x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Începe campania electorală

Începe campania electorală

de Monica Iordache Apostol    |    01 Mai 2008   •   00:00
Începe campania electorală

INFLAŢIE ● Primăriile marilor oraşe au mulţi pretendenţi
Mîine este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile locale, turul întîi de scrutin urmînd a avea loc la 1 iunie. Pentru primării şi şefii de consilii judeţene s-a înregistrat o inflaţie de candidaţi, dar luptele intense se vor da între reprezentanţii PSD, PD-L şi PNL.



INFLAŢIE ● Primăriile marilor oraşe au mulţi pretendenţi
Mîine este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile locale, turul întîi de scrutin urmînd a avea loc la 1 iunie. Pentru primării şi şefii de consilii judeţene s-a înregistrat o inflaţie de candidaţi, dar luptele intense se vor da între reprezentanţii PSD, PD-L şi PNL.


Fotoliile de primari şi consilieri judeţeni au redevenit ţinta mult rîvnită pentru care de mîine se dă startul bătăliei electorale. Majoritatea primăriilor reşedinţă de judeţ au cel puţin zece pretendenţi, iar la şefiile consiliilor judeţene bătălia este la fel de aprigă. La Primăria Capitalei, spre exemplu, au primit undă verde 19 candidaţi, dar la Biroul Electoral Municipal se înregistraseră 27 de candidaturi pentru funcţia de primar general, dintre care trei independente. Fotoliul de edil general va fi însă disputat între Cristian Diaconescu (PSD), Vasile Blaga (PD-L) şi Ludovic Orban (PNL), dar calculele lor preelectorale au fost serios periclitate de intrarea în cursă, ca independent, a senatorului Sorin Oprescu. Pe lista candidaţilor se află însă şi nume din alte domenii, precum cîntăreaţa Mihaela Mihai. La Timişoara, primăria este disputată de 12 candidaţi, printre aceştia numărîndu-se, cu cele mai mari şanse, actualul edil PNŢCD, Gheorghe Ciuhandu, susţinut de PNL şi Forumul Democrat German. La Craiova, pentru primărie se vor bate 17 candidaţi, iar pentru Consiliul Judeţean Dolj au fost validate 14 candidaturi. Pe actualul preşedinte al CJ, Ion Prioteasa (PSD), îl va concura, printre alţii, senatorul PD-L Radu Berceanu, iar actualul primar, Antonie Solomon (PD-L), este cotat cu prima şansă pentru încă un mandat.


DIN GUVERN LA PRIMĂRIE. La Oradea, numărul candidaţilor la primărie a juns la 11, printre care fostul secretar general al Guvernului Ilie Bolojan, pe care liberalii l-au scos din postul guvernamental pentru că îl creditează cu şanse mari să devină primar. Cîte 11 candidaturi s-au înregistrat la Primăria Baia Mare şi respectiv şefia Consiliului Judeţean Maramureş. Cele mai cunoscute nume care vizează primăria sînt cel al fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş, şi cel al actualului primar, Cristian Anghel (PNL). La şefia Consiliului Judeţean, pe lîngă deputaţii Mircea Man
(PD-L) şi Istvan Boniş (UDMR), şi-a înscris candidatura şi cîntăreaţa de muzică populară Angela Buciu, acum deputat PRM. La Primăria Braşov, disputa electorală va fi dusă în special de actualul primar, George Scripcaru, şi de reprezentanţii PNL şi PSD, iar pentru şefia Consiliului Judeţean s-au înscris nu numai actualul preşedinte CJ, Aristotel Căncescu, dar şi trei parlamentari: Dumitru Puchianu (PD-L), Otilian Neagoe (PSD) şi Nicolae Iorga (PRM).


ÎN FAMILIE. La Gorj bătălia se anunţă cruntă, principalii candidaţi la şefia Consiliului Judeţean fiind nume cunoscută mai ales pentru implicarea lor în dosare penale. Liberalii îl susţin pe acelaşi Ilie Morega, PD-L pe Nicolae Manţog, iar PNG pe unul din vechii clienţi ai Justiţiei, fostul pesedist Nicolae Mischie. În plus, conform Mediafax, mai mulţi gorjeni candidează "în familie" pe listele aceluiaşi partid sau pe ale unor formaţiuni politice diferite. Astfel, preşedintele local al Partidului Ecologist, Daniel Şorop, le-a plasat pe lis-ta de candidaţi pentru CJ şi pe fiica şi soţia sa. Şi liderul PNŢCD Gorj, Matei Catrinoiu, şi-a înscris fiul pe lista de candidaţi pentru CJ, iar soţul candidatei PC la primărie, Speranţa Vână Dumitraşcu, candidează la şefia CJ Gorj din partea Partidului Naţional Democrat Creştin.

Deşi este un oraş rîvnit, Clujul nu va avea parte de prea multe strîngeri de inimă, actualul primar, Emil Boc (PD-L), părînd să-şi adjudece un nou mandat, concurat fiind de un nume mai puţin cunoscut din partea liberalilor, medicul Manuel Chira, şi de senatorul PRM Gheorghe Funar.

×
Subiecte în articol: politic pd-l candidati