x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Intalnire - Udrea, la masa cu Tariceanu

Intalnire - Udrea, la masa cu Tariceanu

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    10 Aug 2005   •   00:00
Intalnire - Udrea, la masa cu Tariceanu

Cheia conflictului dintre Basescu si Tariceanu este la Elena Udrea. Sefa cancelariei prezidentiale s-a aflat la Snagov in acelasi restaurant in care erau Tariceanu, Patriciu si Rosca Stanescu. Ea a stat insa la aceeasi masa cu premierul pret de cateva cuvinte doar, urmarind restul discutiei dintr-un alt colt al localului.

  • Voiculescu nu vrea schimbarea presedintilor Camerelor
  • Melescanu: "Serviciile dau informatii diferite"
  • Boc: "E bine sa previi, nu sa te lamentezi"
  • Opinii Ion Cristoiu, Cristian Parvulescu, Stelian Tanase

    Cheia conflictului dintre Basescu si Tariceanu este la Elena Udrea. Sefa cancelariei prezidentiale s-a aflat la Snagov in acelasi restaurant in care erau Tariceanu, Patriciu si Rosca Stanescu. Ea a stat insa la aceeasi masa cu premierul pret de cateva cuvinte doar, urmarind restul discutiei dintr-un alt colt al localului.

    Traian Basescu l-a acuzat pe Calin Popescu Tariceanu ca si el este victima influentei acelor cercuri de interese care ar gravita in jurul Guvernului. In felul acesta, decizia luata in unanimitate de PD si PNL pentru alegeri anticipate a putut fi intoarsa printr-o simpla discutie a premierului cu niste oameni de afaceri. Seful statului a povestit in interviul acordat radioului public ca "lumea este mica" si el a aflat despre intalnirile lui Tariceanu in care si-a "schimbat" decizia anticipatelor.

    "Decizia s-a luat, din pacate, in afara structurilor partidului si a fost data Aliantei ca o pastila si eu stiu, repet, din nou nu va exista nici o nota a SRI, dar lumea e mica si eu ma invart in aceasta lume, stiu despre intalnirea premergatoare anularii cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist, care are si el afaceri legate de omul de afaceri, si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile", a acuzat Basescu. Presedintele a punctat ca aceasta informatie nu i-a venit de la SRI, lucru care a ridicat intrebari asupra sursei, care nu putea fi decat un participant la acea intalnire.

    "BOMBA" LUI TARICEANU. Premierul Tariceanu face tarziu in seara de luni o dezvaluire care schimba situatia in defavoarea lui Basescu. Tariceanu recunoaste intr-un comunicat public ca duminica, 17 iulie, exact inaintea plecarii la Bruxelles, a avut la Snagov intalnirea despre care a aflat presedintele. Omul de afaceri din poveste este Dinu Patriciu, ziaristul - Sorin Rosca Stanescu, reprezentantul firmei de tigari cu care s-ar fi intalnit doua zile mai tarziu este Peter Imre. Tariceanu arunca bomba insa: nu au fost doar cei de mai sus, ci si un "important consilier de stat la Presedintie, care era impreuna cu sotul".

    REPREZENTANTA LUI BASESCU. Tariceanu nu a nominalizat-o pe Elena Udrea. Au facut-o insa altii. Omul de afaceri Dinu Patriciu ne-a confirmat ieri ca sefa cancelariei prezidentiale este personajul lipsa din puzzle-ul facut public de Basescu. "Da, a fost Elena Udrea. Era in restaurant. A venit la noi la masa, i-am spus «Saru’ mana!» si a plecat. Pur si simplu a venit si ne-a salutat", a povestit Dinu Patriciu.

    El a aratat ca Udrea a ramas in restaurant si dupa scurta convorbire de la masa lui Tariceanu, dar nu era suficient de aproape, incat sa si auda restul conversatiei. Patriciu sustine insa ca nu s-au discutat "subiecte politice". "Am discutat despre arhitectura, case, studiile copiilor, nu despre anticipate sau demisie, nu se putea discuta la o masa pe malul lacului. Daca voiam sa discut asa ceva, cine stie unde ma duceam. Este doar o gluma proasta", afirma Dinu Patriciu.

