x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu isI pune sperante in cultura

Iliescu isI pune sperante in cultura

04 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu crede ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova pot fi salvate de cultura.

MONICA IORDACHE

Seful statului a participat ieri la deschiderea expozitiei de carte si publicatii „Romanii in jurul granitelor tarii se prezinta. Azi, Republica Moldova", organizata de Institutul Cultural Roman, in cadrul „Zilelor Culturii Basarabene". Iliescu a spus ca, „intr-o perioada grea, de incercari, de rusificare, de desnationalizare", cultura „i-a tinut pe romani in viata". „Satul basarabean a salvat romanismul, trairea romaneasca in Basarabia", a declarat Iliescu. El a spus ca, „indiferent de optiunile si orientarile conducerilor vremelnice statale dintr-o parte sau alta (Chisinau si Bucuresti - n.r.)", realitatea este data de comunitatea de limba si cultura a locuitorilor din cele doua state. „Este nefireasca incercarea de a inabusi identitatea culturala a romanilor de acolo", a adaugat presedintele.

SINTAGMA. Seful statului a apreciat ca sintagma „Zilele Culturii Bsarabene" nu este foarte acoperitoare, deoarece trebuie avuta in vedere realitatea granitelor statale din prezent. Expozitia a fost organizata de Institutul Cultural Roman, care doreste sa intareasca legaturile culturale cu romanii din afara granitelor tarii. Seful statului a precizat ca, prin aceasta, Romania nu are „intentii de expansiune teritoriala", dar ca ridicarea spiritualitatii reprezinta o preocupare comuna a tuturor statelor. „Europa ar saraci daca ar inabusi culturile asa-zis minore, ale statelor mai mici, daca ar domina marile culturi ale civilizatiilor dezvoltate", a mai spus presedintele Iliescu.

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, a declarat ca este importanta deschiderea unei filiale a Institutului Cultural Roman si la Chisinau. „Asteptam sustinere materiala si morala", a adaugat Cimpoi.

×
Subiecte în articol: politic