x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu i-a dat votul lui Geoană

Iliescu i-a dat votul lui Geoană

de Lavinia Dimancea    |    20 Aug 2008   •   00:00
Iliescu i-a dat votul lui Geoană

DEMERS ● Pesediştii au decis să radă imunitatea
Deşi nu au fost consultaţi înainte de anunţul de la Mamaia, liderii PSD, inclusiv Ion Iliescu, au validat ieri propunerea lui Mircea Geoană de a iniţia un proiect de lege de modificare a Constituţiei pentru eliminarea imunităţii demnitarilor români.



DEMERS ● Pesediştii au decis să radă imunitatea
Deşi nu au fost consultaţi înainte de anunţul de la Mamaia, liderii PSD, inclusiv Ion Iliescu, au validat ieri propunerea lui Mircea Geoană de a iniţia un proiect de lege de modificare a Constituţiei pentru eliminarea imunităţii demnitarilor români.

Decizia a fost luată prin vot în şedinţa Biroului Permanent Naţional şi singurul care s-a abţinut a fost preşedintele organizaţiei Argeş, Constantin Nicolescu, acesta mărturisind că nu a votat "pentru", deoarece era vorba despre "un comentariu juridic" pe care nu l-a înţeles. Deşi a admis că a existat o abţinere din partea "unui coleg din judeţ", Geoană a anunţat victorios că propunerea sa privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării imunităţii pentru faptele penale săvîrşite de demnitari a fost aprobată cu unanimitate de voturi. Chiar şi Ion Iliescu a dat un vot favorabil, după ce cu o zi în urmă îi transmisese lui Geoană, prin intermediul presei, că "are şi imunitatea logica ei" şi că "nu poţi lansa o asemenea chestiune fără susţinerea partidului". Năstase a explicat, la rîndul său, îngăduitor că, prin propunerea făcută, Geoană a vrut să spună că nu se pot schimba regulile, legile şi regulamentele numai pentru membrii PSD sau numai pentru Năstase sau Mitrea, iar Nicolae Văcăroiu a apreciat că liderul PSD s-a referit la faptul că, dacă e să se ridice total imunitatea, atunci trebuie ridicată pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele României.

SCEPTICISM. În urma deciziei "unanime", a rămas ca un colectiv de lucru, condus de Valer Dorneanu, să redacteze proiectul de lege astfel încît acesta să fie depus la Parlament săptămîna viitoare. Geoană s-a declarat încrezător că proiectul va trece de Parlament şi a susţinut că alegerile parlamentare pot constitui "o şansă deosebită" pentru a convoca referendumul, în condiţiile în care estimează o prezenţă la vot de 55%-60%. "Din punct de vedere politic este realizabil, problema este că nu ştim dacă vor fi voturile necesare. Dacă referendumul ar avea loc o dată cu alegerile, este posibil, dar nu absolut sigur", s-a arătat mai sceptic Victor Ponta.

MOŢIUNE DE CENZURĂ. În paralel cu proiectul de modificare a Constituţiei, PSD a decis şi alte două măsuri în vederea "depolitizării justiţiei": modificarea legii răspunderii ministeriale, astfel încît "foştii şi actualii miniştri să fie trataţi uniform", şi votarea în prima decadă a lunii septembrie, la Senat, a legii privind numirea procurorilor şi judecătorilor de către CSM. Toate aceste iniţiative ale social-democraţilor au fost discutate ieri şi în şedinţa Delegaţiei Permanente Naţionale a Alianţei PSD+PC, conservatorii anunţînd că vor sprijini demersurile social-democraţilor. În plus, purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, a anunţat şi posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului Tăriceanu. "Activitatea Guvernului este necorespunzătoare. Ne gândim serios la o moţiune de cenzură", a spus Diaconescu.

×
Subiecte în articol: politic geoană