x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iar referendum la Constitutie

Iar referendum la Constitutie

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Sep 2005   •   00:00
Iar referendum la Constitutie

Presedintele Basescu anunta organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral. El a chemat partidele la Cotroceni pentru a dezbate ideea, aratand insa ca si cu ei, si fara ei referendumul se va face.

Revenit in tara dupa vizita in Statele Unite, Traian Basescu afirma ca i se par "absolut deplasate" valurile pe care le-au provocat in tara declaratiile sale legate de necesitatea unui parlament unicameral. "Se pare ca s-au enervat foarte multi in Romania si pot sa ii anunt public ca voi merge pana la a declansa un referendum, sa vedem daca poporul vrea doua Camere sau o singura Camera. Eu am convingerea ca va dori o singura Camera si sa vedem daca cumva indraznim sa mai comentam dupa votul electoratului...", a declarat Basescu. Presedintele a anuntat ca la sfarsitul saptamanii viitoare va invita partidele la consultari, insa decizia lui va ramane neschimbata. "Voi incerca sa duc lucrurile catre un referendum, in acord cu partidele. Daca nu, o sa-l facem...", a declarat el.

Surse din administratia prezidentiala sustin ca seful statului va pune pe masa discutiilor cu partidele si problemele pe care le-a ridicat in interventiile sale de pana acum: sanatatea, vamile, legea de organizare a TVR si SRR, legea administratiei publice etc.

ARGUMENTE. Parlamentul unicameral ar trebui introdus, spune presedintele, incepand cu 2008. "1 ianuarie 2007 va insemna ca pentru Romania se mai creeaza un Parlament, cel al UE. Si atunci noi mai mentinem inca doua Camere aici. Ar fi o cavalcada de abordari parlamentare pentru orice decizie, ceea ce mi se pare putin cam mult din punctul de vedere al eficientei", a spus Basescu. Alte argumente ale presedintelui tin de modul greoi in care legifereaza cele doua Camere in prezent, dar si de reducerea costurilor.

SPRIJIN. Ideea presedintelui primeste sprijin din partea PD, a PC si, cu rezerve, din partea PSD. Emil Boc a aratat ca PD este consecvent propunerilor sale legate de introducerea votului uninominal si trecerea la Parlamentul unicameral. Deputatul Partidului Conservator Daniela Popa confirma participarea PC la consultari, aratand ca inca din 2002-2003 PC s-a pronuntat pentru vot uninominal, Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Referendumul presedintelui, arata ea, va trebui sa includa si votul uninominal, pentru care PC a strans deja semnaturi de la populatie.

Liderul PSD, Mircea Geoana, saluta faptul ca Basescu face consultari cu partidele, remarcand totodata ca ideile PSD legate de reforma clasei politice gasesc "un aliat neasteptat" in presedinte. Ramane insa suspiciunea, spune Geoana, ca seful statului, prin acest demers, "incearca sa mascheze intentia reala de acaparare a puterii in stat si de declansare a unei crize politice in vederea alegerilor anticipate".

REFUZAT CHIAR DE PNL
Propunerea presedintelui Basescu se izbeste chiar de refuzul partenerilor din ADA, liberalii, care vor veni la Cotroceni, insa vor sustine cel mai probabil parerea premierului, care nu este de acord cu Parlamentul unicameral, si vor refuza referendumul. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a aratat ieri ca BPC va decide in privinta organizarii unui referendum inainte de a merge la Cotroceni.
UDMR nu este nici ea de acord cu Parlamentul unicameral, liderul Marko Bela pronuntandu-se mai degraba pentru imbunatatirea actualului sistem bicameral. PRM nici macar nu va participa la consultari, Lucian Bolcas anuntand ca "termenii in care s-a pronuntat dl presedinte Traian Basescu referitor la asa-zisele consultari fac imposibil un dialog", iar PRM oricum nu sustine unicameralismul.
×
Subiecte în articol: basescu politic unicameral