x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imblanzirea presei

Imblanzirea presei

08 Apr 2004   •   00:00

Dupa indelungi dispute soldate cu impotrivirea PSD de a elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru calomnie, partidul de guvernamant incearca sa imbuneze mass-media printr-o zi a presei.

Mai intai vicepresedintele PSD Ion Solcanu, liderul grupului din Senat, impreuna cu senatorii Grigore Zanc si Adrian Paunescu depun la Senat un proiect de lege pentru instituirea Zilei Presei Romane. Proiectul este depus miercuri, 7 aprilie, la Biroul Permanent al Senatului in conditiile in care perioada aniversata este 8-16 aprilie. Motivul? Aceste date marcheaza 175 de ani de la aparitia primelor publicatii in limba romana „Curierul Bucurestilor" si „Albina Romaneasca".

ARGUMENTE. „Ziaristii s-au aflat intotdeauna in miezul celor mai fierbinti evenimente, informandu-si cititorii uneori chiar cu riscul vietii. Instituirea unei zile a Presei Romane constituie o recunoastere a acestor merite si un omagiu pentru toti cei care in acesti 175 de ani au contribuit la inaltarea si consolidarea edificiului presei in Romania. In acelasi timp, o astfel de sarbatoare marcheaza si o sustinere a libertatii de opinie si a celei de exprimare, ca valori fundamentale ale societatii romanesti de azi, valori pentru care presa este cea mai larga tribuna", spun cei trei initiatori.

Ca atare, in fiecare an, in a treia vineri a lunii aprilie, ziaristii - cei batuti, injurati, amenintati, dati in judecata, condamnati la plata unor daune care insumeaza salariul lor pe cateva vieti de om - ar trebui sa beneficieze de „activitati cultural artistice si sportive" si de „materiale publicistice vizand problematica presei" difuzate prin mijloacele de informare in masa.
Oana Stancu


Proiectul privind Ziua Presei Romane, bagat in urgenta

Desi proiectul a fost abia depus si doar in mod miraculos ar fi adoptat de ambele Camere si promulgat si de presedinte pana vinerea viitoare, Guvernul a programat deja pentru 16 aprilie „Zilele presei romanesti - un seminar pe care seful cancelariei primului-ministru, Alin Theodorescu, l-a incredintat lui Vasile Dancu, seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. De asemenea, initiatorii proiectului de lege primesc multumiri pentru initiativa lor de la Uniunea Ziaristilor din Romania, sub semnatura consilierului prezidential Octavian Stireanu. Initiativa PSD beneficiaza de statutul unei prioritati legislative de gradul 0. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ieri ca in cursul serii vor fi facute rapoartele comisiilor de specialitate pentru ca proiectul sa intre azi in plen. El a explicat urgenta prin faptul ca „e normal sa existe o lege a presei", fapt cu care nu au fost de acord toate partidele politice.

×
Subiecte în articol: politic presei