x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: Criza va genera un nou moment nodal în istoria dezvoltării

Iliescu: Criza va genera un nou moment nodal în istoria dezvoltării

02 Apr 2009   •   00:00
Iliescu: Criza va genera un nou moment nodal în istoria dezvoltării

Creşterea economică nu este suficientă pentru dezvoltarea echilibrată a lumii, iar criza economică extinsă la scară globală va genera un nou moment nodal în istoria dezvoltării şi civilizaţiei, a declarat, astăzi, fostul preşedinte Ion Iliescu, la o conferinţă a Universităţii Ecologice din Bucureşti, informează Agerpres.

Invitat în calitate de preşedinte al Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă, fostul şef al statului le-a vorbit studenţilor despre consecinţele unei utilizări iraţionale a resurselor naturale şi a corelat deteriorarea mediului cu dezvoltarea economică. Ion Iliescu a atras atenţia, citând diverse studii, că civilizaţia umană nu respectă regulile pe care le-a statornicit natura, - potrivit cărora nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă -, circuit închis care asigură echilibrul general al naturii.

'Societatea umană a venit şi a spart această regulă - nu se mai închide cercul - consumă într-un mod nesăbuit, risipeşte resursele pe care i le oferă natura şi creează subproduse - noţiunea de deşeu nu există în natură. Omenirea a generat această formă de produse secundare care poluează, deteriorează factorii de mediu, fenomenul cel mai grav fiind încălzirea globală, care a devenit o preocupare fundamentală', a arătat Ion Iliescu. El consideră că piaţa nu a fost niciodată capabilă să regleze raporturile sociale ale dezvoltării, dar a susţinut creşterea economică.

'Creşterea economică nu este suficientă pentru o dezvoltare echilibrată a lumii. Trebuie gândit altceva care să suplinească, să corecteze, pentru că piaţa nu este totuna cu capitalismul. Acum se vorbeşte de esenţa acestei crize. Unii spun că este probabil criză de final de sistem, după 500 de ani de eră a dezvoltării extraordinare a omenirii', a spus Ion Iliescu.

El a opinat că secolul XXI va marca 'un moment nodal calitativ de modificare a unor chestiuni fundamentale ale funcţionării economiei şi societăţii', în general, dar a exclus ipoteza eliminării pieţei. 'Piaţa s-a născut la originile civilizaţiei, la apariţiile primei diviziuni sociale a muncii, deci a pre-existat capitalismului, va continua să existe şi după forma capitalistă de dezvoltare, poate post-capitalistă. Probabil secolul al XXI-lea, după această criză care zguduie din temelii economia mondială, va genera ceva nou, nişte forme post-capitaliste de dezvoltare, dar nu eliminând piaţa, ci adaptând-o şi adaptând instrumentele, instituţiile de care dispune societatea', a afirmat preşedintele de onoare al PSD. El s-a referit la modelul social suedez, implementat în anii '30, prin care se doreşte o corectare şi o adaptare a pieţei la consecinţele sociale ale dezvoltării economice.

În discursul său, Iliescu a reiterat concluziile Clubului de la Roma, fondat cu 40 de ani în urmă, potrivit cărora civilizaţia industrială se află într-un conflict iremediabil cu mediul, iar creşterea economică trebuie stopată. Aserţiunile Clubului de la Roma au stârnit reacţii puternice în plan politic. Astfel, în 1972, la primul summit mondial al ONU, consacrat mediului, reprezentanţii lumii slab dezvoltate au calificat raportul colectivului de cercetători drept o expresie a neo-imperialismului, considerând că ţările dezvoltate au creat bogăţie şi acum vor să oprească dezvoltarea celor săraci. Ion Iliescu a afirmat, însă, că 'nu există nimic minor în materie de creaţie umană'.

'Tot ceea ce au creat popoare mai mari sau mai mici, civilizaţii mai vechi, civilizaţii mai proaspete în istorie constituie un patrimoniu comun al umanităţii şi păstrarea acestei diversităţi este o sursă a bogăţiei noastre comune. Conceptul de dezvoltare durabilă a căpătat o cuprindere mai completă', a mai spus Ion Iliescu.

La evenimentul dedicat aniversării a 19 ani de la înfiinţarea Universităţii Ecologice din Bucureşti, au mai luat parte fostul preşedinte Emil Constantinescu, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, rectorul instituţiei, Mircea Duţă, profesori şi studenţi.

×
Subiecte în articol: politic iliescu ion