x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iepureştii pe din două

Iepureştii pe din două

de Andreea Tudorica    |    07 Iun 2008   •   00:00
Iepureştii pe din două

BEC a respins ieri solicitarea de anulare a alegerilor din comuna Iepureşti, scrutinul fiind astfel valid, iar primar pesedistul Gheorghe Păunescu, la al treilea mandat. Ta­be­rele de susţinători, atît ai lui Păunescu, cît şi ai contracandidatului PD-L Costin Ceau­­şu, marele învins, aşe­zate de o parte şi de alta a drumului care trece prin faţa Primăriei, au început să strige fiecare, după interes, la auzirea veştii venite de la Bucureşti.

 
Iepureştiul de la ora 10:00 dimi­nea­ţa nu avea nici o treabă cu Ie­pureştiul de cu o oră mai tîr­ziu. Dacă în creierii dimineţii susţinătorii ambelor părţi erau aşe­zaţi de o parte şi de alta a drumului, în stand by, despărţiţi de cordoane de poliţişti, jandarmi şi cadre DPIR, o oră mai tîrziu s-au dezlănţuit.

“Ce eroi, domne, că acu’ vor re­vo­luţie”, se aude undeva în spatele meu o voce de femeie. Nu ştiu din ce ta­bără face parte, dar sigur e su­pă­rată şi indignată. Vorbeşte tare şi gesticulează: “Nu trebuia să le aducă copiii aici, să le audă înjurăturile. Tre­buia să-i pună să zică o poezie, un cîn­tec, ceva”. Una de lîngă ea, mai pirpirie şi stinsă la voce, completea­ză: “Păi, da, să spună o poezie, că io, cînd spuneam o poezie pentru eroi, aşa mă linişteam...”.

Baba Safta din tabăra Păunescu, adusă la scandal cu maşina, e primi­tă cu aplauze. E portavocele, pur­tă­to­rul de cuvînt, megafonul taberei pri­marului Păunescu. Gura nu-i mai tace. Se porneşte la un moment dat să strige numele celui pe care l-a vo­tat, dar se trezeşte vorbind singură şi tace. La braţul babei Safta, o tî­nără la vreo 15 ani (dacă n-aş fi la Iepu­reşti aş zice că ar fi emo, doar după ma­chiaj şi tunsoare, că nici nu plîn­ge, nici nu-i apatică şi probabil nici nu ştie cine e şi cu ce se mănîncă To­kyo Hotel) priveşte galeş după po­li­ţiştii mai tineri care-i stau aliniaţi în faţă pentru a-i împiedica să treacă pe mijlocul drumului.

 
TABĂRA PRIMARULUI... De­cizia venită de la Bucureşti e adusă de braţele întinse ale unui tî­năr îmbrăcat în tricou roşu, care iese din Primărie mai mult în zbor decît pe picioarele lui. Un chiot, sau răget, mai degrabă de bucurie, treptele primăriei înghiţite din doi paşi, doi jandarmi luaţi în braţe cu avînt şi hop aterizarea în braţele sus­ţi­nă­to­rilor lui Păunescu, care chiuiesc, sar într-un picior, arată cu bastoanele către tabăra adversă, se iau în braţe, se pupă, aplaudă: “Păunescu! Pău­nescu! S-a făcut dreptate!”. Femeile îşi agită plozii de doar cîteva luni, bastoanele se agită în aer, bătrînii se ridică de pe iarbă cocîrjaţi şi se bucură. Tinerii se iau în braţe şi ţo­păie de parcă ar fi intrat cu zece la li­ceu. Nu ştiu încă ce au de cîştigat pentru că a ieşit Păunescu primar, dar ştiu că o să fie la fel ca pînă acum.

 
ŞI CEALALTĂ... De partea cea­laltă, tăcere şi nedumerire. Ceau­şu şi fratele său sînt în mijlocul oa­me­nilor. Vreo sută. De două zile îşi spun păsurile. Cum primarul Pău­nes­cu ameninţă, îi bate şi le ia pă­mîn­turile. Cum preotul satului, în loc să meargă de 1 iunie la în­mor­mîn­tarea care era în sat, el era la sec­ţia de votare “să facă politică”. Sus­ţinătorii candidatului PD-L re­clamă de două zile fraudarea rezulta­tului alegerilor prin aplicarea de viză de reşedinţă şi domiciliu unor per­soa­ne din afara localităţii şi faptul că preotul, în calitate de preşedinte al secţiei de votare, le-a îngrădit dreptul la vot. “Hoţii! Hoţii! Hoţii!”, se stri­gă în cor. Tanti Maria plînge, spri­jinindu-se în bastonul crăpat care-i duce anii la fiecare pas. Ar fi vrut o schimbare. Nu mai are putere nici să strige. După ce a aflat vestea venită de la Bucureşti, tanti Maria a încercat să-şi deschidă sufletul în faţa ziariştilor. Le-a povestit că pă­mîn­tul i-a fost luat cu forţa de primar şi, oricîte demersuri ar fi făcut, a fost întîmpinată de ocări şi ame­ninţări din partea acestuia. Dez­nă­dejdea se citeşte pe feţele tututor celor care s-au strîns în jurul mătuşii Maria. Strigăte de ocară sparg po­ves­tea Mariei. Un apropiat al primarului Păunescu tocmai trecea prin faţa taberei PD-L şi, arogant, din mijlocul jandarmilor care-l protejează, le tri­mite bezele oamenilor deznă­dăj­duiţi aşezaţi pe marginea drumului.

De partea cealaltă, susţinătorii pă­răsesc “terenul de bătălie”, la în­demnul primarului Păunescu, care i-a trimis la casele lor. Tabăra Ceauşu nu se mişcă din loc. A hotărît să nu plece acasă pînă nu vor obţine o de­cizie favorabilă. Astfel, la orele prîn­zului, în faţa Primăriei din Iepureşti mai erau adunate aproximativ 50 de persoane, bătrîni şi tineri deo­po­tri­vă, care au hotărît să nu plece acasă şi să continue “să-şi spună oful chiar şi pînă în momentul morţii, pentru că în comună este nevoie de o schimbare”.

 

Bubele alegerilor de duminică

Diferenţa mică de voturi, vi­ze­le de flotant şi doi candidaţi la pri­mărie au împărţit Iepureştii în două tabere. Una PSD, mai veche, şi una PD-L, mai nouă. Prima vrea continuitate. A doua vrea schimbare. Fratele candidatului PD-L spune că actualul primar al PSD a beneficiat de 230 de vize de flotant pentru a cîştiga alegerile, iar di­fe­r­enţa pentru al doilea tur de scru­tin este de două voturi. “Avem do­vezi de la evidenţa populaţiei, sînt clare, dar BEC nu a ţinut cont de ele şi nu ne-a dat dreptate. Vizele de flotant au fost făcute la Mihăileşti pe bandă rulantă. Pe Ceauşu l-au votat oamenii din co­mună, nu turiştii de la Arad, Ti­mi­şoara, Călăraşi sau Galaţi. Vom face contestaţie la decizia BEC”, a declarat fratele candida­tu­lui PD-L. În acest timp, flancat de zece jandarmi şi poliţişti, în hui­duielile oamenilor rămaşi în faţa Primăriei, Păunescu a pără­sit în trombă sediul Pri­mă­riei cu o maşină Skoda Oc­ta­via. Potrivit declaraţiilor pur­tă­to­rului de cuvînt al JP Giurgiu, po­li­ţiştii şi jandarmii vor rămîne la Ie­pureşti pînă cînd oamenii vor în­ţelege că trebuie să meargă la casele lor.

×
Subiecte în articol: politic păunescu