x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu:"Presiuni prin presa asupra Justitiei"

Iliescu:"Presiuni prin presa asupra Justitiei"

20 Feb 2004   •   00:00

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, considera ca presiunile exercitate in Justitie nu vin nici pe departe din sfera politicului, ci de la anumite grupuri de interese, pe filiera mass-media.

Dupa ce a stat de vorba cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), presedintele Iliescu a tinut sa precizeze ieri reprezentantilor presei ca independenta Justitiei este unul dintre cele mai importante lucruri obtinute de Romania, dupa Revolutia din 1989. "Nimeni nu da astazi indicatii judecatorilor in Romania. Nici procurorilor, ei sunt intr-o subordonare exclusiv profesionala, dar sigur se fac tot felul de speculatii pe aceasta tema si trebuie sa lamurim lucrurile pana la capat", a declarat Ion Iliescu.

EXPLICATIA. El a lamurit insa lucrurile destul de surprinzator in contextul discutiilor extrem de dure despre imixtiunea politicului in Justitie: "Nu presiunea politica este problema pentru corpul magistratilor si cea sociala. Exista anumite grupuri de interese care isi fac simtite presiunile prin intermediul mass-media", a declarat seful statului. Ion Iliescu a sustinut ca cea mai buna cale este transparenta pentru ca "oamenii din presa sa inteleaga lucrurile de o maniera unilaterala si incorecta, pentru ca atunci fac o opera de educatie negativa a societatii. Presa trebuie sa prezinte corect, obiectiv faptele si judecatile asupra fenomenelor si sa nu exercite presiuni in spiritul unor interese de grup, inclusiv asupra corpului magistratilor".

CORUPTIE. Ion Iliescu a precizat ca ideea coruptiei generalizate in Justitie ar trebui evitata. "Nu trebuie sa se exagereze si sa se lanseze un blam general asupra Justitiei din Romania, de a fi corupta. Sa nu uitam ca intr-un proces exista doua parti pe pozitii divergente. Cel care pierde va acuza totdeauna Justitia chiar si de coruptie pentru ca nu i s-a dat lui dreptate", a sustinut Ion Iliescu.

Transformarile din justitie
Justitia este unul dintre domeniile care au cunoscut cele mai mari transformari dupa 1989, potrivit presedintelui Romaniei. "Legislatia, institutiile si mecanismele Justitiei au fost afectate de cele mai mari schimbari. Totul a fost schimbat radical in domeniul legislativ, iar apoi a trebuit sa organizam si institutiile", a sustinut Ion Iliescu. Consiliul Superior al Magistraturii este institutia creata pentru garantarea independent ei Justitiei. Membrii CSM au preluat o mare parte din atributiile ministrului Justitiei, iar legea care le reglementeaza activitatea se afla in prezent in Parlament.
MIRUNA PASA

×
Subiecte în articol: politic justiţiei ion