x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Instituţiile publice, obligate să accepte plata cu cardul

Instituţiile publice, obligate să accepte plata cu cardul

06 Sep 2016   •   21:01
Instituţiile publice, obligate să accepte plata cu cardul

Operatorii economici, furnizori de servicii de utilitate publică, şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe şi amenzi sunt obligate să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de credit şi debit, se arată în Legea pentru modificarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, adoptată marţi de Senat, spune Agerpres

În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menţionaţi pot accepta şi plata cu cardul. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare pentru Legea privind modificarea OUG 193/2002 referitoare la introducerea sistemelor moderne de plată, în care se arată că actul normativ primit spre promulgare conţine unele dispoziţii ce pot genera incertitudine juridică şi lipsă de previzibilitate în aplicare. 

Comisia pentru buget a Senatului a acceptat motivele cererii de reexaminare şi a propus plenului adoptarea legii cu unele amendamente. Printre amendamentele formulate se numără şi cel prin care "operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante". Potrivit legii adoptate marţi de Senat, avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacţia este asimilată retragerii de bani din bancomat. 

Forma iniţială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar. Agerpres mai adaugă că legea va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

×