x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inspecţia Judiciară ori devine autonomă, ori trece la Ministerul Justiţiei

Inspecţia Judiciară ori devine autonomă, ori trece la Ministerul Justiţiei

de Marius Gîrlașiu    |    09 Oct 2017   •   10:55
Inspecţia Judiciară ori devine autonomă, ori trece la Ministerul Justiţiei
Sursa foto: MIHAI STETCU

Inspecţia Judiciară va fi scoasă, cel mai proba­bil, de sub tutela Consilului Superior al Magistra­turii, urmând să fie trecută în subordinea Ministerului Justiţiei sau să devină o instituţie autonomă, de sine stătătoare, a anunţat ieri minis­trul Tudorel Toader. Potrivit acestuia, proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi definitivat în această săptămână.

 

Peste 3.000 de magistraţi din toată ţara au semnat, săptămâna trecută, un memoriu adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului Tudorel Toader, prin care le solicită acestora să retragă proiectul de modificare a legilor Justiţiei, avizat negativ de CSM. Cei 3.000 de semnatari reprezintă o treime din numărul total al magistraţilor din România (6.500 de judecători şi 2.900 de procurori). Cu toate acestea, ministrul Tudorel Toader a anunţat că proiectul de reformă a Justiţiei va fi definitivat săptămâna aceasta, iar conţinutul actului normativ nu va fi renegociat cu magis­tratura. În privinţa Inspecţiei Judiciare, în acest moment există două variante luate în calcul: fie va trece în subordinea Ministerului Justiţiei, în ciuda opoziţiei magistraţilor, fie va deveni o instituţe independentă, a anunţat Tudorel Toader. „Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM, consolidând independența, autoritatea Inspecției Judiciare. O variantă de a o aduce la Ministerul Justiției și a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă, independentă pe baza unei legi proprii de organizare și de funcționare. Faptul de a rămâne Inspecția Judi­ciară la CSM este cel mai puțin probabil, dat fiind că am văzut cu toții ce s-a petrecut în ultima perioadă între raporturile dintre IJ și CSM, IJ și entitățile pe care le contro­lează”, a spus ministrul Justiţiei, ieri, la Iaşi.

CSM: IJ să rămână la noi

Consiliul Superior al Magistra­turii a motivat, pe 3 octombrie, avizul negativ emis asupra proiec­tului de reformă în Justiţie, iar argumentele magistraţilor vin să contrazică varianta ministrului Tudorel Toader, în care Inspecţia Judiciară se va desprinde de CSM şi va trece în subordinea Ministe­rului Justiţiei. Plenul CSM a apre­ciat că „Inspecţia Judiciară ar trebui să funcţioneze, în continuare, ca structură cu personalitate juri­dică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitu­ţional al independenţei justiţiei, propunerea formulată de Ministerul Justiţiei încălcând dispoziţiile constituţionale referitoare la inde­pendenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat”. De asemenea, CSM i-a transmis lui Tudorel Toader că „activitatea desfăşurată de instanţele judecătoreşti în exer­citarea rolului constituţional de înfăptuire a justiţiei nu poate fi supusă unor forme de verificare şi control de către structuri care fac parte din autoritatea executivă (din Guvern – n.r.)”. CSM a mai explicat că în acest moment „nu există niciun argument sustenabil care să poată fundamenta ideea că Inspecţia Judiciară nu îşi îndepli­neşte atribuţiile pentru că este organizată şi funcţionează în cadrul Consiliului Superior al Magistra­turii, rapoartele anuale de activitate dovedind, dimpotrivă, faptul că îndeplinirea atribuţiilor IJ nu a fost atenuată ori anihilată ca urmare a acestui mod de organizare”. La rândul lor, cei peste 3.000 de magis­traţi care solicită Cabinetului PSD-ALDE să retragă proiectul de reformă a Justiţiei au atras atenţia că „nu se mai poate accepta întoar­cerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului Justiției”.

Ministrul Tudorel Toader susţine că vizita ambasadorului Germaniei Cord Meier-Klodt, de miercurea trecută, nu i-a influenţat opţiunile în legătură cu reforma Justiţiei. „Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile Justiţiei, dar cel mai mult despre MCV”, a explicat Toader.

Reorganizarea Inspecţi­ei Judiciare în cadrul Ministerului Justiţiei va crea, măcar din perspectiva aparenţei, impresia de subordo­nare politică, ceea ce implică încălcarea principiului constituţio­nal al separaţiei puterilor în stat. Sursa: avizul negativ al CSM

×
Subiecte în articol: inspectia judiciara