    UDREA SE ASCUNDE. Consiliera lui Traian Basescu a fost imposibil de contactat pentru a lamuri atat prezenta ei la intalnirea acuzata de Traian Basescu, cat si ce i-a relatat presedintelui despre aceasta intalnire.

    Incepand de luni seara, am sunat pe numerele acesteia de telefon si am lasat mesaje pentru a putea fi contactati, Elena Udrea aflandu-se, din informatiile noastre, in concediu in afara tarii. Telefonul, care putea fi apelat initial, a fost inchis ieri la pranz. La fel de inchis s-a dovedit si telefonul sotului Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocos.

    FARA POLITICA. Un alt participant la discutia de la Snagov este ziaristul Sorin Rosca Stanescu. Acesta a povestit ca a ajuns ceva mai tarziu la localul respectiv si ca nu a gasit-o pe Elena Udrea la masa premierului. "Nu am fost de la inceput la masa. E posibil ca Elena Udrea sa fi fost inainte acolo", ne-a declarat Sorin Rosca Stanescu. El a spus ca la masa erau zece persoane, printre care premierul cu sotia si Dinu Patriciu cu sotia. Cat despre subiectele abordate, ele au fost pur personale. "Am vorbit despre concedii, lucruri personale. Singurul lucru politic, daca vreti, a fost acela ca l-am sfatuit pe premierul Tariceanu ca, din cand in cand, sa mai discute cu cate un director de ziar la telefon", a afirmat Sorin Rosca Stanescu.

    Un alt personaj invocat de presedintele Traian Basescu este Peter Imre, director corporate affairs Philip Morris Romania. El a recunoscut ca s-a intalnit cu premierul, dar ca decizia acestuia de a nu mai demisiona nu a fost luata in urma unei asemenea discutii. "Credeti ca, daca aveati experienta politica a premierului, cereati sfaturile cuiva sa luati aceasta decizie?", a adaugat Imre.

    "Sunt prietenul domnului Calin Popescu Tariceanu de peste 12-13 ani, iar prietenia noastra s-a bazat nu pe crezuri, ideologie si credinte politice, ci pe valori. Este o prietenie care a fost inainte de a fi prim-ministru, este si cand este in aceasta functie si va continua si cand nu va mai fi prim-ministru", a precizat Imre, adaugand ca nu a vorbit cu premierul despre anticipate "in mod explicit".

    Voiculescu nu vrea schimbarea presedintilor Camerelor

    Revenit ieri in tara pentru cateva zile, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa faca public numele omului de presa ale carui amenintari au fost invocate de seful statului. Declarandu-se profund impresionat in mod negativ de faptul ca in Romania "au fost atinse culmi ale anarhismului", in conditiile in care "un ziar isi permite sa santajeze pe presedintele Romaniei si nu se intampla nimic", Voiculescu a sustinut ca o astfel de atitudine, de a nu spune public cine este autorul santajului, inseamna practic incurajarea amenintarilor din presa si a santajelor. In acest context, presedintele conservatorilor a anuntat ca ii va solicita o intrevedere presedintelui Basescu, pentru "a-l ruga, a-i cere sau a-l soma, daca e nevoie, pentru a pune in miscare institutiile statului sa isi faca datoria". "Daca presedintele nu spune cine e acest ziarist, singura concluzie a PC e ca ziaristul respectiv il are la mana pe presedinte, si atunci e si mai grav", a afirmat Voiculescu.

    ATAC LA MINISTRI. Vorbind despre santajul la nivel inalt, Voiculescu a sustinut ca atat ministrul de stat George Copos, cat si cel al Internelor, Vasile Blaga, dupa ce s-au importivit in sedinta de guvern modificarii Ordonantei referitoare la Petrom, au atras asupra lor o serie de atacuri in presa controlata de Liviu Luca si de Sorin Rosca Stanescu. "Problema santajului e o problema care devine presanta si trebuie rezolvata, daca vrem intr-adevar sa avem o tara democratica", a concluzionat presedintele conservatorilor.

