x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Incertitudini la Ministerul Mediului

Incertitudini la Ministerul Mediului

05 Mar 2004   •   00:00

Stabilirea titularului pentru Ministerul Mediului, reinfiintat in noua structura a Executivului, starneste discutii aprinse intre Palatul Victoria si Cotroceni. Varianta cu Aurel Constantin Ilie a cazut.

Maine expira termenul stabilit de presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase pentru definitivarea noii formule a Guvernului. Pe masura ce termenul expira, lucrurile incep sa se limpezeasca, mai ales in ceea ce priveste inlocuirea unor ministri. Surpriza reorganizarii Guvernului o constituie desemnarea lui Cristian Diaconescu in functia de ministru al Justitiei, portofoliu detinut pana in prezent de Rodica Stanoiu. Potrivit unor surse confidentiale, schimbarea lui Stanoiu a fost decisa de Ion Iliescu si Adrian Nastase in cadrul celor doua intalniri tete-a-tete avute in cursul zilei de miercuri. Succesorul lui Stanoiu, Cristian Diaconescu, este secretar de stat in Ministerul de Externe. El a negociat tratatele cu Rusia, Ucraina, precum si controversata problema a legitimatiei de maghiar. Experienta sa in negocieri a fost cea care a inclinat balanta in favoarea numirii sale, stiut fiind faptul ca Romania va trebui sa inchida anul acesta capitolul "Justitie si Afaceri Interne", in negocierile cu UE. Alegerea lui Diaconescu ar fi fost insa facuta si pe baza unor cerinte ale UE. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Rompres, noul ministru trebuie sa fi luat parte la negocierile de aderare a Romaniei si sa aiba experienta de magistrat, conditii pe care Diaconescu le indeplineste.
Numele sau a fost vehiculat si in octombrie anul trecut, cand a fost vazut ca succesor al lui Hildegard Puwak in fruntea Ministerului Integrarii Europene.

"Un baiat dotat intelectual"

Presedintele Ion Iliescu a refuzat ieri sa comenteze zvonurile legate de numirea lui Cristian Diaconescu, precizand ca vrea sa il lase pe premier sa se pronunte asupra modificarilor in structura guvernului. "Nu vreau sa devansez nimic pana sambata, cand voi avea o intalnire cu premierul Nastase, pentru a discuta despre restructurare ", a declarat Iliescu. Cu toate acestea, intrebat cum l-ar caracteriza pe Cristian Diaconescu, presedintele Iliescu a apreciat ca "este cel mai bun om din Ministerul de Externe la ora actuala, dupa ministrul Mircea Geoana". "Este un baiat dotat intelectual, are toate calitatile", a spus seful statului.

De la Justitie la Cotroceni

In ceea ce-o priveste pe Rodica Stanoiu, sursele citate sustin ca ea va prelua functia de sef al Administratiei Prezidentiale, lasata vacanta dupa numirea lui Ioan Talpes in pozitia de ministru de stat. Stanoiu a fost laudata ieri de presedintele Ion Iliescu. Intrebat daca o considera vinovata pe Stanoiu pentru situatia actuala din sistemul judiciar, presedintele Iliescu a raspuns: "Vinovata? De ce este vinovata? A fost unul dintre cei mai harnici ministri". El a mai spus ca Rodica Stanoiu nu intentioneaza sa demisioneze de la Justitie.

O certitudine a reorganizarii Executivului este numirea actualului sef al Corpului de Control al Guvernului, Victor Ponta, in functia de ministru-delegat responsabil cu aplicarea acquis-ului comunitar, urmarirea modului de implementare a legislatiei europene si respectare a obligatiilor asumate in negocierile cu UE. Acest lucru a fost deja confirmat de premierul Adrian Nastase care a precizat ca Ponta va face parte din Cancelaria primului-ministru.

Surse guvernamentale sustin ca la sefia Autoritatii Nationale pentru Turism va fi numit Nicu Radulescu, actual secretar de stat pentru turism in cadrul Ministerului Transporturilor.

Aurel Constantin Ilie, doar varianta de lucru la Mediu

Un lucru cert este si faptul ca reinfiintatul Minister al Mediului si al Gospodaririi Apelor va fi condus de o "triada", dupa cum a precizat premierul Nastase.

Astfel, in fruntea ministerului va exista un titular, secondat de doi ministri delegati. Numele celor care vor ocupa aceste pozitii vor fi stabilite maine, in cadrul intalnirii dintre premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu.

Premierul a precizat ca punctul de vedere al lui Iliescu, care are o vasta experienta in domeniul mediului, va conta pentru nominalizarea persoanelor care vor conduce aceasta institutie.

Surse PSD exclud varianta revenirii lui Aurel Constantin Ilie la conducerea ministerului dupa ce a fost rechemat din postul de ambasador la Moscova si numit consilier la Cotroceni.

CV
Cristian Diaconescu

Viitorul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, in varsta de 44 de ani, a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Este casatorit cu Mariana Diaconescu, presedinte Eximbank Romania, are un copil si vorbeste fluent limbile engleza si franceza. A fost judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov (1983 - 1985), la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucuresti (1985 - 1989) si inspector de specialitate in Ministerul Justitiei (1989 -1990). Diaconescu, care a intrat in MAE in 1990, a ocupat, pana in 1996, functii legate de OSCE, in centrala ministerului si la sediul organizatiei de la Viena. Intre anii 1998 - 2000 a fost negociator sef pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia. Cristian Diaconescu a fost desemnat secretar de stat pentru afaceri bilaterale in MAE la 29 decembrie 2000.
( SILVIU SERGIU, MONICA IORDACHE )

×
Subiecte în articol: politic iliescu cristi diaconescu stanoiu ion