x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In slujba lui Geoana - Fratia de la Cluj, reincarcata

In slujba lui Geoana - Fratia de la Cluj, reincarcata

de Aniela Nine    |    04 Noi 2006   •   00:00
In slujba lui Geoana - Fratia de la Cluj, reincarcata

Grupul de la Cluj, in frunte cu Ioan Rus, sugereaza de pe acum "schimbarea" ce va avea loc la Congresul PSD din 10 decembrie: pentru postul lui Geoana il sustine pe… Geoana.

Reuniti ieri la Targu-Mures, la lucrarile Consiliului National, pesedistii au decis: Congres extraordinar la 10 decembrie. Pe ordinea de zi, decizii importante: alegerea unei noi conduceri si modificarea Statutului partidului, astfel ca votul dat de Congres pentru presedintele partidului sa legitimeze si "echipa de background": vicepresedintii cu care acesta va decide directiile de actiune.

SUSTINERE. Nici nu s-a pus bine problema organizarii Congresului extraordinar, ca au si aparut propuneri de "schimbare" a actualei conduceri a partidului. Grupul de la Cluj a iesit la rampa si, prin vocea lui Ioan Rus, a anuntat ca il sustin pentru functia de presedinte al PSD pe Mircea Geoana. "Si pentru ca sa nu se mai gaseasca vreun nemernic care sa scrie nu stiu ce despre Republica de la Cluj, anunt de pe acum ca il vom sustine pe Mircea Geoana ca presedinte", a anuntat Rus. El a reluat astfel o sintagma pe care a folosit-o si in urma cu o saptamana, la reuniunea conducerii PSD cu liderii de filiale, cand vorbea despre "nemernicii care debiteaza nemernicii despre Republica de la Cluj", aluzie la un editorial al lui Adrian Severin dintr-un cotidian central. In replica, Severin a apreciat ieri ca taria unor formule jignitoare ascunde de obicei lipsa argumentelor.

Desi modificarea Statutului astfel ca presedintele sa poata sa isi aleaga echipa de vicepresedinti ar urma sa fie acceptata - sau nu - de catre programatul Congres din decembrie, conform unor surse din partid citate de Mediafax, Mircea Geoana si-a ales deja echipa cu care se va prezenta la alegerile interne din partid. Pe respectiva lista ar figura numele lui Ioan Rus, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu si Mihai Tanasescu.

RENUNTARE. Prezent la Consiliul National, Adrian Nastase a renuntat sa-si mai sustina discursul, explicand ca ideile pe care le pregatise nu se aflau pe ordinea de zi. El a criticat decizia "luata in graba" de a organiza alegerile pentru functiile de conducere din partid la Congresul din 10 decembrie. "Eu as fi vazut alegerile acestea dupa alegerile europene, in asa fel ca alegerile europene sa insemne un test. Intr-o luna, probabil ca vor fi cam aceiasi oameni, regrupati intr-un fel in formule amicale in viitoarea conducere", a spus Nastase.

RUS, PUS LA COLT DE ILIESCU SI OPRESCU
Modul in care Ioan Rus a ales sa exprime optiunea Grupului de la Cluj pentru sefia PSD la viitorul Congres a determinat reactia fostului presedinte Ion Iliescu, care s-a declarat dezamagit de finalul declaratiei. "Nu ma asteptam la asa ceva de la el", a spus Iliescu, adaugand ca substratul mesajului lui Rus a fost acela ca cine nu este de acord cu el devine un nemernic. Astfel de "stridente", a sustinut Iliescu, sunt ingrijoratoare, caci disciplina in partid trebuie sa se bazeze pe democratia interna. "Nu suntem in cazarma, nu cu bata, cu ciomagul, cu ghioaga se face disciplina in partid", a mai spus fostul presedinte al PSD. O replica si mai dura a primit Rus de la Sorin Oprescu. "Nu cred in nemernici si in pupincuristi. (...) Nu cred in demagogi care ii spun lui Voda sa dea boierilor cu buzduganul peste falci. Mai bine si-ar da ei in bilute", a spus Oprescu.

Pesedisti blocati in zapada

O parte dintre liderii PSD care au participat la Consiliul National al partidului, la Targu Mures, s-a blocat in trafic in doua puncte intre Sighisoara si Brasov, din cauza viscolului puternic si a poleiului de pe sosea. Cel mai mare blocaj s-a inregistrat pe drumul E 60 cu 79 de kilometri inainte de Brasov, in zona Bunesti. Un alt blocaj s-a mai inregistrat la intrarea in municipiul Brasov, dinspre Sighisoara. Printre cei blocati s-au numarat senatorii Doru Ioan Taracila, Sorin Oprescu, deputatii Rovana Plumb, Ovidiu Branzan, Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan si alti presedinti de filiale. Liderul PSD, Mircea Geoana, nu a dat insa cu nasul de vitregiile vremii. Si asta pentru ca potrivit lui Marian Oprisan, liderul PSD a plecat spre Bucuresti cu avionul. De fapt liderul PSD s-a imbarcat la Targu Mures intr-un microbuz cu Ioan Rus si alti pesedisti indreptandu-se spre Cluj. Iar de aici a luat avionul spre Bucuresti. Nici Ion Iliescu nu a avut nesansa de a ramane inzapezit. Si asta pentru ca a venit la Targu Mures cu o masina de teren care a facut fata traficului spre Bucuresti.

Calvarul pesedistilor blocati in trafic a durat aproape doua ore. "Era foarte multa gheata, camioane. Noroc ca am avut benzina. Intre blocaje s-a circulat cu 20 de km la ora. Pe la opt (n.r. 20, aseara) am iesit din blocaj. Am incercat sa o luam prin Targul Secuiesc sa ajungem la Focsani, dar DN 2 era blocat. Cand am vrut sa o luam spre Bucuresti si DN 1 era blocat. Asa ca ne-am intors la Brasov", ne-a declarat Marian Oprisan.
  • Gabriela Antoniu
  • ×
    Subiecte în articol: politic cluj psd geoană