x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gyorgy Frunda: România nu este stat naţional

Gyorgy Frunda: România nu este stat naţional

de Departamentul Online    |    03 Noi 2011   •   08:48
Gyorgy Frunda: România nu este stat naţional

UDMR nu renunta la dorinta ca sintagma "stat national" sa fie eliminata din Constitutia Romaniei. Senatorul Gyorgy Frunda spune, intr-un interviu la RFI, ca "Romania nu este stat national"si ca formatiunea maghiara poate "sa voteze impotriva Constitutiei" daca sintagma "stat national" nu este eliminata.

"Imediat dupa primul Razboi Mondial, toate statele europene s-au declarat a fi nationale, unele chiar inainte de primul Razboi Mondial. Dupa al doilea Razboi Mondial, la mijlocul anilor '50, Franta, care este inventatorul sintagmei de national, natiune, stat national a renuntat a se autodefini in Constitutia franceza ca stat national", a declarat Frunda.

"Aceasta definire se bate cap in cap cu alte prevederi din Constitutia Romaniei, care acorda drepturi minoritatilor nationale din Romania. Cum pot sa definesc Romania ca stat national, daca numai la cinci articole mai jos recunosc ca in Romania exista minoritati nationale, carora le garantez dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarii identitatii nationale? Cum pot sa traiesc intr-un stat national, daca eu asigur minoritatilor nationale sa-si foloseasca limba in administratie publica, in invatamant si asa mai departe? Cum pot sa definesc statul roman ca stat national, daca statul roman, la ora actuala membru al UE recunoaste puterea de decizie a Comisiei Europene de la Bruxelles sau a Curtii Europene de la Strasbourg, in domenii care pana acum caracterizau exclusiv statul national?", se intreaba senatorul udemerist.

"Problema este de educatie, de percepere. Din 1920 si pana astazi, toti romanii au fost crescuti, educati in spiritul statului national. Este o problema greu acceptabila din punct de vedere psihologic, dar acesta este adevarul, Romania nu este un stat national", a mai spus Gyorgy Frunda.

UDMR a depus un amendament la modificarea Constitutiei, prin care propune eliminarea sintagmei "stat national", un deziderat mai vechi al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

Cei mai multi lideri ai PDL, UNPR, PSD si PNL au respins initiativa UDMR.

×