    PARLAMENT. Liderul conservator a reafirmat ca PC nu sustine schimbarea presedintilor celor doua Camere decat daca acest lucru se poate justifica constitutional, dar ca sunt dispusi sa asculte motivele invocate de partenerii din coalitie si sa discute despre conditiile de revocare a acestora. "Nu ne putem juca cu schimbarile la nivelul unu, doi si trei in stat, asa cum vor, poate, unele ambitii politice", a mai spus liderul conservator. (Aniela Nine)

    Melescanu: "Serviciile dau informatii diferite"

    DECIZIE. Presedintele Basescu e hotarat sa infiinteze comunitatea de informatii

    Disputa Basescu - Tariceanu este opera serviciilor, sustine vicepresedintele PNL Teodor Melescanu, pentru ca cei doi primesc informatii diferite. "Cred ca in mare masura aceasta disputa se bazeaza pe faptul ca nu exista o Comunitate de informatii, astfel incat presedintele si premierul sa aiba informatii veridice si convergente", spune Melescanu, care arata ca "un fapt ingrijorator" este ca nu e vorba de o disputa intre doua persoane, ci "intre doua institutii care au un rol fundamental in stat". Liderul liberal atrage insa atentia ca fara o interceptare din partea serviciilor, fapt pe care il considera "grav", Basescu nu poate sa spuna ce s-a discutat la masa de la Snagov. "Nu poti sa spui, pe baza unor informari, ca acolo s-a discutat despre renuntarea la o decizie sau despre actiuni politice, in afara de cazul in care s-au facut inregistrari, ceea ce este si mai grav, intrucat inseamna ca premierul este pus sub observare", declara Melescanu.

    COMUNITATEA. Presedintele a anuntat in acelasi interviu, la radioul public ca nu renunta la comunitatea de informatii, chiar daca, "din profunda neintelegere", "cativa deputati care se agita chiar se enerveaza pe ideea ca ar putea sa se creeze o suprastructura care sa coordoneze SRI". "Va pot spune ca o sa creez acest lucru la nivelul CSAT, fara sa-mi mai bat capul cu un sef de comisie SRI, care este preocupat daca nu cumva un prim-adjunct al sefului SRI este din PD, ca si cum pe mine ma intereseaza servicii politizate, si nu depolitizate", a spus Basescu. (Oana Stancu)

    Boc: "E bine sa previi, nu sa te lamentezi"

    PD. Liderul PD, Emil Boc, considera ca, prin declaratiile facute, Traian Basescu nu face altceva decat sa fie consecvent cu afirmatiile din campania electorala, denuntand tentatiile de "drenare" a banului public. "Este mai bine sa previi in fasa decat sa te lamentezi apoi pentru ca nu ai facut nimic", spune Boc, aratand ca acuzatiile lui Basescu au fost facute prin intermediul presei pentru ca erau de interes public, nu privat.

    UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, este de parere insa ca "daca presedintele are retineri fata de activitatea primului-ministru sau a Guvernului, ar trebui sa incerce sa discute nu prin declaratii de presa, ci in mod direct, cu premierul sau cu unul dintre membrii Cabinetului".

    PSD. "Daca lucrurile nu sunt serioase, inseamna ca ne aflam intr-un dialog de mahala, care coboara foarte jos atat dialogul, cat si asteptarile fata de clasa politica", a acuzat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a aratat ca, daca exista posibilitatea savarsirii unor infractiuni, a traficului de influenta, institutiile statului sunt cele care trebuie sesizate, pentru a lua masuri.

    PRM. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, sustine ca seful statului are dreptate cand vorbeste despre presiunile cercurilor economice asupra Guvernului, insa face aceste declaratii ambigue pentru a crea "balonase publicitare". "Traian Basescu, care se defineste tot mai mult ca fiind presedintele PD, nu si presedintele Romaniei, nu poate sa supravietuiasca politic fara sa provoace scandaluri pe care tot el, ca un erou, sa le rezolve", a afirmat Bolcas. (Oana Stancu)

