x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inspectorul Traian Băsescu

Inspectorul Traian Băsescu

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Mai 2008   •   00:00
Inspectorul Traian Băsescu
Sursa foto: Rompres/

Şeful statului a inspectat ieri lucrările de pe DN 66 A, Câm­pu lui Neag – Herculane şi podul de la Lainici, prilej pentru a critica activitatea minis­trului Transporturilor, candidat la Primăria Capitalei.

Şeful statului a inspectat ieri lucrările de pe DN 66 A, Câm­pu lui Neag – Herculane şi podul de la Lainici, prilej pentru a critica activitatea minis­trului Transporturilor, candidat la Primăria Capitalei.

După interviul de marţi, de la radioul public, în care i-a atacat dur pe Ion Iliescu şi pe Călin Popescu Tă­ri­ceanu, preşedintele Traian Bă­ses­cu a plecat ieri în inspecţie pe dru­mu­rile patriei. Prilej să puncteze astfel şi împotriva Guvernului şi a mi­nistrului Transporturilor, Ludovic Orban, întîmplător candidat la Pri­măria Capitalei. Coincidenţă sau nu, acesta atacase marţi seară, într-o emisiune televizată, tema contractului dintre Primăria Capi­ta­lei şi firma Dalli, afirmînd că Elena Udrea ar fi intervenit perso­nal pe lîngă consilierii generali pentru a nu fi anulat contractul.

 

LAINICI. Prima oprire a pre­şedintelui, la podul de la Lai­nici, închis din ianuarie, dar cu toate acestea lucrările sînt abia la început. Reprezentanţii Hidroconstrucţia, societatea care efectuează lucrările, s-au plîns şefului statului că nu au primit nici un leu de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri, deşi au executat pînă acum lucrări de cîteva miliarde de lei vechi.

“Era treaba ministrului Tran­sporturilor să se ocupe de această problemă. Eu am venit pentru a arăta că mă interesează şi îmi pasă de situaţia existentă”, le-a răspuns Traian Băsescu, citat de corespondentul Mediafax, şi a promis că va discuta situaţia cu Guvernul, care trebuie să dea importanţă acestei artere de circulaţie, întrucît este una europeană şi, alături de Valea Oltului, asigură accesul spre Transilvania din partea de sud a ţării.

De la Lainici, spre Valea Jiului, la Cîmpu lui Neag, pentru a inspecta stadiul lucrărilor de pe DN 66A, Câmpu lui Neag – Băile Herculane, începute chiar de Traian Băsescu în 1999, pe cînd era ministrul Tran­sporturilor. Şi aici constructorii I s-au plîns că nu au fonduri suficien­te pentru a susţine ritmul lucrărilor. Şi aici şeful statului a atras atenţia spre Guvern: “Banii sînt o problemă a Guvernului şi a Ministerului Transporturilor. Nu mă implicaţi pe mine în treaba cu banii, pentru că mîine ziarele vor scrie că cer să se dea bani la o firmă anume!”. “Este nepermis să nu fie alocaţi bani pentru stratul de uzură care trebuia turnat de cinci ani”, a comentat el starea porţiunii asfaltate.

 

SATISFĂCUT. Traian Bă­sescu s-a arătat însă mulţumit că lucrările au fost reluate, întrucît drumul este extrem de important pentru dezvoltarea turistică a zonei, dovadă că preţul metrului pătrat de teren a crescut de la 50 de eurocenţi la 20 de euro.

Lucrările la DN 66A, Câmpu lui Neag – Băile Herculane, au fost oprite vara trecută de Garda Na­ţională, întrucît ar fi fost afectat Parcul Naţional Retezat. Avizele de mediu au fost obţinute la în­ce­putul lunii trecute, iar execuţia a fost reluată.


Critici
“Era treaba ministrului Trans­porturilor să se ocupe de această problemă. Eu am venit pentru a arăta că mă interesează şi îmi pasă de situaţia existentă”

 

Totul pînă la bani
“Banii sînt o problemă a Guvernului şi a Ministerului Transporturilor. Nu mă implicaţi pe mine în treaba cu banii, pentru că mâine zia­rele vor scrie că cer să se dea bani la o firmă anume”

 

Neutralitate
“Preşedintele României se poate pronunţa legat de orice. Atît timp cât nu emit decrete, acte norma-tive care să contravină statutului de neutralitate, nu îmi poate lua nimeni dreptul de a mă exprima!”

Traian Băsescu, preşedintele României

 

O neutralitate “oarecare”

Preşedintele Băsescu a sus­ţinut marţi la radioul public că “intenţionează să-şi menţină o neutralitate oarecare faţă de candidaţi”. “Vreau să ne în­ţe­legem foarte bine! Preşedintele României se poate pronunţa legat de orice. Atît timp cît nu emit decrete, acte normative care să contravină statutului de neutralitate, nu îmi poate lua nimeni dreptul de a mă exprima”. Şi s-a exprimat în legătură cu palma pe care Tăriceanu a bătut-o cu Iliescu pentru a fi susţinut în funcţie, cu fuga lui Năstase de procurori sau cu blatul pe care l-ar fi fă­cut candidaţii la locale, care “se laudă unul pe altul în emisiuni”.

Într-o apariţie televizată de luna trecută, neutrul Bă­ses­cu a opinat şi că Vasile Blaga “îl va pulveriza” pe candidatul PSD, întrucît e “ca un buldog”, e “un om care nu vorbeşte mult, pune în practică, iar cînd îşi stabileşte prioritatea e acolo zi şi noapte, pe capul oamenilor”. Sloganul lui Vasile Blaga în campanie este “Soluţii, nu discuţii”.

 

oana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: traian politic