x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În campanie cu politicieni reciclaţi

În campanie cu politicieni reciclaţi

de Gabriela Antoniu    |    07 Mar 2008   •   00:00
În campanie cu politicieni reciclaţi

CANDIDATURI ● Partidele repetă reţeta de acum patru ani
Deşi se mizează mult pe înnoirea clasei politice prin votul uninominal, partidele se pregătesc să iasă la înaintare cu politicieni reciclaţi. Reţeta nu e nouă. Şi în urmă cu patru ani, în lipsă de figuri noi, politicieni care căpătaseră notorietate ca parlamentari au candidat la alegerile locale pentru un post de primar sau consilier local.


CANDIDATURI ● Partidele repetă reţeta de acum patru ani
Deşi se mizează mult pe înnoirea clasei politice prin votul uninominal, partidele se pregătesc să iasă la înaintare cu politicieni reciclaţi. Reţeta nu e nouă. Şi în urmă cu patru ani, în lipsă de figuri noi, politicieni care căpătaseră notorietate ca parlamentari au candidat la alegerile locale pentru un post de primar sau consilier local.


Emil Boc, Adriean Videanu, Liviu Negoiţă (PD), Andrei Chiliman, Ovidiu Drăgănescu (PNL) şi Robert Raduly (UDMR) sunt numele unor foşti parlamentari care au candidat la alegerile de acum patru ani pentru un mandat de ales local. Cum au jucat pe o carte câştigătoare, partidele din care aceştia fac parte, dar şi altele, vor repeta reţeta şi anul acesta. Chiar dacă unele candidaturi nu sunt validate, fiind doar la stadiul de propunere, intenţia există.


PD-L. Astfel, deputatul PD-L Cristian Boureanu ar putea intra în cursa electorală pentru funcţia de primar în Piteşti, acesta fiind, potrivit unor surse din partid citate de Mediafax, singurul cu şanse reale de a-l învinge pe actualul primar, însă Boureanu declară că aceasta nu înseamnă că va decide neapărat să candideze. Alte două variante ale PD-L pentru Primăria Piteşti sunt senatorul Dan Gabriel Popa şi Mihai Tudor, consilier local, pentru primul existând posibilitatea, potrivit analizelor sociologice, de a ajunge în turul doi cu candidatul PSD. Spre deosebire de Boureanu, senatorul Dorel Onaca va fi candidatul PD-L la Primăria Constanţa. Fost membru al PDSR, PRM şi PC, el a fost desemnat prin vot de conducerea filialei constănţene, în urma unui sondaj de opinie local care a arătat că senatorul PD-L are cea mai mare notorietate dintre cei care doresc să candideze la această funcţie din partea democrat-liberalilor. Şi senatorul Radu Berceanu vrea să se reorienteze, îndreptându-se către administraţia locală. El a anunţat recent că va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, după "18 ani şi o lună", timp în care a fost fie deputat, fie senator. Spre deosebire de colegii săi de partid care lasă Parlamentul României pentru administraţia locală, Sorin Frunzăverde renunţă la mandatul de europarlamentar. El a anunţat că va demisiona din postul de europarlamentar pe care-l ocupă în prezent, în perspectiva viitoarelor alegeri locale, în care va viza obţinerea şefiei Consiliului Judeţean. "Cred că pot face mult mai multe lucruri pentru acest judeţ de aici, decât de la Bruxelles", a declarat Frunzăverde, liderul de grup al liberal-democraţilor români în Parlamentul European.


