x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu demonstrează pe blog că s-a realizat cvorumul de 50% + 1: "Aştept motivarea CCR cu date statistice concrete"

Iliescu demonstrează pe blog că s-a realizat cvorumul de 50% + 1: "Aştept motivarea CCR cu date statistice concrete"

de Veronica Micu    |    22 Aug 2012   •   13:03
Iliescu demonstrează pe blog că s-a realizat cvorumul de 50% + 1: "Aştept motivarea CCR cu date statistice concrete"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cere, pe blogul sau, datele statistice privind populatia Romaniei pe care s-a intemeiat decizia Curtii Constitutionale de a declara referendumul nevalabil. Iliescu sustine ca din 19 milioane de locuitori, cat avea Romania la recensamantul din 2011, se extrage numarul minorilor, adica 4 milioane, si raman 15 milioane, jumatate insemnand 7,5 milioane de votanti.

"Inca nu am vazut hotararea Curtii Constitutionale si mai ales motivarea ei. Am inteles ca aceasta ar fi declarat referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu nevalabil, intrucat nu s-ar fi indeplinit cvorumul necesar, adica 50% + 1 prezenti la vot din totalul cetatenilor cu drept de vot. Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie? Care sunt datele statistice privind populatia Romaniei pe care s-a intemeiat aceasta decizie a Curtii Constitutionale?", se intreaba Iliescu pe blogul sau.

Fostul presedinte sustine ca din 1990, cand populatia atinsese un maxim de 23,2 milioane locuitori, aceasta a cunoscut o continua scadere, urmare a sporului natural negativ si a numarului de romani emigranti, stabiliti cu domiciliul in alte tari, care depaseste doua milioane.

Presedintele de onoare al PSD afirma ca recensamantul din 2011, desi nefinalizat, a stabilit totusi ca populatia Romaniei era de 19 milioane locuitori. "Daca din acest total se extrage numarul minorilor ((0-18 ani), care reprezinta cca. 4 milioane suflete – ramane populatia de peste 18 ani, cu drept de vot – de cca. 15 milioane (celelalte categorii de personae fara drept de vot – condamnati, alienate, etc – cu o pondere mai putin importanta)", continua Iliescu.

"Acesta este rezervorul potential de votanti, in Romania, astazi. Jumatate din acestia ar fi 7,5 milioane! La referendum, in ciuda boicotului declarat de sustinatorii domnului Basescu, au participat 8,4 milioane cetateni. De unde rezulta ca nu s-ar fi realizat cvorumul de 50%+1 din cei cu drept de vot? Astept motivarea Curtii Constitutionale, cu datele statistice concrete!", mai scrie fostul presedinte.

In opinia sa, includerea in cvorum a romanilor cu domiciliul in alte state este "aberanta, necinstita si nelegala".

"Una este acordarea dreptului de a vota celor ce vor si cu totul altceva includerea lor in cvorum. Aceasta, asa cum s-a vazut, influenteaza efectele votului asupra celor ce sunt afectati direct - adica romanii traitori in tara. Precum s-a vazut, din cei circa trei milioane de romani din strainatate, voteaza cateva zeci de mii!", conchide Iliescu.

×