x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Împăratul e gol”, Prună este de neclintit!

“Împăratul e gol”, Prună este de neclintit!

de Georgiana Ionita    |    19 Oct 2016   •   18:12
“Împăratul e gol”, Prună este de neclintit!
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Deputaţii au adoptat ieri, cu 155 de voturi “pentru” moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună. Votul de ieri nu atrage în mod automat “eliminarea” ministrului, astfel că Dacian Cioloş nu este obligat să o demită pe Prună. Soarta şefei de la Justiţie a rămas însă la mâna premierului, care va hotărî dacă aceasta rămâne în funcție până la sfârșitul mandatului sau pleacă pe ușa din dos.

Raluca Prună s-a apărat în Parlament respingând toate acuzațiile care i-au fost aduse după controversata şedinţă CSM în care le-a spus magistraţilor că a minţit la CEDO. “Sunt aici, în fața dumneavoastră, pentru că am avut curajul să spun că împăratul este gol. Vă propun să facem un pas de la politicianism la responsabilitate. Declaraţia mea trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele privind neputinţa noastră”, s-a apărat ministrul Justiţiei. Decizia de ieri rămâne totuşi doar pe hârtie pentru că premierul Cioloș are ultimul cuvânt susţine Raluca Prună. “Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului", a explicat şefa Justiţiei. Președintele Klaus Iohannis a declarat și el că o moțiune simplă nu atrage în mod automat eliminarea ministrului respectiv. "Este un vot care va trebui analizat în Guvern, cu premierul şi, împreună cu ministrul vizat, cu siguranţă vor lua o decizie", a reacţionat Iohannis.

Al doilea ministru trimis acasă

Raluca Prună a declarat în plenul CSM că a minţit la CEDO când a spus că România a asigurat câte 150 de milioane de euro pentru șapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. “Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani”, s-a plâns Prună la CSM. Aceasta este a doua moțiune simplă împotriva unui ministru al Guvernului Cioloș adopată de Parlament, după cea din iunie care îl viza pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, rămas în funcție deși moţiunea a fost votată cu 189 voturi “pentru” în plenul Camerei.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: Mandatul meu nu a avut o miză politică. Îmi permite să fiu un om liber, care își asumă declarațiile. Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române


Un număr de 60 de deputaţi, majoritatea liberali, nu şi-au exprimat votul pe moţiunea simplă împotriva Ralucăi Prună

×
Subiecte în articol: raluca pruna ministrul justitiei