x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În vremuri de criză - Gâlceavă pe Constituţie

În vremuri de criză - Gâlceavă pe Constituţie

de Lavinia Dimancea    |    31 Ian 2009   •   00:00

Liberalii nu vor o Constituţie pentru Băsescu. Pesediştii nu consideră oportună modificarea legii fundamentale în perioadă de criză. Consilierii de la Cotroceni sunt indignaţi că şeful statului e făcut dictator. Toate s-au spus şi întâmplat ieri, la o dezbatere privind revizuirea Constituţiei.



Liberalii au spus ieri răspicat că nu concep să acţioneze politic pentru a revizui Constituţia astfel încât aceasta să îi fie mai convenabilă preşedintelui Traian Băsescu. Vicepreşedintele Crin Antonescu a explicat că, de fapt nu de o revizuire a legii fundamentale am avea nevoie, ci de o nouă Constituţie, care să nu fie modificată ori de câte ori vine un nou preşedinte sau acced la putere alte partide. Pe de altă parte, a arătat Antonescu, PNL susţine bicameralismul parlamentar şi nu unicameralismul aşa cum vrea şeful statului, condiţia fiind ca cele două Camere să aibă atribuţii diferite, şi o republică parlamentară şi nu una semiprezidenţială cum îşi doreşte Băsescu. Deputatul liberal Mihai Voicu l-a completat pe Antonescu şi a criticat faptul că dezbaterea legată de revizuirea Constituţiei se concentrează excesiv pe subiectul rolului preşedintelui. "Este cel mai periculos lucru pe care-l putem face şi se pare că asta se întâmplă", a spus Voicu, precizând că o creştere a prerogativelor preşedintelui ar face ca cei care nu l-au votat să rămână fără reprezentare politică. Nici social-democraţii nu au fost prea drăguţi ieri cu şeful statului, Bogdan Niculescu Duvăz, purtător de cuvânt al PSD, susţinând că revizuirea Constituţiei nu trebuie făcută în această perioadă de criză economică. "Acum trebuie să rezolvăm cu precădere problemele politice imediate, să încercăm să respirăm puţin şi, apoi, să continuăm aceste dezbateri de modificare a Constituţiei", a susţinut Duvăz, pledând pentru o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei îndelungată, masivă, care "poate să dureze şi doi ani". În ceea ce priveşte tipul de republică, parlamentară sau semiprezidenţială, pesedistul a arătat că acest lucru trebuie decis printr-un vot asumat de partidele politice şi nu printr-un referendum, aşa cum a propus democrat-liberalul Valeriu Stoica. "Am convingerea că nu se va face revizuirea Constituţiei dacă nu se va face acest referendum", susţinuse anterior Stoica, precizând că, din experienţa sa, ştie că partidele politice nu vor ajunge la un compromis pe această temă.

 "NU E DICTATOR"
Transformaţi în avocaţi ai şefului statului, consilierii prezidenţiali Cristian Preda şi Sebastian Lăzăroiu au explicat însă de ce preşedintele vrea revizuirea Constituţiei şi au arătat că acesta nu urmăreşte nimic necurat. "Preşedintele a constituit comisia privind revizuirea constituţiei nu pentru că, după cum a fost acuzat, vrea să fie dictator, ci pentru că, în 2005, partidele şi-au dat acordul pentru modificarea Constituţiei şi nu au făcut nimic", a declarat Cristian Preda. În plus, el a precizat că, fiind la final de mandat, şeful statului nu poate profita de modificarea Constituţiei şi că acesta "nu va face precum Ion Iliescu să numere mandatele, după cum va decurge calendarul constituţional". "Nu va exista un moment zero de la care se numără mandatele, cum a procedat Iliescu", a spus Preda. Cel de-al doilea avocat, Sebastian Lăzăroiu, a susţinut şi el că revizuirea Constituţiei nu poate fi condiţionată de faptul că este un an electoral, arătând că au fost alegeri şi în 2007, şi în 2008 şi vor fi alegeri şi în 2009 şi poate vor fi alegeri şi în anul viitor. Referindu-se la opţiunea lui Băsescu privind regimul semiprezidenţial, Lăzăroiu a arătat că singurul argument pe care l-a auzit pentru republica parlamentară este că "Băsescu e dictator". "Dacă personalizăm în felul ăsta, eu ştiu, e an electoral pentru alegerile prezidenţiale... Probabil că aceste dezbateri nu vor duce nicăieri", a susţinut consilierul prezidenţial.

TURCAN O ZICE P-AIA DREAPTĂ

Ca şi şeful statului, vicepreşedintele PD-L Raluca Turcan, a susţinut şi ea ieri, de la Sibiu, că actuala Constituţie are carenţe serioase şi, fără ocolişuri, a spus că aceasta ar trebui modificată, astfel încât şeful statului să fie "factorul principal al puterii executive". "E nevoie ca preşedintele ţării – în calitate de persoană aleasă prin vot popular la nivel naţional – să fie factorul principal al puterii executive. Actuala situaţie, în care preşedintele ţării nu are pârghii constituţionale pentru a influenţa activitatea Guvernului este incorectă, ţinând cont de gradul uriaş de legitimitate al preşedintelui. Cred că un lider ales este mai important decât un lider numit. De asemenea, este nevoie ca Parlamentul să poată şi el să fie dizolvat în condiţiile în care se ajunge în blocaj politic. Şi Guvernul şi preşedintele îşi pot pierde poziţiile în urma acţiunii Parlamentului – prin moţiune de cenzură sau prin suspendare. Parlamentul însă este practic imposibil de dizolvat şi imposibil de cenzurat", a declarat Turcan, citată de Mediafax, adăugând şi faptul că un Parlament unicameral s-ar plia mai bine pe necesităţile României.

×
Subiecte în articol: politic constituţiei