PSD. Abia intrat în Parlament pe postul lăsat vacant de Antonie Iorgovan, senatorul Daniel Savu a fost desemnat de către membrii Consiliului Municipal al PSD Ploieşti, cu unanimitate de voturi, candidatul acestei formaţiuni politice la funcţia de primar al municipiului Ploieşti la alegerile locale din acest an. Înainte de desemnarea candidatului la funcţia de primar, PSD a realizat, la Ploieşti, două sondaje de opinie, pentru a vedea care este cel mai bine plasat dintre posibilii competitori. Un alt senator PSD care va candida pentru un mandat de primar este Ovidiu Teodor Creţu. El  va candida din partea PSD Bistriţa-Năsăud la funcţia de primar al Bistriţei, el fiind desemnat să intre în cursa electorală în urma unui sondaj de opinie pe care au fost trecuţi şapte potenţial candidaţi, cinci din PSD şi doi apolitici. Dacă cei doi au fost deja desemnaţi de conducerile filialelor locale, senatorul PSD Sorin Oprescu e încă la faza de "planuri de viitor" în ceea ce priveşte o candidatură a sa la Primăria Capitalei. Oprescu a declarat că este pregătit să participe la cursa electorală pentru Primăria Generală a Capitalei, dacă formaţiunea social-democrată îl va desemna candidat pentru funcţia de edil-şef al Bucureştiului, ştiut fiind că la nivelul Organizaţiei Bucureşti a fost desemnat actualul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Cum această decizie mai trebuie validată şi de conducerea centrală a PSD, Oprescu spune că nu văd "de ce organizaţia Bucureşti să nu mă sprijine. De fapt, se va sprijini şi pe sine. Evident, va trebui să fie o decizie comună, nu unilaterală". Dacă va fi desemnat, Oprescu se va bate la Primăria Capitalei cu un fost coleg de partid, Cosmin Guşă, în prezent deputat PIN.


UDMR. Deşi potrivit calendarului stabilit, UDMR va întocmi listele cu candidaţii pentru Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, în urma unor prealegeri cu urnă fixă, deputatul de Covasna, Antal Arpad Andras, va fi candidatul Uniunii pentru Primăria municipiului. El a fost singurul care şi-a depus până la termenul limită dosarul de candidatură pentru postul de primar al municipiului Sf. Gheorghe. Arpad Andras şi-a anunţat oficial candidatura în luna ianuarie. Spre deosebire de Arpad Andras, preşedintele organizaţiei teritoriale a UDMR Covasna-Trei Scaune de Jos, Albert Almos, renunţă la administraţia locală pentru un mandat de parlamentar. Primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos a anunţat că intenţionează să candideze, în acest an, pentru un post de senator. El a subliniat că va candida şi pentru funcţia de consilier judeţean, însă prioritatea pentru el este să obţină un loc în Senatul României.



Liberalii ies în faţă cu miniştrii

Şi PNL are parlamentari, dar mai ales miniştrii care vor candida pentru un post de primar. Doi parlamentari liberali sunt însă tentaţi de administraţia locală. Necunoscut opiniei publice la nivel naţional, deputatul Dan Marian va candida pentru Primăria Vaslui. Senatorul PNL Norica Nicolai va candida şi ea la Cluj,  dar nu la Primărie, ci pentru un mandat de consilier local.


DINSPRE GUVERN. Din cadrul Guvernului, secretarul general al acestei instituţii, Ilie Bolojan, va candida la Primăria Oradea, unde este cotat cu şanse de câştig, fiind cunoscut pe plan local pentru că a fost prefect de Bihor. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban (foto), vrea şi el să devină primar, candidând la Capitală. Sondajele interne preliminare ale PNL îl cotează cu 15%-16% în opţiunile electoratului, dar rezultatele nu sunt definitive, iar sondajul a fost făcut fără să-l ia în calcul pe pesedistul Sorin Oprescu, un contracandidat periculos pentru Orban. Postul de ministru al Transporturilor al lui Ludovic Orban nu pare să fie însă în pericol, pentru că nici colegii de partid nu-i dau mari şanse să câştige Primăria Capitalei. Liberalii comentează că singurul capabil să învingă un candidat al PD-L, oricare ar fi el, este Sorin Oprescu. Din structura guvernamentală, liberalii ar mai putea dizloca prefecţi, foşti membri ai PNL, pe care să-i reînscrie în partid şi să-i pună să candideze la şefiile consiilor judeţene, dacă se va aplica votul uninominal.


SONDAJ PENTRU IAŞI.Şi Primăria Iaşi ar putea avea un pretendent din rândurile miniştrilor sau ale parlamentarilor. În sondajul comandat pentru a măsura notorietatea liberalilor în acest municipiu au fost incluşi deputatul Relu Fenechiu, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei. Nici unul dintre ei nu vrea să candideze, dar s-ar putea să nu aibă loc de întors dacă iese bine în sondaj. Monica Iordache Apostol

×
Subiecte în articol: politic psd local senatorul primar functia candida