x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ICCJ a respins propunerea de arestare a procurorilor Cojocaru şi Dumitru

ICCJ a respins propunerea de arestare a procurorilor Cojocaru şi Dumitru

12 Dec 2007   •   00:00

Instanţa supremă a respins, miercuri, propunerea de arestare preventivă a procurorilor Gheorghe Dumitru şi Eugen Cojocaru, precum şi a notarului Gheorghe Bucur, implicaţi in dosarul fraudării examenului de promovare in funcţii de conducere pentru magistraţi.Hotărărea poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători.



Instanţa supremă a respins, miercuri, propunerea de arestare preventivă a procurorilor Gheorghe Dumitru şi Eugen Cojocaru, precum şi a notarului Gheorghe Bucur, implicaţi in dosarul fraudării examenului de promovare in funcţii de conducere pentru magistraţi.

Hotărărea poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători.

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, miercuri, in şedinţă secretă, propunerea privind arestarea preventivă a celor doi procurori şi a notarului Bucur. Dezbaterile au durat aproximativ trei ore.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, marţi, avizul Secţiei pentru procurori a CSM privind propunerea de arestare preventivă a lui Gheorghe Dumitru - procuror la Parchetul de pe lăngă Curtea de Apel Piteşti şi candidat la ocuparea postului de conducere de la acest Parchet şi a lui Eugen Cojocaru - procuror la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al Comisiei de examinare.

Fără acest aviz, dat in aceeaşi seară, magistraţii nu puteau fi prezentaţi instanţei de judecată. Potrivit articolului 42, alineatul 2 din Legea 317/2004, "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinţează percheziţia, reţinerea sau arestarea preventivă a procurorilor".

Ca urmare a punerii in mişcare a acţiunii penale in cazul celor doi procurori, aceştia au fost suspendaţi din funcţii pănă la pronunţarea unei hotărări judecătoreşti definitive.

Tot marţi, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a notarului Gheorghe Bucur, fost judecător la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM.

La sfărşitul lunii noiembrie, DNA a inceput o anchetă penală care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere in cadrul Parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratură.

In acest caz, procurorii anticorupţie i-au citat pentru audieri pe procurorul Sterian Guli, desemnat căştigător al postului de prim-procuror la Parchetul Tribunalului Capitalei, precum şi alţi magistraţi.

Miercurea trecută, DNA a făcut public numele celor cinci magistraţi şi a unui notar implicaţi in fraudarea examenului de promovare in funcţii de conducere a procurorilor şi judecătorilor.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au inceput urmărirea penală, in cursul lunii noiembrie, faţă de următoarele persoane: Dumitru Gheorghe, procuror al Parchetului de pe lăngă Curtea de Apel Piteşti, pentru săvărşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzut de art.61 din Legea 78/2000; Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe lăngă Judecătoria Urziceni, pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vălcea, pentru săvărşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000;Gheorghe Bucur, notar in municipiul Bucureşti, fost judecător la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM, pentru săvărşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă prevăzută de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000 şi trafic de influenţă, prevăzută de art.257 C.p.; Gabriela Ghiţă, procuror la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedintă a Comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea in funcţii de conducere a procurorilor, pentru săvărşirea infracţiunii de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al aceleiaşi Comisii de examinare, pentru săvărşirea infracţiunilor de trafic de influenţă prevăzut de art.257 C.p. şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, prevăzut de art.25 C.p. raportat la art.12, lit. b) din Legea 78/2000, se arată in comunicatul DNA.

Din probele administrate pănă in prezent de procurori a rezultat că, in cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lăngă Curtea de Apel Piteşti, pentru a-şi asigura reuşita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecătorului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. In schimb, acesta din urmă s-a angajat că va interveni pe lăngă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM, in scopul reuşitei la examen a acestui candidat.

De asemenea, beneficiind de intermedierea judecătorului Cerbeanu Gheorghe şi a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant in Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Procurorul Cojocaru Eugen ii pretinsese iniţial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, in scopul asigurării reuşitei la examen, preciza DNA.

In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lăngă Curtea de Apel Piteşti.

Din probele administrate pănă in prezent a mai rezultat că, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea funcţiei de prim procuror al Parchetului de pe lăngă Tribunalul Bucureşti, a obţinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la preşedinta Comisiei de examinare Ghiţă Georgeta Gabriela, membru in comisia de examinare, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziţie.

In cursul lunii noiembrie, invinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, conform prevederilor art. 6 alin.3 din Codul de procedură penală, potrivit DNA
  • Mediafax

×