x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Impozit de 90% pe averile ilicite

Impozit de 90% pe averile ilicite

29 Mar 2004   •   00:00

Presedintele PSD, Adrian Nastase, preia o idee cuprinsa intr-un proiect de lege al PUR din 2002 si propune impozitarea cu 90% a averilor ilicite.

Premierul Adrian Nastase a anuntat sambata ca va propune aplicarea unui impozit de 90% celor care nu-si vor putea justifica averile cu veniturile obtinute. Partidul Umanist ofera premierului un proiect de lege pe care l-a initiat si depus la Parlament inca din 2002.

Anuntul premierului a fost facut la o o reuniune de la Sala Polivalenta a tinerilor din partid, intitulata „Primavara social-democrata". Nastase a spus ca masura privind impozitarea cu 90% a averilor ilicite va face ca „nimeni sa nu poata folosi mandatul sau sau pozitia sa in sistemul public ca pe un instrument de imbogatire personal".

Potrivit ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu, se va institui un sistem de taxe fiscale si impozite diferentiat si progresiv asupra bunurilor mobile si imobile cuprinse in declaratia de avere, ajungand pana la 90% taxare asupra averii care depaseste veniturile declarate.

Premierul considera ca extinderea legii privind declaratiile de avere la rudele de gradul doi, trei si patru nu va rezolva problema. „Intotdeauna se va gasi o ruda de gradul 14, 16 sau un prieten pentru a acoperi o masina, o casa. Trebuie sa comparam veniturile fiecaruia cu facturile fiecaruia si ce este in plus sa fie impozitat cu 90%", a spus Nastase. El considera ca noile critici la adresa Romăniei ale oficialilor europeni, care spun ca lupta anticoruptie inseamna sa fie prinsi „pestii cei mari" vin din partea unui „partener onest". „Acestea sunt critici dure. Europenii ne critica asa cum numai un partener onest o poate face. Publicul romănesc gandeste la fel. Romănii si europenii au dreptate", a spus Nastase.

Proiect PUR din 2002

Partidul Umanist a luat act de intentia premierului Adrian Nastase de a propune impozitarea cu 90% a tuturor averilor care nu pot fi justificate din venituri. „Consecvent crezului ca in Romănia coruptia de sistem se face vinovata de starea economiei si de saracia unei mari parti a populatiei, precum si din dorinta ca o astfel de masura sa fie aplicata căt mai urgent, Partidul Umanist pune la dispozitia primului ministru Adrian Nastase proiectul de lege referitor la confiscarea averilor dobăndite ilicit, propus de umanisti inca din anul 2002", se arata intr-un comunicat de presa al PUR.

Verificari pe baza veniturilor

Proiectul elaborat de Partidului Umanist se afla depus la Camera Deputatilor din 24 octombrie 2002. Acesta prevede controlul averilor in legatura cu care exista indicii ca ar proveni din nerespectarea legii. Potrivit proiectului de lege inaintat de umanisti, verificarea averii se face pe baza veniturilor realizate de proprietar in perioada supusa cercetarii.

Totodata, printre prevederile proiectului promovat de Partidul Umanist se numara extinderea controlului averilor păna la rudele de gradul 4, dar si la persoanele apropiate, definite la art. 3 alin (g) din propunerea legislativa a umanistilor ca fiind persoanele aflate in relatii patrimoniale cu persoana cercetata, care dovedesc incredere sau afectiune deosebite, manifestate prin donatii, mecenat, imprumuturi acordate fara inscrisuri cu data certa, convietuire obisnuita sau ocazionala in aceeasi unitate administrativa.


Actiunea „Toleranta zero fata de coruptie"

Adrian Nastase a anuntat ca va lansa actiunea „Toleranta zero fata de coruptie". „Aceasta actiune va incepe in scoli, cu un nou program care va pune accentul pe onestitate, corectitudine si transparenta. Se vor crea programe de pregatire pentru functionarii publici si bugetari, de la doctori la politisti. Vom crea Fondul Romăn pentru Integritate, la propunerea si cu participarea societatii civile, care va produce materialele necesare pentru educatia anticoruptie, evitarea conflictelor de interese, cresterea transparentei si a accesului la informatia publica", a mai spus Nastase.


Migratia politica, restrictionata

Premierul Adrian Nastase a declarat ca va propune restrictionarea migratiei politice, care este „sursa oportunismului politic". „Sa cerem tuturor care se prezinta in fata alegatorilor sa-si pastreze responsabilitatea personala in fata celor care i-au ales, sa nu se ascunda de responsabilitate, trecand sub diverse steaguri", a aratat Nastase. El a precizat ca PSD va desemna pe listele de candidati la alegerile locale si parlamentare cel putin 30% tineri sub 35 de ani si va face o „demarcatie limpede intre politica, afaceri si functia publica".


SILVIU SERGIU, GABRIELA ANTONIU
×
Subiecte în articol: politic nastase