x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inca o palma de la Vladimir Voronin

Inca o palma de la Vladimir Voronin

03 Iul 2004   •   00:00

Suparat foc ca presedintele Iliescu nu vrea sa recunoasca "vestita" limba moldoveneasca, liderul comunist de peste Prut i-a refuzat acestuia invitatia de a veni la Putna, la cinstirea memoriei lui Stefan cel Mare. Mai mult, Voronin si-a insusit personalitatea domnitorului roman si l-a comemorat ieri la Chisinau.

LAVINIA TUDORAN

Presedintele comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, sustine ca nu face nici o campanie antiromaneasca, dar actioneaza taman pe dos. Ultimul dintre gesturile "prietenesti" ale lui Voronin a fost refuzul, deloc diplomatic, de a onora invitatia omologului sau roman, Ion Iliescu, de a participa la Putna la ceremoniile de comemorare a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare. De altfel, puterea de la Chisinau nu a avut nici o problema sa sustina ca Stefan cel Mare este domnitorul Republicii Moldova.

Reconciliere respinsa

Iliescu l-a invitat la Putna pe Voronin, in semn de reconciliere, dupa desfasurarea unei adevarate campanii antiromanesti peste Prut, inca din luna mai, cand presedintele moldovean a participat, la Mamaia, la summit-ul sefilor de stat si de guvern din Europa Centrala si de Sud-Est. Atunci, Iliescu si Voronin au avut o intrevedere in care seful statului roman i-a atras atentia ca in Republica Moldova este intretinuta o tirada de actiuni si declaratii antiromanesti. La sfarsitul intalnirii, Iliescu l-a invitat pe Voronin la Putna. Presedintele comunist nu s-a dezmintit si a pus conditii. El a spus ca nu vine daca presedintele roman nu semneaza o declaratie prin care sa recunoasca limba moldoveneasca si poporul moldovenesc.

Negocieri esuate

Disputa a reizbucnit zilele trecute, la summit-ul de la Istanbul, cand Voronin a spus raspicat ca el, in calitatea sa de presedinte, nu poate pasi in alta tara "ca in excursie", fara semnarea declaratiei solicitate. In replica, Iliescu s-a aratat dispus sa incheie o declaratie. La Bucuresti a venit pentru negocieri pe marginea documentului consilierul Sergiu Mocanu. Cum era de asteptat, pretentiile Chisinaului au fost prea ridicate si, prin urmare, nu s-a ajuns la nici un acord. Principala dificultate pe care au avut-o oficialii romani si cei moldoveni in negocierea declaratiei a fost referirea la moldovenism in general si distinctia dintre natiunea romana si "ceea ce ei numesc popor moldovenesc", a explicat ieri ministrul de Externe, Mircea Geoana.

NERVI TARI

"Daca presedintele Vladimir Voronin va veni, bine! Daca nu va veni, la fel de bine!" - Ion Iliescu, presedintele Romaniei

MOTIV

"Presedintele tarii nu poate sa umble ca in excursie. Daca se accepta o declaratie, participarea noastra este posibila" - Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova

REACTIE

"Regretam ca presedintele Voronin nu a putut participa la ceremoniile de la Putna, preferand sa sarbatoreasca la Chisinau" - Mircea Geoana, ministrul roman de Externe

LA EI

Stefan cel Mare a fost ieri comemorat la Chisinau. S-au tinut slujbe de pomenire si la Mitropolia Basarabiei, recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana, si la Mitropolia Moldovei, supusa Patriarhiei Ruse, transmite corespondentul radio Romania Actualitati. Voronin a tinut un discurs care nu mai are nevoie de comentarii: "Istoria l-a rasplatit pe Stefan cel Mare prin aceea ca el a pastrat tara lui, numele ei, limba si poporul ei, iar, dupa jumatate de mileniu, pe hartile Europei continua sa figureze statul moldovenesc. Si, dupa 500 de ani, in pofida subjugarilor si razboaielor, acest stat continua sa lupte pentru dreptul sau de a ramane el insusi".
×
Subiecte în articol: politic preşedintele voronin