x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică INCOMPATIBILITATE / Numărătoare inversă pentru Boc

INCOMPATIBILITATE / Numărătoare inversă pentru Boc

de Gabriela Antoniu    |    05 Ian 2009   •   00:00
INCOMPATIBILITATE / Numărătoare inversă pentru Boc

Astăzi expiră termenul de 15 zile prevăzut de lege pe care premierul Emil Boc l-a avut la dispoziţie pentru a demisiona din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.



Tot astăzi expiră şi termenul până la care miniştrii Cabinetului Boc trebuie să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese.

Potrivit Legii 161/2003, premierul Emil Boc a avut la dispoziţie 15 zile de la depunerea jurământului ca şef al Guvernului pentru a demisiona din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca şi a ieşi astfel din starea de incompatibilitate. Potrivit procedurilor legale, secretarul Consiliului Local Cluj-Napoca va întocmi, în conformitate cu prevederile Legii 393/2004, un referat către Prefectura Cluj, la care va anexa demisia din funcţie a primarului. Prefectura Cluj urmează apoi să emită un ordin privind încetarea mandatului de primar, după care Consiliul Local Cluj-Napoca se va întruni şi va lua act de demisia primarului şi va decide numirea unui primar interimar dintre cei doi viceprimari ai municipiului, Sorin Apostu (PD-L) şi Laszlo Attila (UDMR).

Ordinul prefectului de încetare a mandatului se va transmite Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va propune Guvernului organizarea de alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

ALEGERI ÎN 90 DE ZILE
Potrivit Legii administraţiei locale 215/2001, "data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la vacantarea funcţiei de primar".

Înainte de Crăciun, Emil Boc anunţase că "va merge până la limita maximă" a celor 15 zile prevăzute de lege pentru a demisiona din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca şi a ieşi astfel din starea de incompatibilitate. El a afirmat tot atunci că este convins că actuala echipă de la Primăria Cluj-Napoca se va descurca şi fără el. Tot astăzi expiră şi termenul până la care membrii Cabinetului Boc trebuie să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese.

ULTIMATUM PENTRU AVERI
În ultima şedinţă de Guvern, premierul Emil Boc a solicitat membrilor Executivului să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese până la 5 ianuarie 2009, dată la care expiră termenul de 15 zile de la numirea în funcţie, potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

"Până la data de 5 ianuarie, fiecare membru al Guvernului trebuie să depună declaraţia de interese şi de avere la Guvern. Menţionez faptul că şi secretarii de stat, subsecretarii de stat, consilierii din aparatul de stat al Guvernului au aceeaşi obligaţie legală", a precizat şeful Executivului la începutul şedinţei de Guvern ce a avut loc la 30 decembrie 2008. Până ieri, conform site-ului oficial al Guvernului, nici un ministru şi nici premierul Boc nu-şi depuseseră declaraţiile de avere şi de interese.

Începe marea împărţeală a agenţiilor guvernamentale

PSD şi PD-L îşi împart săptămâna aceasta şefiile agenţiilor din subordinea guvernului sau a ministerelor. Din cele aproximativ 150 de instituţii, 22 sunt în coordonarea premierului Emil Boc, iar 14 în subordinea ministrului Agriculturii. Internele, Mediul, Ministerul pentru IMM-uri şi cel al Muncii coordonează agenţii bănoase, dar grosul se află la  ministerele Economiei şi Finanţelor, adică 52, dintre care ANAF, AVAS, Autoritatea Naţională a Vămilor, Romgaz, Transgaz, Societăţile Comerciale "Electrocentrale", Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc. Premierul Emil Boc a anunţat deja că ministerele nu vor mai fi monocolore, ci vor avea reprezentanţi ai ambelor partide.

IOAN TALPEŞ ŞI SILVIAN IONESCU, ÎN CĂRŢI
În mare, PSD şi PD-L şi-au adjudecat deja majoritatea şefiilor de instituţii, dar numirile oficiale se fac săptămâna aceasta, când ambele partide şi-au convocat structurile de conducere pentru validarea lor.

Astfel, la bursa informaţiilor neoficiale, PSD a luat ROMSILVA, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Compania Huilei şi pe cea a Lignitului, Garda Financiară, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, Hidroelectrica, Transgaz, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Compania Naţională "Apele Române". PD-L a preluat Loteria Română, Compania de Drumuri şi Autostrăzi, TAROM-ul, Poşta Română, Autoritatea Naţională a Vămilor, ANAF, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi Garda de Mediu. La Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, PD-L l-ar putea propune pe Marian Zlotea, actual europarlamentar PD-L, fost şef al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, iar şefia Gărzii de Mediu se pare că i-a fost rezervată tot lui Silvian Ionescu. Acesta a pierdut acest post pentru că a făcut parte din fosta Securitate. Şefia Monitorului Oficial i-ar putea fi oferită de PD-L lui Mircea Marinescu.

PD-L a mai luat şi şefia ORNISS şi pe cea a Oficiului pentru Spălarea Banilor, una din cele două funcţii putând fi acordată fostului şef al SIE Ioan Talpeş. (Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: politic pd-l primar