x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Întreținuții” din Parlament. Nevestele politicienilor, mănoase în afaceri

„Întreținuții” din Parlament. Nevestele politicienilor, mănoase în afaceri

de Monica Stoica    |    17 Mai 2018   •   08:37
„Întreținuții” din Parlament. Nevestele politicienilor, mănoase în afaceri
Sursa foto: Diana Oros

Unele soţii de politicieni români reuşesc să-şi lase-n umbră soţii când vine vorba de venituri. Alura de om politic le dă prestigiu, însă nu le bagă neapărat şi-n traistă. Ce-i drept, anul trecut mulţi dintre politicieni au recuperat contribuţii pentru campania electorală din 2016 şi astfel şi-au mai rontunjit veniturile. Alţii mai câştigă din dividende şi astfel soţiile nu-i devansează. În schimb, femeile din politică reuşesc să schimbe macazul: ele asigură traiul în familie. Ne-am uitat în declaraţiile de avere ale parlamentarilor să vedem ce demnitari par să fie întreţinuţi de propriile consoarte.

Nicolae Marin a fost primar PP-DD şi este senator PSD, dar tot a câştigat mai puţin decât soţia lui în 2016. Conform declaraţiei de avere, Alina Marin a devenit administrator, în locul lui, la una dintre firmele familiei - SC Ştefu Ion SRL, pe lângă faptul că este şi agent de asigurări. Una peste alta, doamna Marin a câştigat în urmă cu doi ani 72. 495 de lei. Acelaşi lucru se poate spune şi despre senatorul PSD Robert Cazanciuc, care, cumulând indemnizaţiile de la Senat şi din activitatea didactică la SNSPA, nu reuşeşte s-o depăşească pe Rodica Cazanciuc, director de reglementare la Autoritatea Aeronautică Română. Corina Dumitrescu, nominalizată de Ponta în 2012 pentru Ministerul Educaţiei şi fostă membră CSM până de curând, a strâns peste un milion de lei pe an, cam cât câştigă un şef de bancă, potrivit declaraţiei de avere a senatorului PSD Cristian Dumitrescu. În fapt, de la CSM a avut de câştigat doar o bagatelă: 61.000 de lei pe an, adică 5.000 de lei pe lună. Şi senatorul Ilea Vasile e întrecut de soţia sa, conferenţiar la UMF Cluj. Senatorul PSD Liviu Mazilu, fost consilier judeţean în Mehedinţi, pleacă probabil capul în faţa soţiei sale, medic şi director general al Spitalului de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, care a strâns aproape de două ori mai mult decât el. Pare că şi Lucian Romaşcanu, fostul ministru al Culturii, a dobândit mai puţine teancuri de bancnote decât soţia sa care a câştigat 52.135 de lei pentru activitatea sa de consilier parlamentar, însă Romaşcanu o ajunge din urmă cu dividende nete de 175.975 obţinute în calitate de asociat unic la Secoma SRL.

Senatorul PNL Costel Şoptică a muncit în Parlament în 2016, dar soţia lui, Liliana, îl biruie la capitolul pecuniar pe demnitar, întrucât este manager şi administrator al unei firme şi şef la departamentul de marketing în alta. La una dintre acestea este asociat şi Costel Şoptică, dar el înregistrează pe hârtie un venit anual de 0 lei. Deopotrivă, nici senatorii USR nu se revendică de la tradiţii machiste. Senatorul USR Cristian Ghica şi-a pus odajdia opoziţiei în Parlament, dar soţia îl surmontează cu un venit anual mult mai consistent decât al său, căci a fost întâi director de vânzâri, iar apoi director general în companii de IT. Deşi nu e depăşit cu mult, chiar şi deputatul PSD Nicolae Bănicioiu pare să mai ceară câteodată împrumut de la soţie, potrivit declaraţiei de avere. Mihaela Bănicioiu lucrează pentru două societăţi comerciale, dar şi la Universitatea Titu Maiorescu. Deşi a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi apoi director într-o firmă, nici deputatul PNL Viorel Achiţei nu se poate măsura în sfanţi cu soţia sa, director economic la SC Locativa SA, expert contabil cu cabinet individual, dar şi beneficiar de dividende la firma unde soţul a fost în trecut şef.

Pe lista de oficiali români cu pungile mai subţiri decât propriile soţii nu-i putem include, totuşi, pe câţiva, ale căror consoarte au salarii confidenţiale. Este cazul senatorului PNL Ion Popa, a cărui soţie este director la Unicredit Bank şi nu-şi poate etala venitul conform contractului, dar şi al liberalului Marius Nicoară, a cărui soţie e director la Banca Transilvania şi în a cărui declaraţie ni se indică însă că venitul anual depăşeşte 100.000 de lei.

La o aritmetică simplă, pare că într-adevăr soţiile demnitarilor de rang înalt ar fi afaceriste de succes, remunerate mai bine decât soţii. Însă în multe cazuri există varianta ca veniturile din afacerile anterior manevrate de soţii în prezent băgaţi până-n gât în politică să treacă pe numele apoliticelor lor soţii.

Parlamentare neatârnate

Majoritatea senatoarelor PSD au câştigat mai mult bănet în 2016 decât consorţii. Înainte de a ocupa fotoliul de parlamentar, Cristina Stocheci a fost medic UPU la Piteşti şi şef de lucrări la Universitatea din Piteşti. Cu tot cu contribuţia restituită de Autoritatea Electorală Permanentă pentru campania electorală a avut un venit anual de 2.314.916 lei, spre deosebire de soţul său, de profesie inginer, care a câştigat doar 42.553 lei. Şi senatoarele PSD Doina Silistru, Liliana Sbârnea, Doina Federovici şi Emilia Arcan îşi surclasează partenerii. În schimb, Ecaterina Andronescu nu-l devansează pe soţ. Nici parlamentarele PNL Alina Gorghiu şi Raluca Turcan nu reuşesc să adune-n portofel mai mult decât soţii, economistul Lucian Isar, respectiv consultantul politic Valeriu Turcan.

 

×