x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Infundat - Basescu "nu stie" sa aiba vreun dosar

Infundat - Basescu "nu stie" sa aiba vreun dosar

de Oana Stancu Zamfir    |    07 Sep 2006   •   00:00
Infundat - Basescu "nu stie" sa aiba vreun dosar

CSAT va analiza cum a fost indeplinita desecretizarea ceruta serviciilor. Pentru dosarele preotilor nu mai e spatiu la CNSAS. Pe langa acestea, presedintele Basescu a facut marti seara o serie de dezvaluiri legate de trecutul sau.

"Eu nu am stiut ca as avea un dosar pana cand a inceput dezbaterea publica legata de dosarul meu", a declarat marti seara la Antena 3 presedintele Traian Basescu, pentru a completa imediat "habar n-am avut, habar n-am". Corectura a tinut tonul declaratiilor repetate permanent in ultima vreme, cum ca "nu stie sa existe un dosar pe numele sau. Un obisnuit al interventiilor telefonice la Realitatea TV, seful statului a intervenit prin telefon la Antena 3, in emisiunea "Sinteza zilei", pentru a arata ca i-ar fi intrebat personal pe sefii serviciilor de informatii daca exista vreun dosar al sau, iar acestia l-au asigurat ca nu, mai putin Directia de Informatii a Armatei cu care discutia s-a purtat doar daca a cerut CNSAS date despre Basescu si raspunsul a fost "Nu". "Pot sa va garantez ca eu nu stiu ca am un dosar la Securitate. Pot sa va garantez - si ganditi-va ca la vanzoleala care e in servicii acum s-ar afla - ca nu am dat nici o dispozitie sa fie distrus vreun dosar al meu. Eu habar n-am daca a fost un dosar, daca a fost distrus candva, in ’79, in ’89", a declarat Basescu, asigurand ca, stiind ca dosarele sunt microfilmate, nu ar da astfel de asigurari daca nu ar fi adevarate. Dosar de urmarit nu este posibil sa fi avut, explica seful statului, pentru ca pe "un comandant de nava nu-l puteai urmari pe mare".

MEMBRU CFSN. In schimb, Basescu a confirmat documentul prezentat in presa privind participarea sa ca membru in CFSN, aratand ca "nu este un document fals in mod cert". Daca pana acum se marginea sa spuna ca a vazut Revolutia acasa, la televizor, seful statului a relatat acum ca, in calitate de sef al Inspectoratului Navigatii Civile, a stat inchis trei zile in biroul sau de la Navromar, dupa ce la 21 (sic!) a primit un telex cum ca e revolta la Timisoara. A patra zi, un coleg a venit in birou si l-a intrebat daca nu vrea sa participe la sedinta CFSN. "A patra zi m-am prezentat la prima sedinta a CFSN. Atunci cred ca s-a facut tabel cu membrii CFSN. M-am dus la sedinta, ca nu intelegeam ce se intampla. M-am dumirit si nici nu m-am mai dus vreodata la sedinta, pentru ca nu era treaba mea", a declarat presedintele, care a negat insa vehement ca a fost "in vreo arhiva" sau ca a "vazut vreun dosar".

DEZERTARE, NU TRADARE. Afirmatii surprinzatoare a facut seful statului despre situatiile in care un membru al echipajului fugea in strainatate. Potrivit lui Basescu, fapta nu era decat dezertare, nicidecum incadrata la tradare nationala: "Nu a existat nici un comandant care sa sufere ca i-au ramas oameni afara. Mie mi-au ramas in Cipru doi marinari, la Limassol. Pur si simplu informai armatorul ca ti-au dezertat doi oameni din echipaj si cu asta basta, ce sa-i faci? (...) Nu am auzit ca vreun comunist - sau ofiter de Securitate - sa fi folosit expresia «tradare»... Pur si simplu pentru comandant era dezertare de la bord". Comandantul informa despre acest lucru, spune Basescu, dar nu era nota informativa, ci raport de calatorie. Presedintele a recunoscut insa ca avizele de navigatie erau date de Securitate si ca el insusi a avut o perioada de sase luni fara acest aviz.

STANCIU DE LA ANVERS. Seful statului a avut date la indemana si despre generalul Vasile Stanciu, in privinta caruia Ion Cristoiu prezentase in emisiune un document conform caruia acesta era ofiter sub acoperire la Anvers, unde era in legatura cu Traian Basescu. "Stanciu lucra la Bruxelles, la ambasada, era consilier I al ambasadei, un civil, cu care nu am avut legaturi, decat ca stiam din cand in cand personalul ambasadei", a sustinut presedintele. El a negat insa ca pe Silvian Ionescu, ofiterul de securitate din PD, l-ar fi cunoscut mai devreme de 1992.

LOC PENTRU PREOTI
Desi desecretizate, dosarele preotilor nu pot fi preluate de CNSAS pentru ca nu mai este spatiu de depozitare la Popesti Leordeni, a afirmat seful statului. El a aratat ca la ultima sedinta CSAT a rugat Guvernul sa ajute CNSAS sa amenajeze rapid inca o hala in depozit, pentru ca in momentul de fata nu mai are capacitatea de a prelua dosare.

ODA LUI TIMOFTE
Traian Basescu a tinut sa sublinieze si meritul fostului sef SRI, Radu Timofte, in "dosariada", acesta fiind "corect" si semnaland ca mai sunt si dosare secretizate, apoi fiind cel care "a impins procesul foarte rapid". Cat despre cine a decis secretizarea dosarelor politicienilor, preotilor si sportivilor, presedintele a refuzat din nou sa raspunda, aratand doar ca punerea in practica a apartinut comisiei mixte CNSAS - SRI.
"Uite, nu as merge in povestea asta. Dosarele politicienilor au fost secretizate de comisia mixta SRI - CNSAS. Mai departe nu mai stiu, nu mai stiu. Sunt cei care au luat decizia. Nu am intrebat. Pe mine ma intereseaza ca acest proces sa mearga pana la capat", a fost raspunsul lui Basescu.
×
Subiecte în articol: basescu politic dosar