x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Instalat la vreme de pandemie, Guvernul Orban pune Sănătatea pe locul 12. Pe primul loc este desființarea SIIJ

Instalat la vreme de pandemie, Guvernul Orban pune Sănătatea pe locul 12. Pe primul loc este desființarea SIIJ

de Ion Alexandru    |    16 Mar 2020   •   07:08
Instalat la vreme de pandemie, Guvernul Orban pune Sănătatea pe locul 12. Pe primul loc este desființarea SIIJ

Învestit printr-o procedură inedită, Guvernul Orban, același cu cel demis, la începutul lunii februarie, de Parlamentul României, are o existență justificată, de la cel mai înalt nivel al statului, de luarea unor măsuri pentru contracararea crizei generate de coronavirus. Numai că, în programul de guvernare aprobat de Parlament, sănătatea se află pe poziția a doisprezecea dintr-un total de 16 priorități imediate. Prima preocupare a noului Executiv este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, anularea reformelor din domeniul justiției și al codurilor penal și de procedură penală. Prioritatea II este organizarea alegerilor, după care, listarea Hidroelectrica la Bursă și deblocarea investițiilor offshore la Marea Neagră. Programul de guvernare nu conține nici măcar o referire la criza din sănătate.

 

În preambulul programului de guvernare aprobat, pe repede înainte, de Parlament, Executivul condus de Ludovic Orbam scrie că “situația politică dificilă cu care România se confruntă azi impune promovarea unui Program de Guvernare cu obiective pe termen scurt, care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european”. Iar obiectivele principale enumerate sunt organizarea și desfășurarea alegerilor politice programate în 2020, respectiv continuarea dezbaterilor publice privind legile justiției, pentru “corectarea lor în acord cu recomandările instituțiilor europene”.

Ierarhia domeniilor prioritare prevăzute în acest document nu face nicio referire la criza pandemiei de COVID-19. Practic, Justiția se află pe primul loc ca importanță, ecomnomia se află pe locul al cincilea, fondurile UE pe locul opt, iar Sănătatea ocupă un loc 12. Apărarea și Securitatea națională se afă pe penultimul loc, adică pe 15 din 16.

 

Secția pentru magistrați, mai prioritară decât COVID-19

La descrierea programului de guvernare privind Justiția, măsurile principale pe care Guvernul Orban vrea să le ia “pe termen scurt” sunt “finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în urma unei dezbateri largi cu reprezentanții magistraților, ai CSM, ai asociațiilor profesionale, ONG-urilor și cu reprezentanții Parlamentului”, “modificarea legilor justiției și a Codurilor penale”, dar și elaborarea unui “act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispozițiilor EPPO (Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi – n.red.) cu normele interne”.

Economia și bugetul vizează măsuri imediate precum realizarea exercițiului bugetar pe anul 2020 fără depășirea țintei de deficit de 3,6%, în condițiile în care urmează să de declanșeze starea de urgență, îm plină criză de sănătate și cu o criză economică ce bate la ușă. Iar o altă prioritate din acest punct de vedere este “deblocarea investițiilor offshore la Marea Neagră” sau “listarea Hodroelectrica pe piața de capital”.

 

Sănătatea, privată sau la stat, dar pe bani

Capitolul “Sănătate”, aflat pe locul al 12-lea în lista domeniilor prioritare ale Guvernului Orban, instalat în condiții de criză sanitară, nu face nici cea mai mică referire la pandemie. Vizează, în schimb, câteva măsuri “urgente”, cum ar fi “urmărirea creșterii capacității spitalelor publice de a realiza venituri proprii” și “Guvernul va pregăti elaborarea unui pachet de măsuri pentru stimularea asigurărilor de sănătate private complementare”.

 

Programul de guvernare al Guvernului Orban, instalat pe criză, nu face nici măcar o referire la pandemia de coronavirus

 

×