x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hobby de politician: de la muzică la dresajul de porci

Hobby de politician: de la muzică la dresajul de porci

de Maria Alifantis    |    03 Mai 2016   •   08:53
Hobby de politician: de la muzică la dresajul de porci

Îi vedem zilnic răfuindu-se în declarații cu rivalii de pe scena politică. Renunță însă din când în când la costumul și cravata din dotare și se dedică, în totalitate, pasiunilor pe care le au. Motoarele, mașinile de curse, sporturile extreme, muzica și fotografia sunt doar câteva dintre hobby-urile celor care ne conduc destinele.

Fostul premier Victor Ponta are două mari pasiuni: cursele de mașini și baschetul. În tinerețe, Ponta a jucat o vreme pentru echipa de baschet a clubului Steaua, avându-l ca adversar de câteva ori pe singurul român ajuns în NBA, Ghiță Mureșan. Chiar dacă nu mai face baschet de perfor-manță, Ponta își rezervă des timp pentru sportul în care se spune că „albii nu știu să sară”. Dovadă că fostul lider PSD s-a operat la genunchi în urma unei accidentări grave sub panou. Când nu aruncă la coș din slam-dunk, Victor Ponta are și pasiunea vitezei, paticipând uneori la cursele de mașini din România. „Nu este o mașină, este o jucărie pentru băieții mari care cheltuie mai mulți bani pe jucării”, așa descria Victor Ponta mașina sa de curse cu care participă la raliuri. După ce a renunţat la muzică pentru o carieră politică, actualul pretendent pentru Primăria Brașovului, Mihai Sturzu, este pasionat de pilotaj. „Mi-am ratat cariera, trebuia să mă fac pilot” , spunea Sturzu în 2013, atunci când și-a luat brevetul de pilot pentru avioane de mici dimensiuni. Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, este cunoscut pentru pasiunile sale ceva mai neobișnuite: mașinile vechi, ținutele extravagante, femeile frumoase și sporturile extreme acvatice, precum flyboarding-ul. „Eu am ca pasiuni mașinile vechi și fetele noi”, se lăuda organizatorul paradelor din Mamaia, copiate parcă din cele de la Rio.

 

Formația muzicală PNL

Dacă liberalii ar vrea să-și facă o trupă muzicală, ar avea de unde alege. Unul dintre cei mai cunoscuți liberali, fost prim-vi-cepreședinte al partidului și fost candidat pentru Primăria Generală, deputatul Ludovic Orban, are și câteva pasiuni pe care, spre deosebire de funcțiile și titu-laturile politice, nu i le poate lua nimeni. Cântatul la chitară, șahul și bridgeul sunt constantele din viața politici-anului. Nu de puține ori, Orban s-a remarcat în show-uri televizate sau în reuniunile de partid cântând, atât cu vocea, cât și cu chitara. Colegul său de partid, primarul Timișoarei și președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, împarte cu Orban aceeași pasiune: chitara. Primarul penelist a reușit perfor-manța de a urca pe scenă și de a cânta un cântec alături de trupa lui de suflet, Phoenix. Printre liberali se mai regăsește încă un talent al notelor melodioase. Chiar dacă nu a reușit să repre-zinte România la Eurovision, deși a participat la preselecţii, Alin Nica, primarul din Dudeș- tii-Noi, a reușit să devină cel mai tânăr primar din țară.

 

Premierul motociclist

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu are o pasiune ceva mai masculină: motocicletele Harley-Davidson. Liderul ALDE este chiar importatorul oficial al celebrului brand și a deschis, în 2009, primul showroom Harley-Davidson din România, la București. Motocicletele nu sunt însă numai o afacere pentru Tăriceanu. În 2011, Tăriceanu a organizat la Sibiu întâlnirea moto-cicliștilor posesori de Harley-Da-vidson. „Am încercat o plăcere pe care nu am mai avut-o de mult, anume să merg pe motocicletă și să mă bată ploaia în faţă. Nu-mi place să merg repede pe linie dreaptă, pentru că asta nu e o dovadă de mare abilitate. Ca să știi să conduci bine, trebuie să conduci bine pe viraje, să conduci bine pe drumuri care-ţi pun cât de cât o anumită problemă, iar eu, care merg la cursele de mașini, am unde să-mi fac plăcerea vitezei, așa că nu o exersez pe motocicletă. Motorul e prima dragoste”, declara Tăriceanu anul trecut. În perioada în care era premier, Tăriceanu a venit la Guvern pe un scuter, chiar dacă era în recuperare după accidentul de motocicletă în urma căruia a suferit o ruptură de ligamente.

 

Primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, are câteva pasiuni mai rar întâlnite la femei: îi place fotbalul, are centura neagră 2 dan la karate și este președintele WAKO PRO, filiala din România a celei mai mari federații de Kickboxing din lume.

 

Primarul dresează porcii

Primarul comunei Săcălășeni din județul Maramureș, Emilian Gheorghe Pop, are o pasiune ceva mai neobiș-nuită: dresează porci! Deși crește câini, porci și struți, scroafa Fronița este preferata primarului din Maramureș, fiind extrem de ascultătoare în timpul „lecţiilor” de dresaj oferite de edil.

Tenismenii din politică

Cum ar fi să vedem un meci de tenis între președintele României, Klaus Iohannis și Mircea Geoană, fostul lider PSD candidat şi el la preşedinție? Ar fi posibil deoarece amândoi sunt pasionați de reverul în lung de linie şi meciurile duse în tie-break la fileu. Se zvonește chiar că recenta operație pe care șeful statului a suferit-o la umărul drept vine ca urmare a unei accidentări mai vechi pe terenul de tenis. Mai mult decât atât, meciul de tenis ar putea fi imortalizat de fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, liderul UDMR fiind mare pasionat de fotografie.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta ludovic orban radu mazare