x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hannes Swoboda: "În toate ţările democratice preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru"

Hannes Swoboda: "În toate ţările democratice preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru"

13 Dec 2012   •   19:40
Hannes Swoboda: "În toate ţările democratice preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru"
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Liderul socialiștilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat că în orice ţară democratică "este clar" că premier trebuie desemnat câştigătorul alegerilor, criticându-l pe Traian Băsescu că întârzie desemnarea premierului, dar şi pentru implicarea în campania electorală, semnalând lipsa de reacţie a popularilor europeni.

”După cum ştiţi, a fost un rezultat clar la alegerile din România şi acum este răspunderea preşedintelui să nominalizeze premierul. În toate ţările democratice este clar că preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru, și nu pe altcineva. Domnul Băsescu încă ezită şi rezistă”, a spus Swoboda, prezent la Bruxelles, la întâlnirea şefilor de state sau guverne socialişti.

Swoboda a criticat lipsa de reacţie a popularilor europeni faţă de declaraţiile calomnioase ale lui Băsescu la adresa lui Ponta, precum şi a implicării acestuia în campania electorală.

”Domnul Băsescu este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţii ai PPE, dar el a spus, de exemplu, despre oponentul său politic că "poate înghiţi o broască, dar nu va putea niciodată să înghită un porc", adică domnul Ponta. A intervenit şi în ultimele zile din campania electorală şi a spus că nu este pregătit să-l nominalizeze ca premier pe câştigătorul alegerilor şi nu a fost nicio reacţie din partea PPE”, a spus Swoboda.

Prezent la reuniune, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că speră ca preşedintele şi premierul României să ajungă cât mai curând la o soluţie pentru formarea guvernului.

“Sper că se va forma un guvern în scurt timp și că președintele și premierul vor găsi o soluție”, a spus Schulz.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că a primit multe felicitări din partea omologilor europeni, pe care i-a asigurat că România va urma "calea constituţională" şi pe cea a "stabilităţii politice".

"I-am asigurat pe toţi partenerii că România va merge pe o cale constituţională, de normalitate şi de stabilitate şi că nu va exista un nou conflict de natură politică sau constituţională în perioada următoare", a spus Ponta. 

×