x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iartă-ne, domnule preşedinte!

Iartă-ne, domnule preşedinte!

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Sep 2008   •   00:00
Iartă-ne, domnule preşedinte!

ALIANŢA CU VADIM ● Liderii PD-L îşi pun cenuşă-n cap
Scuze publice adresate în prime-time şefului statului, comunicat oficial al partidului plus o declaraţie virulentă a lui Emil Boc. Toate pentru a delimita numele Băsescu de afacerea cu Vadim. Pe Emil Boc însă nici colegii săi nu-l cred că nu l-a sunat pe preşedinte. Scurtcircuitul doar este văzut diferit.



ALIANŢA CU VADIM ● Liderii PD-L îşi pun cenuşă-n cap
Scuze publice adresate în prime-time şefului statului, comunicat oficial al partidului plus o declaraţie virulentă a lui Emil Boc. Toate pentru a delimita numele Băsescu de afacerea cu Vadim. Pe Emil Boc însă nici colegii săi nu-l cred că nu l-a sunat pe preşedinte. Scurtcircuitul doar este văzut diferit.

"Este o diversiune şi o minciună ordinară, nu am avut nici o discuţie sau consultări cu şeful statului. E o decizie exclusivă şi administrativă a PD-L pe care ne-am asumat-o", a răbuftnit ieri liderul PD-L, Emil Boc, după ce Cotidianul a scris că luni seară l-a informat pe Traian Băsescu despre înţelegerea cu Vadim Tudor. Printr-un comunicat oficial, PD-L cerea ziarului dezminţiri: "Decizia a aparţinut în exclusivitate PD-L, fără a avea nici un fel de consultare ori întîlnire cu şeful statului. Respingem categoric speculaţiile făcute pe acest subiect".

NECREDIBIL. Problema liderului PD-L este că nici măcar colegii săi din conducerea partidului nu-l cred că nu l-a sunat pe Traian Băsescu. Dată fiind situaţia, toţi s-au ferit ieri de subiect, dar, pe surse, variantele a trei lideri importanţi ai PD-L sînt următoarele:
1) "Emil nici nu respiră fără să-l sune pe preşedinte. E clar că l-a sunat. Probabil că l-a îmbîrligat cu Flutur şi cu Stolojan, pentru că asta pot să spun, Traian Băsescu nu ar fi fost de acord cu o alianţă cu PRM" (n.r. – cu toate acestea, interdicţia colaborării cu PRM a fost şi ea scoasă din statut împreună cu cea legată de PSD);
2) "Nu ştiu ce să zic, nici eu nu cred că nu l-a sunat. Însă e posibil să nu se fi gîndit la amploarea pe care o ia subiectul. Plus că preşedintele era la Bruxelles";
3) "Tot ce ştiu e că după BPN, în Modrogan, a început să primească telefoane de la cineva de la Senat care îl întreba dacă noi să îl ajutăm pe Vadim. Şi Boc i-a confirmat că dacă putem să facem astfel încît să nu ia PC postul, să facem. După care a apărut ceva legat de funcţii pentru noi, dar s-a terminat întîlnirea şi de aici a fost pe cont propriu. Oricum, pot să îşi spun că nu s-a consultat cu noi. Lui Vasile (n.r. – Blaga) şi lui Videanu le-a spus după ce bătuse palma".

Sînt şi lideri ai PD-L care susţin că în mod sigur Traian Băsescu nu a ştiut, dat fiind un răspuns radical pe care l-ar fi dat solicitării liderilor PD-L de a avea o întrevedere. "Nu cunosc nici un partid PD-L. Partidul pe care eu l-am condus nu mi-ar fi făcut asta", ar fi răspuns el "solului" de la PD-L. Sînt şi alţii care cred că Traian Băsescu însuşi nu a văzut din prima consecinţele "alianţei" cu PRM, iar acum tot partidul îşi pune cenuşă în cap pentru a-l delimita pe el de scandal.  

ÎN GENUNCHI. Cenuşa s-a aflat miercuri seară în posesia vicepreşedintelui Cezar Preda, care a folosit-o fix în prime-time, la "Ştirea Zilei" (Antena 3): "Dacă noi, PD-L, prin ce facem noi, prin ce construim noi ca strategie, ca prezenţă în spaţiul public, reuşim să facem ceva şi să îi facem rău preşedintelui României, asta înseamnă că ori sîntem pe un drum greşit, ori nu judecăm bine, ori ne îndreaptă cineva spre acest lucru. Văd că nu e nevoie să ne îndrepte absolut cineva din afară. Facem şi noi erori (...) Permiteţi-mi să vă spun că am să fac un gest care cred că nu s-a mai făcut pînă acum la dumneavoastră: îmi cer scuze public în numele partidului preşedintelui României dacă prin ce am făcut noi ieri i-am adus vreun prejudiciu. Nu a fost în intenţia noastră şi nu cred că vreodată vom avea vreo asemenea intenţie". Replica i-a venit din partea colegului de la PL-D, Cristian Boureanu: "Prietenii îşi cer scuze în privat, în nici un caz în public".

×
Subiecte în articol: politic pd-l