x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: "E firesc sa existe nemultumiri"

Iliescu: "E firesc sa existe nemultumiri"

16 Oct 2004   •   00:00

Seful statului considera firesti nemultumirile din PSD legate de elaborarea listelor pentru parlamentare, apreciind totodata ca persoanele ramase pe dinafara trebuie ajutate sa revina la profesiile anterioare.

MONICA IORDACHE

LISTE. Presedintele Iliescu spune ca nu are oamenii lui pe care i-ar fi bagat cuiva pe gat
Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri ca este firesc sa apara nemultumiri legate de alcatuirea listelor candidatilor PSD pentru alegerile parlamentare, recunoscand ca acestea i-au fost trimise si s-a uitat pe ele. "Este firesc sa existe nemultumiri. Acest lucru se va intampla totdeauna. Un asemenea sistem de rotire a oamenilor - unii isi termina niste mandate, vin altii noi din urma - , totdeauna va crea sensibilitati, dar e uman, e de inteles", a spus seful statului.

SPRIJIN. Ion Iliescu a adaugat ca cei ramasi in afara listelor trebuie tratati cu tot respectul necesar si ajutati, eventual, pentru a-si relua activitatile profesionale anterioare.

"Trebuie ajutati oamenii, fiecare in parte si-a intrerupt anumite activitati in diferite domenii, caci uneori au greutati sa revina in structurile anterioare", a afirmat presedintele Iliescu. Seful statului a ezitat sa precizeze daca se va intalni cu premierul Adrian Nastase pentru a lua in discutie listele finale cu candidati, afirmand insa: "Ma vad cu el in fiecare zi, cand pot".

Aflat ieri si la Sinaia, Iliescu a reluat tema listelor. El a declarat ca PSD a avut nevoie de alianta cu PUR pentru ca "altminteri ar fi fost izolat". Intrebat daca este normal ca toti reprezentantii PUR sa se gaseasca pe locuri eligibile, seful statului a raspuns: "Pai daca nu sunt pe locuri eligibile, in ce mai consta valoarea aliantei? Asta a fost conditia, sa fie pe locuri eligibile". Referitor la faptul ca rezultatul prealegerilor din PSD a fost modificat de aparitia altor persoane pe primele locuri ale listelor, seful statutului a explicat: "Prealegerile au stabilit un cadru de clasament al unor oameni, care a ramas, numai ca el a fost perturbat de inserarea unor oameni, anuntata din timp". El s-a referit la cei 10% "la care urmeaza sa se gandeasca conducerea PSD" si "rezerva pentru PUR".

DEZACORD. Seful statului nu a fost de acord cu afirmatiile potrivit carora oamenii sai ar fi perturbat listele parlamentare ale Uniunii PSD + PUR: "Eu nu am oamenii mei care imi sunt functionari personali, persoane necunoscute, pe care eu i-am bagat cuiva pe gat". Iliescu a explicat ca din cei sase consilieri prezidentiali doar trei se afla pe listele parlamentare, adica Rodica Stanoiu, Corina Cretu si Octavian Stireanu, iar acestia sunt fosti membri PSD si ex-parlamentari. Ceilalti doi, Dan Iosif si Claudiu Iordache, "reprezinta niste figuri emblematice", a sustinut Iliescu. Desi prezenta lui Iordache i-a deranjat pe deputatii-revolutionari care nu se mai regasesc pe liste, presedintele a spus: "Cei care il contesta pe Claudiu Iordache nu se pot compara cu acesta. E o figura emblematica a revolutiei de la Timisoara".

Cat priveste nemultumirea actualilor parlamentari ramasi pe afara, Iliescu a spus ca asta este "natura umana". "Fiecare se cramponeaza de un scaun si nu mai vrea sa il paraseasca, dar trebuie sa judecam si rational", a spus Iliescu. El a aratat ca nu vrea sa faca aceste aprecieri in numele PSD: "Eu nu sunt deocamdata nici presedintele PSD, nu m-am ocupat de aceasta chestiune. Mi-ati pus niste intrebari si va dau niste explicatii, dar explicatiile nu imi apartin mie", a mai spus Iliescu.

OSANDA

Prezent la un seminar privind migratia tinerilor cercetatori romani care a avut loc ieri la Sinaia, presedintele Ion Iliescu a declarat ca, pe cand Europa "zburda", "noi eram sub dominatia marilor imperii". "Tarile occidentale nu s-au bazat numai pe osanza proprie, ci au supt timp de secole din vlaga altora. Este avantajul lor istoric. Noi am platit timp de secole tribut la Poarta", a sustinut presedintele Ion Iliescu, vorbind despre decalajul dintre Europa de Est si cea de Vest. Seful statului, Iliescu a mai spus ca romanii isi pun sperantele in integrarea in Uniunea Europeana pentru reducerea acestui decalaj. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: politic psd preşedintele iliescu