x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Întâlnire băgată la top secret

Întâlnire băgată la top secret

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    11 Mar 2008   •   00:00
Întâlnire băgată la top secret

OFICIAL ● Liberalii şi pesediştii nu s-au întrecut cu vorba
În timp ce liberalii evită să vorbească despre întâlnirea de săptămâna trecută, pesediştii recunosc că aceasta a avut loc. Mircea Geoană s-a arătat totuşi zgârcit în declaraţii, invocând confidenţialitatea discuţiilor, dar şi-a făcut o părere: liberalii nu sunt în stare de o decizie.
OFICIAL ● Liberalii şi pesediştii nu s-au întrecut cu vorba
În timp ce liberalii evită să vorbească despre întâlnirea de săptămâna trecută, pesediştii recunosc că aceasta a avut loc. Mircea Geoană s-a arătat totuşi zgârcit în declaraţii, invocând confidenţialitatea discuţiilor, dar şi-a făcut o părere: liberalii nu sunt în stare de o decizie.

 

Subiectul întâlnirii PSD-PNL a fost discutat ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţio­nal, Mircea Geoană făcând o informare cu privire la discuţiile cu liberalii. Membrii Biroului au aflat în acest fel că discuţiile nu s-au încheiat cu nici o decizie, nici în privinţa unei posibile alianţe preelectorale, nici a uneia postelectorale, şi că au fost doar unele de tatonare. “Impresia pre­­şedintelui Geoană după această întâlnire a fost că la liberali nu se poa­te lua o decizie. Asta pentru că acolo există două tabere: una pro-Băsescu, care vrea să-i rupă picioa­rele lui Tăriceanu, şi o alta pro-Tări­ceanu, care îl susţine pe premier să-şi ducă mandatul până la capăt”, ne-a declarat unul dintre liderii PSD. Deşi a recunoscut că a avut loc întâl­nirea, Geoană a refuzat să dea oficial prea multe detalii,  spunând că acestea rămân “confidenţiale” până la luarea unei “decizii finale”. Cum tot el dădea asigurări săptă­mâna trecu­tă că negocierile cu partidele vor fi la vedere, liderul PSD a fost nevoit să ex­plice că a fost “o discuţie pregă­ti­toare” şi că discuţiile “vor fi la vedere în clipa în care există un răspuns”. La presiunile jurnaliştilor, Geoană a acceptat într-un final să enunţe variantele de ieşire din criză puse pe masă de PSD: “căderea Guvernului şi mersul la anticipate” sau “găsirea unei formu­le care să permită o mini­mă funcţionare a acestui guvern pâ­nă la alegerile viitoare”. “Formula pe care PSD o consideră este organiza­rea de alegeri şi întoarcerea la po­por”, a declarat Geoană, în condiţiile în care unii pesedişti dau ca sigură îngroparea subiectului anticipatelor, susţinând că la nivelul conducerii s-a decis ca partidul să renunţe la “sce­narii” şi să se concentreze pe campania pentru alegerile locale. Cu toate acestea, Geoană a decis să îi trimită o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care îi solicită un punct de vedere oficial cu privire la soluţiile de deblocarea a situaţiei politice.

 

TĂCERE. În PNL nu se discută oficial despre întâlnirile cu PSD. Ultima dintre ele a rămas un mister pentru majoritatea membrilor Bi­roului Politic al partidului, în şedin­ţa de ieri nici unul dintre liderii libe­rali netrăgându-l de mânecă pe pre­şe­dintele PNL, Călin Popescu Tă­ri­cea­nu, să facă vreo informare despre acea discuţie. Vicepre­şe­dintele PNL Ludovic Orban a de­cla­rat ieri, la fi­na­lul şedinţei, că Tă­riceanu nu a in­for­mat Biroul Politic pentru că în­tâl­ni­rea cu PSD nu a fost una “oficială”. “Nu a existat nici o discuţie oficială referitoare la ali­anţe pre sau postelectorale”, a de­clarat Or­ban, evi­tând să răspundă clar dacă PNL este de acord cu o alianţă post-electorală cu PSD.

  

Alternativă: Acord de colaborare PC-PSD

PSD şi PC au semnat ieri un acord parlamentar potrivit căruia cele două formaţiuni politice îşi vor susţine iniţiativele legislative atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor şi vor colabora şi pe plan politic. “Am semnat acest acord pornind de la fap­tul că opoziţia în România nu este conturată, la fel şi în Parlament. Ne-am unit forţele pentru a re­u­şi ca până la sfârşitul legislaturii să pro­movăm proiectele legislative care vizează în primul rând categoriile sociale care au suportat şi care au plătit extrem de scump costul tran­zi­ţiei timp de 18 ani”, a spus pre­şe­din­tele PC, Daniela Popa (foto), precizând că cele două formaţiuni îşi vor susţine reciproc iniţiative, dar vor avea şi o serie de proiecte co­mu­ne. “Nu puteau fi toate promovate nici de noi, nici de PSD, dar acum, la peste 170 de parlamentari, orice fel de iniţiativă poate fi aprobată, fie ea organică, fie ordinară”, a mai arătat Daniela Popa. La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a arătat că acest acord reprezintă “o garanţie” că partidele care “au co­e­ren­ţă pot chiar în opoziţie să aducă ţă­rii legi bune”. “Am stabilit ca şi în ceea ce priveşte acţiunea noastră politică în Parlament să existe o coordonare în privinţa deciziilor noastre”, a mai spus Geoană.

 

PREVEDERI. Cele două gru­puri parlamentare au decis să “con­lu­­creze” pentru susţinerea mai multor obiective de politică publică pri­vind garantarea creşterii nivelului de trai al categoriilor sociale cu venituri scăzute; elaborarea şi implemen­ta­rea rapidă a unei noi viziuni strategice post-aderare, care să răspundă solicitărilor sociale în condiţiile unei creşteri economice constante de mi­ni­mum 7%; reface­rea credibilităţii justiţiei. Cei 172 de parlamentari PSD şi PC vor susţine adoptarea unor acte normative pri­vind descentralizarea administrativă, finanţele publice lo­ca­le, crearea de noi locuri de muncă, res­pon­sa­bi­li­tatea socială a între­prin­de­rilor, spri­jinirea agricultorilor, accelerarea modernizării mediului rural, reducerea TVA la alimentele de ba­ză, Fondul de Solidaritate pentru pen­sionari, scutirea de impozit pe pro­fitul reinvestit, reglementarea drep­turilor şi obli­ga­ţi­ilor cetăţenilor români vizând încurajarea învăţării şi cunoaşterii limbii române, sa­la­ri­za­rea unor ca­tegorii sociale.

• Carmen Vintilă

 

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

monica.iordache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd geoană