x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu apara PSD

Iliescu apara PSD

25 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au justificat ieri campania negativa a PSD fata de Alianta PNL-PD. Cei doi au spus ca partidul de guvernamant a fost provocat la asemenea atacuri.
MONICA IORDACHE

Presedintele Ion Iliescu crede ca nu PSD a inceput campania negativa la adresa Aliantei PNL-PD, ci a fost "nevoit" sa raspunda "la o campanie agresiva". Seful statului a spus insa ca regreta modul in care se desfasoara deja campania electorala si a dat exemplul campaniei pentru prezidentiale din 1990, la care a participat alaturi de Radu Campeanu si Ion Ratiu. "Am ramas si dupa aceea in relatii foarte civilizate si de respect reciproc. Dupa 15 ani mi-as dori sa vad dezvoltandu-se un asemenea climat de relatii in viata noastra politica. Sa nu ne fie rusine sa ne uitam unii in ochii altora. Iar viata intotdeauna ne va pune sa fim alaturi in problemele mari ale tarii si e bine sa cladim o asemenea baza a dialogului si a confruntarii", a mai spus Iliescu, indemnandu-i pe politicieni sa pastreze "o nota de decenta si respect reciproc".

SILENZIO STAMPA. Seful statului a refuzat sa discute despre o eventuala candidatura a sa pe listele PSD, spunand ca acesta este un subiect pe care nu vrea sa il abordeze. In schimb, Iliescu i-a dat unda verde consilierului sau Rodica Stanoiu sa se inscrie pe listele partidului de guvernamant. El a explicat ca doar presedintele Romaniei are un statut in afara partidului, dar in legatura cu staff-ul sau "niciodata nu a fost asa". Iliescu a precizat ca Rodica Stanoiu, care s-a inscris pe listele PSD Olt, nu s-a retras din partid dupa ce a devenit consilier prezidential si a tinut sa participe la alegerile preliminare. "Care este problema?", a replicat seful statului, amintind ca si fostul consilier al lui Emil Constantinescu, Dorin Marian, a procedat la fel. Iliescu a aratat ca acest lucru nu afecteaza pe nimeni, intrucat el se afla la final de mandat si unii pot sa opteze, acum cand sunt in pregatire alegerile, spre "asa ceva".

PSD A VRUT SA PUNA IN GARDA OPOZITIA. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a explicat ieri ca partidul sau a vrut sa puna in garda Alianta PNL-PD, prin atacurile dure lansate impotriva Opozitiei. "Din pacate, Opozitia a folosit exclusiv o campanie negativa in campania de la locale, vorbind numai despre baroni locali, coruptie si alte atacuri murdare. S-au vazut modalitatile jignitoare si mitocanesti folosite de reprezentantii PD, de Traian Basescu, dar si de unii lideri ai PNL. Noi am vrut sa dam un raspuns la aceasta campanie murdara", a spus Nastase. El a precizat ca PSD a dorit sa ii atentioneze pe liderii D.A. ca, "daca vor folosi acelasi tip de campanie negativa ca la locale", partidul de guvernamant va reactiona. "Nu vrem ca aceste lucruri sa continue, dar, daca se va intampla asa si inainte de alegerile parlamentare, le vom raspunde", a spus Nastase.

PROVOCARE

Liderul PD Traian Basescu i-a adresat ieri public lui Adrian Nastase un set de intrebari pentru a lamuri acuzatiile de coruptie la adresa PSD. Astfel, premierului i se cere sa lamureasca declaratiile lui Nutu Camataru care "a sustinut ca a spalat bani pentru Miron Mitrea, Serban Mihailescu si Agathon", "escrocheria Dracula Park, unde i-a stimulat pe cetateni sa investeasca bani", dar si despre datoria publica de 17.000 de miliarde a RAFO Onesti si 11.000 de miliarde a SNTR. Un alt punct pe lista de intrebari adresata public de liderul PD premierului este si problema traficului de copii. De asemenea, Traian Basescu cere explicatii si in privinta demersurilor facute pentru lamurirea scandalului FNI. Ultimul punct pe lista lui Traian Basescu reia problema averii personale a premierului Adrian Nastase. Acestuia i se cere sa explice investitiile de un miliard de euro in strainatate. "Prin Extremul Orient, pe la Marea Chinei, pe acolo", a dat indicii Basescu. (Oana Stancu)

REPLICA

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a a declarat ieri ca liderii PNL-PD promoveaza in ultima perioada o campanie "negativa, lipsita de substanta si argumente" la adresa lui Adrian Nastase, precizand ca declaratia de avere a prim-ministrului este publicata pe pagina de web a Guvernului, conform legii, iar in cazul in care ei o contesta continutul acesteia trebuie sa probeze cu argumente si sa-si asume responsabilitatea propriilor afirmatii publice.
×
Subiecte în articol: politic psd iliescu