    "Acuzatiile sunt niste barfe" - Ion Cristoiu, analist politic
    "Traian Basescu a urmarit sa-i dea o noua lovitura mediatica lui Calin Popescu Tariceanu sub semnul efortului vizibil de catva timp, efortul de a-l face pe premier sa demisioneze in conditiile in care Constitutia nu-i da voie sa joace turca cu primul ministru. Iesirea lui Basescu are semnificatia declansarii pe fata a razboiului, deoarece asistam la o incredibila acuzatie adusa unui guvern al Romaniei si nu de oarecine, ci chiar de presedintele tarii, acuzatie potrivit careia guvernul e supus, influentat, face politica sub influenta unor grupuri de interese economice, altfel spus grupuri mafiote. Insa, daca privim cu atentie acuzatiile aduse de Basescu, vom constata ca ele sunt lipsite de orice dovada, sunt la nivelul barfei sau, la nivelul unui material senzationalist, nu sunt date, nume, nu sunt identificate locurile unde au loc intalnirile. Tariceanu nu a gresit cand a cerut informatiile de la SRI, a fost o lovitura extraordinara, deoarece Tariceanu stia ca SRI s-a transformat in politia politica a lui Basescu. Eu cred ca cel mai grav lucru il reprezinta tocmai aceasta dezvaluire incredibila ca SRI este amestecat in bataliile politice din Romania si, daca e sa-si dea demisia cineva, eu nu cred ca Tariceanu trebuie sa-si dea demisia, ci Radu Timofte cata vreme nu-si clarifica rolul pe care-l joaca in politica interna."

    "E un razboi institutional" - Cristian Parvulescu, politolog
    "Nu cred ca iesirea de ieri a lui Traian Basescu a fost un atac la Tariceanu, cred ca mai degraba este vorba de o repozitionare a presedintelui in raport cu premierul in acest razboi tactic, care anunta o confruntare de alt tip. Presedintele a simitit ca reactia lui Tariceanu, care a cerut documente de la SRI, il punea in dificultate, asa ca a trecut la atac incercand sa contracareze afirmatiile primului ministru pe doua directii. Prima directie era cea referitoare la existenta unor grupuri de interese economice si alta, la modul in care au fost interpretate acele rapoarte prezentate de SRI. Aici s-a evidentiat foarte clar, avand in vedere ca premierul a raspuns destul de repede, diferenta dintre cei doi. Premierul are o abordare juridica in ceea ce priveste lupta impotriva reformei si in raspunsul sau a insistat asupra acestui punct, considerand ca reforma justitiei si actiunile ministrului Monica Macovei sunt importante pentru a combate coruptia, pe cata vreme, presedintele considera ca actiunea trebuie sa fie dusa intr-o serie de ministere considerate esentiale, cum ar fi Sanatatea si Finantele, care coordoneaza vamile. Cred ca acest razboi este in primul rand unul institutional si ca era inevitabil, ca este inevitabil atat timp cat Constitutia nu prevede clar care sunt responsabilitatile in privinta guvernarii."

    "Creste presiunea asupra premierului" - Stelian Tanase, analist politic
    "Prin atacul de ieri asupra premierului, Basescu a urmarit - ceea ce urmareste de la o vreme - o crestere a presiunii asupra lui Tariceanu. Pe de alta parte, cred ca nu s-a putut abtine dupa ce Tariceanu a ripostat la acuzatia ca ar fi sub influenta unor grupuri de interese. Atunci, Tariceanu a cerut SRI si SIE rapoarte privitor la activitatea acestor grupuri de interese si rapoartele au aratat ca nu se sustine ce spusese Basescu luni. Cum Basescu iesea mincinos sau neserios din povestea asta, el a ripostat ieri.

    Este un razboi deschis intre presedinte si premier. Basescu urmareste scoaterea lui Tariceanu cu orice pret, indiferent de pretul politic platit de el sau de Alianta sau de Coalitia aflata la guvernare. A facut o obsesie, cred. Dupa acest atac al presedintelui, guvernul Tariceanu mai are insa destule sanse, pentru ca PSD nu doreste sa intre in carti, are multe probleme interne, in PSD e un haos in momentul asta, o competitie pentru putere identica cu cea dintre Basescu si Tariceanu. Nu cred ca a gresit Tariceanu atunci cand a cerut public informatii de la SRI, a gresit Basescu cand a escaladat acest conflict care este zero de fapt. Este doar un spectacol mediatic, atat si nimic mai mult."
  • ×