x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Incredibil! Klaus Iohannis susține că, de vineri, este obligatoriu să te speli pe mâini când revii acasă

Incredibil! Klaus Iohannis susține că, de vineri, este obligatoriu să te speli pe mâini când revii acasă

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2020   •   08:50
Incredibil! Klaus Iohannis susține că, de vineri, este obligatoriu să te speli pe mâini când revii acasă

Președintele Klaus Iohannis a explicat, aseară, după o ședință de cinci ore cu reprezentanții Guvernului, care vor fi măsurile ce urmează să fie luate, începând cu data de 15 mai, cu toate că, la momentul în care a făcut aceste declarații, proiectul de lege inițiat de Executiv în privința stării de alertă se afla încă în dezbaterea Senatului.

Iohannis arată că România nu se află încă în situația de a se relaxa și că virusul SARS-CoV-2 face încă victime. Cu toate acestea, din 15 mai, președintele arată că ne vom afla, de facto, în faza administrativă a stării de alertă. Dată de la care se schimbă anumite reguli. Mai exact, devine obligatorie purtarea măștilor de protecție în spațiile publice închise, în magazine, în mijloacele de transport în comun și în stațiile de metrou. Tot obligatorie va fi păstrarea unei distanțe sociale de 1,5 metri. „Este obligatorie igiena personală. Obligatoriu ne vom spăla pe mâini de fiecare dată când revenim acasă, de afară”, a declarat președintele României, fără a explica prin ce metode autoritățile statului vor putea verifica acest lucru și, eventual, amenda încălcarea acestei utime… obligații.

Tot din 15 mai, ne spune președintele, se va redeschide, parțial, comerțul. Mai exact, se redeschid magazinele cu acces direct din stradă, saloanele de înfrumusețare și de îngrijire personală, precum și muzeele. Klaus Iohannis precizează că autoritățile recomandă, pentru că Guvernul nu poate impune asta, redeschiderea parcurilor, întrucât acestea se află în subordinea autorităților publice locale.

Declarația scrisă rămâne, pentru deplasările în afara localității

Foarte important, șeful statului anunță că, din 15 mai 2020, se renunță „la obligația de a sta acasă”. Se renunță, de asemenea, la obligația ccompletării unei declarații scrise, pe propria răspundere, atunci când ne deplasăm în interiorul localității. În schimb, președintele, contrazicând informațiile furnizate, în ultimele zile, de anumite oficialități guvernamentale, ne lămurește în ceea ce privește deplasarea în afara localității. Nu vom putea. Cu anumite excepții, cum ar fi deplasarea în interes de serviciu, pentru munci agricole sau pentru activități sportive individuale. Însă, în aceste cazuri, vom complete declarații pe propria răspundere.
În ceea ce privește activitatea religioasă, Iohannis mai spune că sunt permise serviciile cu credincioși doar în afara bisericilor, cu purtarea obligatorie a măștii și cu păstrarea distanței sociale.

×