, de câţiva ani s-au abandonat şedinţele anuale comune ale celor două Cabinete. În orice caz voi recomanda o reluare a acestei iniţiative”, a încheiat Frunda.


×