x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Interimatul lui Oprea îi enervează pe pesedişti

Interimatul lui Oprea îi enervează pe pesedişti

de Adrian Ilie    |    26 Iun 2015   •   00:51
Interimatul lui Oprea îi enervează pe pesedişti
Sursa foto: Liviu Dragnea si Gabriel Oprea (d) / Foto: Agerpres

Într-o singură săptămână, alianţa dintre PSD şi UNPR a dat două rateuri. Gabriel Oprea a determinat aprobarea Strategiei de Apărare, iar acum îl susţine pe Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE, în pofida obiecţiilor social-democraţilor faţă de solicitările făcute celor două Camere ale Parlamentului de către Klaus Iohannis.

Strategia Naţională de Apărare trimisă Parlamentului de către preşedintele României ar fi avut şanse minime să fie adoptată fără ca UNPR să fi votat în favoarea ei. Mai mult, Oprea a venit luni în plenul reunit pentru a susţine Strategia şi a anunţat că va susţine orice demers menit să întărească siguranţa naţională. La numai două zile, Iohannis a testat seriozitatea afirmaţiei şi l-a nominalizat de Mihai-Răzvan Ungureanu pentru postul de director la Serviciul de Informaţii Externe. Deşi reacţiile imediate venite din PSD au fost vehemente împotriva numirii lui Ungureanu, Oprea a rupt din nou unitatea coaliţiei.

„Îl cunosc pe domnul Ungureanu, am lucrat cu dumnealui. (...) Strategic, în desemnarea şefului SIE îl susţin pe şeful statului cu privire la numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu”, a spus Oprea, la Antena 3. Domeniul siguranţei naţionale divizează coaliţia de guvernământ, după cum numirea şefilor de Parchete a constituit prima criză serioasă ce a dus finalmente la ruperea USL.

Cu un Oprea mai apropiat de Palatul Cotroceni şi cu Victor Ponta în „surghiun medical” la Istanbul, PSD dă semne de nervozitate. Liviu Dragnea îl vrea pe Ponta înapoi pentru a reface disciplina în coaliţie.

„Ce s-a întâmplat cu Strategia de Apărare este un exemplu de cum nu trebuie să se întâmple într-o coaliţie. Într-o coaliţie, în Parlament aşa ceva nu trebuie să se întâmple. Şi asta este generat de lipsa de comunicare. Şi e încă unul dintre motivele pentru care Victor Ponta trebuie să vină repede acasă”, a spus Dragnea. Acesta nu şi-a ascuns nervozitatea faţă de posibila prezenţă în fruntea spionajului românesc a unui om pe care îl consideră „simbolul pedelismului”. Pesedistul speră ca şedinţa de luni a coaliţiei să refacă unitatea acesteia.

Povară de Plumb


Desemnată drept preşedinte interimar al PSD, Rovana Plumb, încearcă să liniştească spiritele în partid şi în coaliţie. „Numirea şefului SIE, pentru a fi foarte clari în acest sens, nu este o problemă a coaliţiei, a guvernării. PSD va decide luni care va fi poziţia sa faţă de nominalizarea făcută de preşedinte”, a spus Plumb adăugând că este probabil ca PSD să se opună numirii lui Ungureanu în fruntea Serviciului.

×
Subiecte în articol: gabriel oprea interimat unpr psd rovana plumb